Το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic θα μπορούσε να πωληθεί για 5 δολάρια και να εξακολουθεί να αποφέρει κέρδη στη Novo Nordisk, λέει μια νέα μελέτη που απλώς έκανε μια ανάλυση κόστους για την παραγωγή του δημοφιλούς φαρμάκου.

Μαζί με το Wegovy, το πιο ισχυρό αδελφό του φάρμακο (παράγεται επίσης από τη Novo Nordisk), το Ozempic έχει γίνει ένα πολυπόθητο φάρμακο απώλειας βάρους που διαφημίζεται από όλους, όπως π.χ. από τον Elon Musk, βοηθώντας στη μετατροπή του σε φαρμακευτικό μεγαθήριο. Το ζευγάρι των φαρμάκων απολαμβάνει τέτοια περίοδο ακμής που οι πωλήσεις τους αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης στη Δανία, την έδρα της Novo, για το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Yale, το King’s College Hospital στο Λονδίνο και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Doctors Without Borders), υπολόγισε ότι το κόστος για την παραγωγή μιας μηνιαίας προμήθειας Ozempic κυμαίνεται μεταξύ 89 σεντς και 4,73 δολάρια. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει «ένα περιθώριο κέρδους με μια πρόβλεψη για φόρο», έγραψαν οι συγγραφείς. Ένα στυλό Ozempic, το οποίο διαρκεί για τους περισσότερους χρήστες ένα μήνα, έχει τρέχουσα τιμή καταλόγου στις ΗΠΑ 968,52 $.

Τα μαθηματικά της μελέτης δεν αμφισβητούνται. Απλώς οι ερευνητές συγκέντρωσαν το κόστος των συστατικών, τη συσκευασία και μετά τα logistics για τη διανομή του φαρμάκου. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η Ozempic μπορούσε να έχει λιανική τιμή μόλις 89 σεντς το μήνα, και παρόλα αυτά να έχει καθαρό κέρδος. Στην πραγματικότητα, η παροχή ενός μηνός του δραστικού συστατικού (σεμαγλουτίδη), πιθανότατα κοστίζει στη Novo περίπου 29 σεντς. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι άλλα χημικά συστατικά προσθέτουν άλλα 15 σεντς στο κόστος προμήθειας και η παραγωγή για το στυλό είναι άλλα 20 σεντ.

Η Novo Nordisk αρνήθηκε να δώσει το κόστος παραγωγής για το Ozempic και το αντίστοιχο φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy. Ωστόσο, η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι ξόδεψε σχεδόν 5 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη πέρυσι και θα ξοδέψει περισσότερα από 6 δισ.  δολάρια σε μια πρόσφατη συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για GLP-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Παναιτωλικού στην ΚΕΔ για τους ξένους διαιτητές
Επόμενο άρθροΟι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της ημερίδας «Αιχμές στην Ηπατολογία»