Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα από το νωρίς το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες. 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας συνιστώνται παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης δήλωσε σχετικά: 

«Η σημερινή επίσκεψη της ‘αφρικανικής σκόνης’ σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓάτα πιάνει ποντίκι – Zougla
Επόμενο άρθροΓ. Βρούτσης: Η πολιτική τυμβωρυχία θα γυρίσει ανάποδα σε αυτούς που την έφεραν