Το τυρί συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα μας και πολλές φορές το έχουμε προσφέρει οι περισσότεροι από μας στη γάτα μας.

Ωστόσο όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχει λακτόζη. Όταν τα γατάκια γεννιούνται για πρώτη φορά, έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να αφομοιώσουν αυτά τα σάκχαρα καθώς ζουν από το γάλα της μητέρας τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς απογαλακτίζονται από το μητρικό τους γάλα, η παραγωγή λακτουλόζης, το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης αρχίζει να μειώνεται.

Στην πραγματικότητα, όμως, όταν τα περισσότερα γατάκια φτάσουν στην ηλικία του 1 έτους, σταματούν να το παράγουν εντελώς . Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες ενήλικες γάτες δεν μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν τη λακτόζη.

Όταν μια ενήλικη γάτα καταναλώνει οτιδήποτε περιέχει λακτόζη, δηλαδή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, αντί να αφομοιωθεί, η λακτόζη ζυμώνεται στα έντερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο φούσκωμα όσο και μετεωρισμό και τις περισσότερες φορές διάρροια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ενήλικη γάτα μπορεί να φάει έως και 6 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεταξύ 10 και 16 γραμμαρίων λακτόζης την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, είτε διαλείπουσα είτε συνεχή.

Έτσι, ενώ οι γάτες δεν μπορούν πραγματικά να αφομοιώσουν το τυρί, μπορούν να το ανεχθούν σε μικρές ποσότητες.

Συνεπώς, ενώ ορισμένες γάτες μπορούν να ανεχθούν το τυρί, θα πρέπει να το καταναλώνουν μόνο σε μικρές ποσότητες.

Η χρήση του ως αμοιβή για τη χορήγηση φαρμάκων ή ακόμα και την προπόνηση είναι συνήθως καλή, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους ούτε μια θεραπεία που δίνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Πηγή: govastiletto.gr

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ διαδρομή των εννέα ετών της «αμαρτωλής» Σύμβασης 717
Επόμενο άρθροΕυθ. Λέκκας: Εκτός πραγματικότητας η διοχέτευση νερών της Κάρλας μέσω σήραγγας στο Αιγαίο