Την απόσπαση στρατιωτικού ογκολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου, την αναβάθμιση του τμήματος σε ογκολογική κλινική και τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος του Ιατρικου Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης.

Επιπλέον του θέτει υπόψιν και την έκθεση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας του 2022, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Βόλου καταλαμβάνει αυξημένο ποσοστό ακραίας φτώχειας  της τάξης του 25,45%, σχεδόν διπλάσιο από τα ποσοστά των άλλων τριών μεγάλων Δήμων της Θεσσαλίας. Κι αυτό για να ενισχύσει την άποψη ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν τις ιδιωτικές δομές.

Η επιστολή του κ. Βενέτη

Αξιότιμε κ Υπουργέ Υγείας ,

Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  στη Μαγνησία καταγράφηκαν τριπλάσια ποσοστά καρκίνου ήπατος, 45% παραπάνω θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου, 24% παραπάνω θάνατοι  από καρκίνο του πνεύμονα στον ανδρικό πληθυσμό και μόνο στο δήμο Βόλου 14% παραπάνω θάνατοι από κακοήθεις νεοπλασίες σε σχέση με την υπόλοιπη  Ελλάδα (6/2/2018). Στο Νοσοκομείο του Βόλου που ιδρύθηκε το 1903 (από τα παλαιότερα της χώρας μας) με δωρεά του Τσαγκαραδιώτη Αχιλλόπουλου και υπήρξε το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μετά τον Ευαγγελισμό λειτουργεί ογκολογικό τμήμα,  υποστελεχωμένο με μία και μόνη γιατρό από τον Ιούλιο του 2023.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητούμε άμεσα: 

  1. Την  απόσπαση στρατιωτικού ογκολόγου από το 404 στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας στο Νοσοκομείο Βόλου (χρειάζεται η υπογραφή σας σε ΚΥΑ), ώστε να συνεπικουρηθεί η μοναδική γιατρός.
  2. Την αναβάθμιση του τμήματος σε ογκολογική κλινική στο Νοσοκομείο του Βόλου στελεχωμένη με τέσσερις γιατρούς ειδικότητας παθολογικής ογκολογίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  3. Τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο του Βόλου ώστε οι πολίτες της Μαγνησίας να μπορούν να λαμβάνουν ολοκληρωμένες ογκολογικές θεραπείες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Η αναμονή για τη δημιουργία υγειονομικού χάρτη – πάγιο αίτημα του ΠΙΣ, που πολλές φορές προαναγγέλθηκε και πότε δεν ολοκληρώθηκε- δεν αποτελεί δικαιολογία για την μετάθεση  στο απώτερο  μέλλον των αιτημάτων μας .

Σας επισημαίνουμε ότι υγειονομικός χάρτης της χώρας ΔΕΝ σημαίνει απλά την καταγραφή των γιατρών, των  ειδικοτήτων τους, του τόπου και των σχέσεων εργασίας τους, της αναλογίας τους στο γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως την καταγραφή του επιπολασμού των σοβαρών νοσημάτων και  της μόλυνσης του περιβάλλοντος βασισμένη σε συστηματικές μελέτες. Π.χ. σε μια περιοχή με αυξημένο επιπολασμό ή αυξημένη  επίπτωση καρκίνου πρέπει να υπάρχει δημόσια Ογκολογική κλινική, σε μια περιοχή με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να υπάρχει δημόσια Πνευμονολογική κλινική.
Η δημιουργία ενός τέτοιου υγειονομικού χάρτη σίγουρα είναι χρονοβόρα, δεν έχει ξεκινήσει  ακόμη, δεν γνωρίζουμε καν αν έχει προγραμματιστεί  (θα έπρεπε) και οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα.

Επίσης, πέραν του υγειονομικού χάρτη θα πρέπει να  λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής που συνεπάγεται την ευκολία ή τη δυσκολία των μετακινήσεων. 

Επί τη ευκαιρία σας θέτουμε υπόψιν και την έκθεση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας του 2022, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Βόλου καταλαμβάνει αυξημένο ποσοστό ακραίας φτώχειας  της τάξης του 25,45%, σχεδόν διπλάσιο από τα ποσοστά των άλλων τριών μεγάλων Δήμων της Θεσσαλίας.

Ελπίζουμε στη θετική και άμεση ανταπόκριση σας  στα αιτήματα μας.
 
Είμαστε διαθέσιμοι και σε τυχόν δια ζώσης συνάντηση μαζί σας αν την κρίνετε σκόπιμη. 

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Μ.,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦαίδων Γεωργίτσης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «γόης του ελληνικού κινηματογράφου»
Επόμενο άρθροΑμφίβολος με Ολυμπιακό ο Σενγκέλια