Δύο είδη ζωντανών πολικών ψαριών από την Ανταρκτική θα ενταχθούν σε έκθεση στο Τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) χάρη στο Βουλγαρικό Ινστιτούτο της Ανταρκτικής, ανακοίνωσε ο διευθυντής του μουσείου Ογκνιάν Τοντόροφ. Τα ψάρια θα παραδοθούν με τη δεύτερη πολική αποστολή του βουλγαρικού σκάφους θαλάσσιας έρευνας Sv. Sv. Kiril i Metodii, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Ο Ογκνιάν Τοντόροφ διευκρίνισε ότι αυτή η έκθεση θα είναι η πρώτη στην ηπειρωτική Ευρώπη που θα παρουσιάσει ζωντανά σπάνια είδη ψαριών και ασπόνδυλων από την Ανταρκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μουσείο θα χρησιμοποιήσει τις νεόδμητες εγκαταστάσεις του για την υποδοχή επισκεπτών, αλλά και για οικολογικές και βιολογικές μελέτες των ειδών και το σχέδιο θα μετατραπεί από μουσειακό-εκθεσιακό σε επιστημονικό. Το μουσείο έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -5°C και – 1°C, ισχυρό εξαερισμό και πολύ καθαρό νερό. Ο Τοντόροφ δήλωσε ότι η προετοιμασία του ενυδρείου περιέλαβε διαβούλευση με επιστήμονες από τη Χιλή, οι οποίοι διαχειρίζονται ένα παρόμοιο ενυδρείο επιστημονικής έρευνας.

Η έκθεση θα έχει ως στόχο την έκθεση ειδών τόσο από τον Νότιο όσο και από τον Βόρειο Πόλο. Το μουσείο έχει κάνει επίσης συμφωνίες με άλλα ενυδρεία με έδρα τη Νορβηγία.

Το πρόγραμμα του μουσείου «Building a Living Antarctica Exhibit» χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο Πολιτισμού. Το συνολικό κόστος του ενυδρείου είναι 200.000 λέβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Κάζο» της Ατλέτικο με Αλμερία
Επόμενο άρθροΣυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Στις 11:00 το πρωί θα μιλήσει ο Κασσελάκης