Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Πέτερ Πελεγκρίνι επικράτησε του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία.

Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 98% των εκλογικών τμημάτων, ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,85% έναντι 46,14% του Κόρτσοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 59χρονος Κόρτσοκ αναγνώρισε πριν από λίγα λεπτά την ήττα του και συνεχάρη τον Πελεγκρίνι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους, το οποίο έχει πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Αναρτώνται το βράδυ της Κυριακής τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθροΟ Ζελένσκι ευελπιστεί πως θα διεξαχθεί σύντομα η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος στην Ελβετία