Στο πλαίσιο του Euro 2024 στη Γερμανία, και με το σύνθημα «United by Football-Together for Nature», η UEFA ανακοίνωσε ένα ταμείο για το κλίμα στην αρχή του έτους, από το οποίο οι γερμανικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι μπορούν να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη για έργα προστασίας του κλίματος έως 30 Ιουνίου.

Όπως έκανε γνωστό η UEFA 2.307 σύλλογοι και από τις 21 περιφερειακές ομοσπονδίες έχουν υποβάλει αιτήσεις από τότε που ανακοινώθηκε το ταμείο για το κλίμα στις 8 Ιανουαρίου.

«Οι σύλλογοι μπορούν να προτείνουν έργα που σχετίζονται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες: ενέργεια, νερό, διαχείριση απορριμμάτων και κινητικότητα. Μέχρι στιγμής, τα πιο δημοφιλή έργα μεταξύ των εφαρμογών έχουν συνδεθεί με την εγκατάσταση προβολέων LED (1.029 έργα), φωτοβολταϊκών ηλιακών συλλεκτών (572), οικιακών μπαταριών (387), έξυπνου συστήματος άρδευσης (151), σταθμών κοινής χρήσης ηλεκτρονικών αυτοκινήτων (132), αντλίες θερμότητας (128), θερμομόνωση (125), ηλεκτρονικά minibus (120), ανιχνευτές φωτισμού LED/κίνησης (116) και κεφαλές ντους εξοικονόμησης νερού (68)», αναφέρει η UEFA.

Στο πρώτο από τα τρία προγραμματισμένα στάδια αιτήσεων, μια εποπτική επιτροπή που εκπροσωπεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει πλέον επιβεβαιώσει τα 80 επιλεγμένα έργα, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια εφαρμογής και θεωρήθηκαν τα καλύτερα έργα σε σχέση με την απόδοση μείωσης του CO2.
Ανάλογα με το μέγεθος του έργου, θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 250.000 ευρώ για την υλοποίηση των προτάσεών τους. Οι σύλλογοι πρέπει μόνο να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το πολύ 5.000 ευρώ ή το 10% του συνολικού κόστους του έργου.

Συνολικά, η οικονομική στήριξη που χορηγήθηκε από την UEFA σε αυτόν τον πρώτο γύρο ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά διαθέσιμα 7 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στο δεύτερο και τρίτο κύμα αναθεώρησης έργων, που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου και τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Νέα καταγγελία γονέων ότι το παιδί τους είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού (βίντεο)
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ Κίνας: Ντροπή για την ανθρωπότητα ο πόλεμος στη Γάζα