Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο δίπλα στη σκοπιά του Αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων από τα χέρια του 39χρονου πρώην συντρόφου της, τον οποίο είχε πάει να καταγγείλει για ξυλοδαρμό και απειλές.

Η ΕΔΕ που διατάχθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να απαντήσει  τι ακριβώς δεν έγινε σωστά από τους αστυνομικούς που έχουν βάρδια εκείνη την ώρα στο Αστυνομικό Τμήμα, όταν είδαν μια τρομοκρατημένη γυναίκα να τους ζητά απεγνωσμένα βοήθεια για να ξεφύγει από την δολοφονική μανία του συντρόφου της. Το θύμα ξεψύχησε μπροστά στα μάτια των Αστυνομικών χτυπημένη από απανωτές μαχαιριές του δράστη, ο οποίος να σημειωθεί ότι ήταν γνωστός στις Αρχές. Λίγη ώρα πριν, είδε τον δολοφόνο έξω από το σπίτι της και την έπιασε πανικός. Γνώριζε και είχε βιώσει τα βίαια ξεσπάσματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντρομη, ζήτησε από κολλητό της φίλο βοήθεια. Ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να πάει στο σπίτι και τη συμβούλεψε άμεσα να τον καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Έτσι και έγινε. Φαίνεται όμως ότι η αστυνομία δεν της παρείχε τη βοήθεια που απεγνωσμένα ζητούσε. Και τι ζητούσε; Κάποιος να τη συνοδέψει να επιστρέψει στο σπίτι της αφού γνώριζε ότι ο δολοφόνος κάπου θα της είχε στήσει καρτέρι.

Αφού έγινε η καταγγελία, η 28χρονη Κυριακή παρακάλεσε για ένα περιπολικό ώστε να γυρίσει ασφαλής στην οικία της. Το ζήτησε από μια νεαρή, μόλις 22 ετών αστυνομικό, η οποία όμως είπε στην 28χρονη ότι δεν υπήρχε περιπολικό να τη μεταφέρει σπίτι της και της πρότεινε να καλέσει το 100. Είναι γεγονός ότι τυπικά, δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό της Αστυνομίας να κληθεί περιπολικό. Όμως, εάν στο ελάχιστο είχε η 22χρονη αστυνομικός παρακάμψει το «πρωτόκολλο» η 28χρονη σήμερα θα ήταν ζωντανή.

Την ώρα που έγινε το φονικό, στο αστυνομικό τμήμα βρισκόταν ο σκοπός, η νεαρή αστυνομικός που χειρίστηκε την καταγγελία της άτυχης Κυριακής, μια αξιωματικός και ο οδηγός της, οι οποίοι όμως δεν ανήκουν στο δυναμικό του τμήματος Αγίων Αναργύρων και επρόκειτο να αποχωρήσουν. Με άλλα λόγια, ένα αστυνομικό τμήμα, ενός πολυσύχναστου δήμου της δυτικής Αθήνας, των Αγίων Αναργύρων, που είχε στη δικαιοδοσία του και το Καματερό, λειτουργούσε με 2 αστυνομικούς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους αστυνομικούς που χειρίζονται την ΕΔΕ είναι πως οι αστυνομικοί του Α.Τ Αγίων Αναργύρων, στην ουσία εγκατέλειψαν την 28χρονη να αντιμετωπίσει μόνη της τον κίνδυνο του πρώην συντρόφου της.

Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς που μίλησαν στη Ζούγκλα , από τη στιγμή που υπήρχε μια τόσο σοβαρή καταγγελία κατά ανθρώπινης ζωής θα έπρεπε πάση θυσία οι ίδιοι να κρατήσουν την γυναίκα στο Αστυνομικό Τμήμα υπό την προστασία τους και στη συνέχεια να καλέσουν στον Ασύρματο ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης για συνοδεία στο σπίτι της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την ώρα που η γυναίκα έπεφτε νεκρή από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της και μιλούσε στο 100, κινητοποιήθηκαν περιπολικά και έφτασαν τουλάχιστον 6 στο σημείο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι αστυνομικοί την προέτρεψαν να κάνει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου κάτι που η ίδια αρνήθηκε, λέγοντας πως «δεν έχει νόημα», καθώς το 2020 που το είχε κάνει δεν βγήκε τίποτα διότι ο δράστης κυκλοφορούσε.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της. Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε. Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button). Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.

Τι κατέθεσε ο φίλος της που την συνόδεψε στο Α.Τ Αγίων Αναργύρων

Η δολοφονία διαπράχθηκε μπροστά στα μάτια του φίλου της, ο οποίος ήταν αυτός που την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία και να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της. Στην συνομιλία που είχε εκείνος με την άτυχη κοπέλα, εκείνη του είχε πει πώς «χώρισαν πριν μερικές ημέρες» και τον φοβάται.

Ο άνδρας υποστήριξε στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι μόλις βγήκε η 28χρονη από το τμήμα του είπε πως οι αστυνομικοί την προέτρεψαν να κάνει μήνυση κάτι που εν τέλει αρνήθηκε. Εν συνεχεία, ς πρόσθεσε ότι η δολοφονία συνέβη τη στιγμή που η κοπέλα είχε καλέσει το 100 και έλεγε ότι ο πρώην σύντροφός της είναι έξω από το σπίτι. «Εκεί που περπατούσαμε πετάχτηκε με άλμα πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει. Εγώ αιφνιδιάστηκα και δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Δεν τον είχα αντιληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της δολοφονίας

Όλα έγιναν στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου είχε πάει η 28χρονη για να καταγγέλλει τον πρώην φίλο της καθώς τον είδε έξω από το σπίτι της και φοβήθηκε.

To πρώην ζευγάρι είχε χωρίσει από το 2020 και τότε η κοπέλα είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Χθες όταν βρισκόταν μαζί με τον φίλο της, τής φάνηκε πως είδε τον πρώην σύντροφό της να την περιμένει γι’ αυτό και πήγε στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της γιατί φοβόταν. Στη συνέχεια, η γυναίκα βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το 100 και, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο δράστης, ο οποίος είχε μεταβεί στο σημείο με μηχανή, της επιτέθηκε και τη δολοφόνησε, ενώ στο κέντρο της Άμεσης Δράσης άκουσαν τις φωνές της άτυχης κοπέλας την ώρα που τη μαχαίρωσε ο δράστης.

Ο δράστης φέρεται να της είχε στήσει καρτέρι σε κοντινή απόσταση και όταν βρήκε την ευκαιρία της επιτέθηκε με το μαχαίρι. Αμέσως μετά αυτοτραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.

Ο δράστης

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Σπαράγματα της Γλυκείας Χώρας» του Μιχάλη Πέτρου
Επόμενο άρθροΒιωματική ημερίδα για την ευαισθητοποίηση στον αυτισμό μέσω εικονικής πραγματικότητας