Από το 1960, όταν ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπικίλα, κατέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 2:15:16 και καλύπτοντας τη διαδρομή ξυπόλυτος, έχουν περάσει 64 χρόνια. Η προπόνηση χωρίς αθλητικά παπούτσια (barefoot), επανέρχεται στην άσκηση, όχι μόνον ως trend αλλά και ως επιπλέον ανάγκη, επειδή προσφέρει πολλά οφέλη.

Μπορεί να βελτιώσει την ευκινησία, τη σταθερότητα του αστραγάλου και τη θέση της άρθρωσης, εάν γίνει σωστά. Για μερικούς, αυτό μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το τρέξιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ενισχύει την ισορροπία και τη σταθερότητα:

Η προπόνηση χωρίς αθλητικά παπούτσια συμβάλλει στην αύξηση της σταθερότητας στα πόδια και στο σώμα σου. Όταν γυμνάζεσαι ξυπόλυτη, έχεις τη δυνατότητα να απλώσεις τα δάχτυλά σου σε αντίθεση με τα αθλητικά παπούτσια όπου συχνά συμπιέζονται, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη σταθερότητα.

Επίσης, η ξυπόλυτη άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα πόδια που έχουν αλλάξει σχήμα με την πάροδο του χρόνου λόγω των υποδημάτων, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητά σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Αυξάνει τον συντονισμό:

Η επιστροφή στη Φύση, η εκ νέου εκμάθηση των κινήσεών σου και η βελτίωση της μυϊκής εμπλοκής σου αυξάνει την ενεργοποίηση των ιδιοϋποδοχέων, φέρνοντας τον συντονισμό, τη σταθερότητα και την ισορροπία σε καλύτερο επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πιο υγιείς αρθρώσεις και σε σημαντική μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

 

3. Δυναμώνει τα πόδια:

Όταν προπονείσαι ξυπόλυτη, δεσμεύεις όλους τους μυς των ποδιών σου με τρόπο που δεν είναι πάντα εφικτός λόγω της προστασίας που παρέχουν τα παπούτσια σου. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παπούτσια τρεξίματος έχουν σχεδιαστεί για να σε βοηθήσουν να δίνεις ώθηση προς τα εμπρός, όχι για να παρέχουν ισορροπία. Με αποτέλεσμα, τα πόδια σου δεν εμπλέκονται με τον σωστό τρόπο, γεγονός που οδηγεί σε πιο σφιχτούς μυς, αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις και πιο αδύναμα πόδια.

4. Ενισχύει την κινητικότητα του ποδιού:

Η ξυπόλυτη γυμναστική βοηθά στην αύξηση της κίνησης και της κινητικότητας του ποδιού. Βελτιώνει την κινητικότητα του αστραγάλου συνδέοντας τους ιστούς από τα δάχτυλα των ποδιών και την πελματιαία περιτονία στον αστράγαλο. Αν και είναι συνηθισμένο να φοράς παπούτσια για άσκηση, μπορεί να υπάρχουν κάποιες όχι και τόσο μεγάλες επιρροές στα πόδια και το σώμα. Ενώ σίγουρα υπάρχουν οφέλη από το να φοράς παπούτσια, το σώμα σου αλλάζει για να χωρέσει στα παπούτσια γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες, όπως πιο αδύναμα πόδια και αφύσικη κατανομή βάρους. Όταν είσαι ξυπόλυτη, δεσμεύεις όλους τους μυς σου με τον κατάλληλο τρόπο που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ των ιστών και των συνδέσμων σου επειδή το σώμα σου δεν αλλάζει για να προσπαθήσει να βρει ισορροπία.

 

5. Συμβάλλει στην αισθητηριακή επίγνωση:

Ένα από τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής χωρίς παπούτσια είναι η αισθητηριακή ανατροφοδότηση που λαμβάνεις, όταν τα πόδια σου συνδέονται απευθείας με το έδαφος. Ο εγκέφαλός λέει στο σώμα πώς να προσγειώσει το πόδι σου στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που πρέπει να ασκήσεις.

Η σύνδεσή σου με το έδαφος σου επιτρέπει την άμεση πρόσβαση για να γνωρίζεις πού κινείσαι ανά πάσα στιγμή.

Αν θες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους με πεντανόστιμα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά στην πόρτα σου, μπες στο mynutri.gr!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ξεκλειδώνει τα νέα προϊόντα του 2024 με κλειδί τις ισχυρές επιδόσεις του 2023
Επόμενο άρθροΜπήκε ο Τσέριν και είναι διαθέσιμος για τον αγώνα με τον Άρη