του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το MotoGP μπήκε στην τελική ευθεία για το ξεκίνημα της χρονιάς στις 8-10 Μαρτίου, με το τελευταίο επίσημο τεστ που γίνεται στο Κατάρ, στην ίδια πίστα που σε 15 μέρες θα ξαναβρεθούν όλοι για το ξεκίνημα μιας χρονιάς που αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστική.
Στο αγωνιστικό κομμάτι της δοκιμής οι Ducati Desmosedici χάλασαν αυτό που μπορεί να ήταν ένα πάρτι για την Aprilia και υπενθύμισαν ότι δεν θα φύγουν το 2024 εύκολα από την κορυφή.
Καθώς χθες το βράδι ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 2024 Qatar Test, ένα οικείο πρόσωπο κοσμεί για άλλη μια φορά την κορυφή των φύλλων χρόνου μετά την 1η μέρα. Ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) έδειξε την ικανότητά του με έναν γύρο στο 1:52.040, μάλιστα χωρίς να έχει ρυθμίσεις και λάστιχα για τον έναν γύρο! Ακολουθούμενος από τον αντίπαλό του στο Πρωτάθλημα του 2023, Jorge Martin (Prima Pramac Racing), μόλις 0.220 δευτερόλεπτα μακριά. Ο Aleix Espargaro της Aprilia πορεύτηκε με την RS-GP24 για άλλη μια φορά για την 3ηθέση.

Η ημέρα έναρξης στο Lusail International Circuit χρειάστηκε λίγο χρόνο για να ξεκινήσει, με τις λιγότερο από ιδανικές συνθήκες ερήμου να παρεμποδίζουν τις διαδικασίες. Ο άνεμος έπαιξε σημαντικό ρόλο, ενώ χρειάστηκε επίσης λίγος χρόνος για να στρωθεί καουτσούκ σε μια ανοιχτή πίστα, ωστόσο, μόλις ο ήλιος άρχισε να δύει, υπήρχε μια αναταραχή από επιθέσεις χρόνου. Ο Bagnaia ήταν πρώτος αν και έχει ακόμα δρόμο να διανύσει αν θέλει να φτάσει στο 1:51:762. Το ρεκόρ γύρου όλων των εποχών του Λούκα Μαρίνι σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των Κατατακτήριων στο GP του Κατάρ το 2023, αλλά όπως γράψαμε φαίνεται ότι έχει το χρόνο ρεκόρ, αν σήμερα οι συνθήκες είναι καλές και χρησιμοποιήσει ρυθμίσεις για pole position.

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team, Prima Pramac Racing, Pertamina Enduro VR46 Racing Team & Gresini Racing
Η δυναμική της Ducati από την Sepang φαίνεται αμείωτη, με ένα εστιασμένο καθεστώς δοκιμών που επικεντρώνεται στη βελτίωση του νέου κινητήρα και στην αξιολόγηση διαφορετικών φέρινγκ και ρυθμίσεων εξάτμισης. Ο Bagnaia και ο Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) ξεκίνησαν αργά μέχρι να βγουν με τη μοτοσυκλέτα πλήρους προδιαγραφών 2024 και βρήκαν άμεσες βελτιώσεις στο ρυθμό ενός γύρου.
Η εξαιρετικά ενθαρρυντική περίοδος δοκιμών πριν τη σεζόν του Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) συνεχίζεται καθώς πήρε την 5η θέση για να ενισχύσει την απόδοσή του στην Sepang, ενώ ο Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) βρίσκεται για άλλη μια φορά έξω από τους πρώτους 10 στην 11η θέση. Στην Gresini Racing, ο Alex Marquez κατέκτησε την έβδομη θέση στα χρονικά φύλλα με τον Marc Marquez στη 16η θέση. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής κατέγραψε 58 γύρους τη Δευτέρα, που σημαίνει ότι έχει πλέον πάνω από 280 γύρους στη Desmosedici χωρίς να πέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Miguel Oliveira

Maverick Vinales

Aprilia Racing & Trackhouse Racing
Διαθέτοντας την κομψή εμφάνιση του 2024, η Aprilia μπορεί σίγουρα να ενθαρρύνεται από τις επιδόσεις της 1ης ημέρας. Ο Maverick Viñales (Aprilia Racing) πέρασε μεγάλο μέρος της περιόδου στην 1η θέση πριν πέσει στην 6η θέση, ενώ ο Aleix Espargaro είναι ο καλύτερος στην 3η θέση. Σε μία περίοδο, τρεις RS-GP κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στα φύλλα χρόνου, με τον Raul Fernandez (Trackhouse Racing) να καταβάλλει μια εξαιρετική προσπάθεια για να συμμετάσχει με τους ομολόγους του στο εργοστάσιο στο τέλος των εργασιών πριν τελειώσει τη 12η ημέρα.

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing & Red Bull GASGAS Tech3
Υπάρχει αρκετή ενθάρρυνση στα φύλλα χρόνου για τις RC16 με τον Binder να βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ ο Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) και ο rookie Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) είναι και οι δύο στο 1:52, με τον τελευταίο να είναι αυτός που έκανε τους περισσότερους γύρους φτάνοντας τους 73. Οι απογοητεύσεις του Augusto Fernandez (Red Bull GASGAS Tech3) πριν από τη σεζόν συνεχίστηκαν, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Moto2™ του 2022 να βρίσκεται στην 20η θέση, ενώ είχε και μία πτώση εκτός από κάποια τεχνικά προβλήματα νωρίτερα την ίδια μέρα.
Από την πλευρά των δοκιμών, η Αυστριακή μάρκα ήταν αρκετά απασχολημένη με δύο νέες αναβαθμίσεις στον κινητήρα συν μια σειρά διαφορετικών ρυθμίσεων αεροδυναμικών βοηθημάτων στο πρόγραμμα, αν και φαίνεται ότι η νέα εισαγωγή αέρα δεν έχει δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους αναβάτες.

Johann Zarco

Repsol Honda Team & LCR Honda 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χαμογελάσουν οι λάτρεις της Honda, καθώς φαίνεται ότι έχουν βρει αρκετές βελτιώσεις στην RC213V, οι οποίες είχαν νωρίς αντίκτυπο. Ο Johann Zarco (Castrol LCR Honda) είναι ο κορυφαίος αναβάτης τους στην 9η θέση, αλλά έκανε την επίθεσή του στο χρόνο με το νέο αεροδυναμικό πακέτο και τα φτερά που έφεραν στο Κατάρ. Ο Luca Marini (Repsol Honda Team) ζήτησε βελτιωμένη κάθετη δύναμη και η ομάδα ανταποκρίθηκε γρήγορα. Φαίνεται επίσης ότι η Ιαπωνική μάρκα έχει καταλήξει στον νέο της κινητήρα, ενώ και οι τέσσερις αναβάτες χρησιμοποίησαν το νέο ψαλίδι.

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™
Έχοντας διεκδικήσει την 10η θέση της ημέρας έναρξης, η Τρίτη θα είναι μια έντονη μέρα σύμφωνα με τον Fabio Quartararo, καθώς ο σταρ της Yamaha ψάχνει να βρει έναν τρόπο να κάνει την M1 πιο ομαλή και να βελτιώσει την πρόσφυσή της στις επιθέσεις χρόνου. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο της Iwata και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021 πιστεύει ότι έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν για να επιτύχουν αυτό το επόμενο βήμα.

Τα τελικά αποτελέσματα της 1ης μέρας δοκιμών στο Κατάρ βρίσκονται παρακάτω:

Classification-2

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡώμη: Όσα αξίζει να δείτε στην αιώνια πόλη
Επόμενο άρθροΟ Elite Τουρπέν στο Φερεντσβάρος-Ολυμπιακός