Εννέα υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες πριν από το συμβούλιο των 27. Σε κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν την ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις πριν από τις ευρωεκλογές, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Την ανακοίνωση που υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης (Ελλάδα), Marija Vučković (Κροατία), Sari Essayah (Φινλανδία), Peter Kullgren (Σουηδία), Norbert Totschnig (Αυστρία), Kęstutis Navickas (Λιθουανία), Μarek Výborný (Τσεχία), Jo Brouns (Βέλγιο) και Martine Hansen (Λουξεμβούργο) αναφέρονται τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Πιο ευέλικτη αιρεσιμοτητα, ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
  • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
  • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
  • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡούμπιο: «Η Μπαρτσελόνα με βοήθησε πολύ»
Επόμενο άρθροΔιούδης: «Το λάθος που με επηρέασε περισσότερο απ’ όλα ήταν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό»