Ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά κάθε 200 χρόνια και αφορά στα τζιτζίκια, αναμένεται να συμβεί φέτος στις ΗΠΑ.

Από το τέλος Απριλίου και μέχρι τον Ιούνιο, πληθυσμοί από δύο είδη περιοδικών τζιτζικιών θα αναδυθούν από το υπέδαφος, όπου αναπτύσσονται. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τις Μεσοδυτικές και τις Νοτιοανατολικές Πολιτείες και είχε να συμβεί από το 1803 – εδώ και 221 χρόνια

Όπως περιγράφει το National Geographic, «Κάποια στιγμή αργά φέτος την άνοιξη, κάτω από ένα μανδύα σκότους, μια ορδή από έντομα με βολβώδη μάτια θα αναδυθεί από το υπέδαφος». Εκεί, τα έντομα αυτά έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, καθώς αναπύσσονται και τρέφονται από τους χυμούς των ριζών των δέντρων. Τα έντομα αυτά, συνεχίζει το National Geographic, «θα βρουν γρήγορα τα πρώτα δέντρα, αφήνοντας πίσω τους εξωσκελετούς τους καθώς αυτοί λιώνουν, αφήνοντας πίσω τα παλιά τους κελύφη καθώς αναπτύσσουν τα φτερά τους, σήμα κατατεθέν τους».

Σύντομα, τα τζιτζίκια θα αρχίσουν τον γνωστό σε όλους μας τερετισμό τους, τον χαρακτηριστικό ήχο τους που όλοι ταυτίζουμε με τα καλοκαίρια μας. Φέτος, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς «ο ήχος αυτός ενδέχεται να είναι τόσο δυνατός που μπορεί να φτάσει τα 100 ντεσιμπέλ», σύμφωνα με την εντομολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Tamra Reall – ένας ήχος αντίστοιχος με τον ήχο ενός κινητήρα τζετ.

Ξεκινώντας ανά πάσα στιγμή από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούνιο, τα τζιτζίκια των δύο ειδών θα εμφανιστούν σε 17 πολιτείες που εκτείνονται από τα Νοτιοανατολικά έως τα Μεσοδυτικά, σε ένα φαινόμενο που οι εντομολόγοι χαρακτηρίζουν ως «μαγικό γεγονός». Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως πριν από 221 χρόνια, την τελευταία φορά, δηλαδή, που εμφανίστηκαν μαζί αυτά τα συγκεκριμένα ήδη τζιτζικιού, ο Τόμας Τζέφερσον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άλλωστε, η επόμενη φορά που αναμένεται να συμβεί αυτό το γεγονός θα είναι το μακρινό 2245: «Μέχρι τα δισέγγονά μας», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η εντομολόγος από το Μιζούρι.

Τα περιοδικά τζιτζίκια περνούν κάτω από το έδαφος ως νύμφες από 13 έως 17 χρόνια και στη συνέχεια, όλα τα μέλη κάθε συγκεκριμένου είδους αναδύονται την ίδια χρονιά, από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούνιο. Όλα τα περιοδικά τζιτζίκια που μοιράζονται τον ίδιο κύκλο ζωής και εκκολάπτονται μαζί σε ένα δεδομένο έτος ονομάζονται γόνος, αν και κάθε είδος μπορεί να αποτελεί μέρος διαφορετικών γόνων. Φέτος, «συγχρονίζονται» δύο τέτοιοι γόνοι και το φαινόμενο αναμένεται τουλάχιστον, εντυπωσιακό. Τα περιοδικά τζιτζίκια συναντώνται μόνο στη Βόρεια Αμερική, ενώ τα «γνωστά» μας τζιτζίκια που βγαίνουν κάθε χρόνο, εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από το National Geographic

lifo.gr



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροUNICEF: Η κατάσταση στην Αϊτή μοιάζει βγαλμένη από την ταινία «Mad Max»
Επόμενο άρθροΜολδαβία και Ουκρανία απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Υπερδνειστερίας για επίθεση με ουκρανικό drone