Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στη Ράφα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο ανάμεσά στους δύο άνδρες από τις 15 Φεβρουαρίου και γίνεται την ώρα που η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της διαχείρισης του πολέμου στη Γάζα από τον Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Ράφα και των προσπαθειών για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος εβραίος αιρετός αξιωματούχος, ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την επόμενη ημέρα την τοποθέτηση του Σούμερ, λέγοντας ότι απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάχου απάντησε σε δριμύ ύφος την Κυριακή, 17 Μαρτίου, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο CNN ότι η δήλωση του Σούμερ ήταν «τελείως ανάρμοστη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν στη Ράφα, το τελευταίο «ασφαλές» σημείο της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕρυθρόλευκο προβάδισμα για τους τελικούς
Επόμενο άρθροΠροκλητικός ο Ερντογάν: «Όλη η Κύπρος θα ήταν δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»