Η τρίτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ILCA που φιλοξενείται στον Φαληρικό Όρμο κράτησε ζωντανές τις ελληνικές ελπίδες πρόκρισης σε άνδρες και γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις γυναίκες, έπειτα από τρεις συνολικά ιστιοδρομίες, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά στην διεκδίκηση των δύο Ολυμπιακών ευρωπαϊκών εισιτηρίων, ενώ στους άνδρες ύστερα από δύο κούρσες η Ελλάδα είναι πέμπτη.

Οι άνεμοι ήταν χαμηλής έντασης, ελαφρώς πιο ισχυροί από την Δευτέρα (19/2) και αυτό επέτρεψε να γίνουν από δύο ιστιοδρομίες σε ILCA 6 και ILCA 7.

Στην 14η θέση η Καραγεώργου, στην 15η Μένη

Προβάδισμα στις γυναίκες πήραν η Βικτόρια Αντρουλίτε και η Έλενα Βορόμπεβα στα ILCA 6 μετά την ολοκλήρωση τριών ιστιοδρομιών, αν και, καιρού επιτρέποντος, υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος μέχρι να κριθούν τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στο Παρίσι.

Η Λιθουανή συνδύασε την πρώτη θέση της Δευτέρας με μια 4η και μια 2η, ενώ η Κροάτισσα έχει τερματίσει 1, 2 και 30 στις τρεις ιστιοδρομίες. Πετώντας τη χειρότερη κούρσα τους, οι δύο κοπέλες συγκεντρώνουν 3 βαθμούς ποινής και προπορεύονται τόσο στον αγώνα, όσο και στη μάχη για την Ολυμπιακή πρόκριση.

Καλύτερες Ελληνίδες μέχρι τώρα, η Εβελίνα Καραγεώργου, με κατάταξη 3, 11 και 13 στις τρεις ιστιοδρομίες (14 βαθμούς ποινής), και η Χριστίνα Μαρία Μένη με 35, 6 και 9 (15 β.π.), επιδόσεις που τις φέρνουν για την ώρα στις θέσεις 14 και 16, αντίστοιχα, στον αγώνα, ενώ ως χώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην κατάταξη για την πρόκριση στο Παρίσι, πίσω από Λιθουανία, Κροατία και Μάλτα (8 β.π.).

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη με τις εμφανίσεις μου μέχρι τώρα. Ελπίζω να συνεχίσω ανάλογα και να πάρω την πρόκριση για το Παρίσι.

Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, οι διοργανωτές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μην λείπει τίποτα», δήλωσε η Βικτόρια Αντρουλίτε.

Από την πλευρά της η Εβελίνα Καραγεώργου τόνισε: «Ήταν πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα. Πολλές ώρες αναμονή και παραμονή στο νερό. Περίεργος καιρός. Δεν είμαι τόσο ευχαριστημένη, γιατί μπορούσα να είχα πάει πολύ καλύτερα.

Ευελπιστώ τις επόμενες μέρες να φυσήξει λίγο παραπάνω, ώστε να γίνουν περισσότερες κούρσες και να χωριστούμε σε χρυσό και αργυρό στόλο. Θα παλέψουμε για την πρόκριση».

Είκοσι βαθμούς ποινής για Παπαδημητρίου και Παπαδάκο

Στην κατηγορία των ανδρών (ILCA7), ύστερα από δύο μέρες άπνοιας, οι ιστιοπλόοι ξεκίνησαν την προσπάθεια πρόκρισης για τα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια στη Μασσαλία και στους τρεις στόλους (κόκκινος, κίτρινος, μπλε) από το μεσημέρι, και μετά την πρωινή αναβολή.

Έγιναν δύο ιστιοδρομίες με τους Έλληνες Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο Παπαδάκο να κάνουν την καλύτερη εμφάνιση για τα γαλανόλευκα χρώματα.

Ο Παπαδημητρίου πλασαρίστηκε στην 17η και στην 3η θέση, ενώ ο Παπαδάκος τερμάτισε 13ος και 7ος.

«Έχει πολύ δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα και ελπίζω στις επόμενες μέρες να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αν στην πρώτη ιστιοδρομία, που βγήκα 17ος, δεν είχα δεχθεί ποινή, θα μπορούσα να είχα τερματίσει πολύ καλύτερα. Στην δεύτερη τερμάτισα 3ος και βελτίωσα τη θέση μου», σχολίασε ο ιστιοπλόος της Εθνικής ομάδας Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος βρίσκεται στην 20ή θέση της γενικής κατάταξης, ενώ στην 21η βρίσκεται ο Παπαδάκος. Και οι δύο έχουν από 20 βαθμούς ποινής.

Η Ελλάδα μετά τις δύο πρώτες ιστιοδρομίες βρίσκεται στην 5η θέση για τα δύο ευρωπαϊκά Ολυμπιακά εισιτήρια πίσω από Ισραήλ, Σλοβενία, Ουκρανία και Εσθονία.

Ο Ισραηλινός Ομέρ Βερέντ προηγείται και στον αγώνα με 7 βαθμούς ποινής (5, 2), ενώ ο Σλοβένος Ζαν Λούκα Ζέλκο έχει 11 βαθμούς ποινής (6, 5). Ο Ουκρανός Όσκαρ Μάντοβιτς ακολουθεί με 15 β.π. (13, 2) και ο Εσθονός Καρλ Μάρτιν Ράμο με 18 β.π. (10, 8).

Η διαδικασία πρόκρισης στο Παρίσι

Στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, από το «ILCA Senior European Championships & Open European Trophy 2024» θα προκριθούν οι 4 ευρωπαϊκές χώρες (2 άνδρες και 2 γυναίκες) με την καλύτερη κατάταξη.

Πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες διεκδικούν μέσα από τη διοργάνωση οι παρακάτω 14 ευρωπαϊκές χώρες:

Γυναίκες ILCA 6 (σε παρένθεση η συμμετοχή αθλητριών): είναι: Βουλγαρία (1), Κροατία (6), Κύπρος (2), Τσεχία (3), Εσθονία (3), Ελλάδα (14), Ισραήλ (4), Λετονία (1), Λιθουανία (1), Μάλτα (1), Ρουμανία (1), Σερβία (1), Σλοβενία (2) και Ουκρανία (3).

Άνδρες ILCA 7 (σε παρένθεση η συμμετοχή αθλητών):
Αυστρία (4), Βουλγαρία (1), Τσεχία (1), Εσθονία (2), Ελλάδα (19), Ισραήλ (4), Λιθουανία (3), Μάλτα (1), Μονακό (1), Πολωνία (3), Σερβία (1), Σλοβενία (3), Ελβετία (4) και Ουκρανία (3).

Ελληνική η πρώτη πεντάδα στην κατηγορία των αγοριών

Στην κατηγορία των αγοριών (ILCA6), που δεν δίνει Ολυμπιακή πρόκριση, η πρώτη πεντάδα ελληνικό χρώμα μετά και από τις 2 ιστιοδρομίες που έγιναν σήμερα στον Σαρωνικό κόλπο. Ελευθεριάδης (7 βαθμούς ποινής), Καλπογιαννάκης (12 β.π.),

Πορτοσάλτε (13 β.π.), Σταθάς (14 β.π.) και Κομιανός (17 β.π.) βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της κατηγορίας τους σε ένα ιδανικό ξεκίνημα για τα ελληνικά χρώματα.//

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε υπόγειο πολυκατοικίας στο Μεταξουργείο
Επόμενο άρθροΕθνική μπάσκετ ανδρών: «Έφυγαν» 5.000 εισιτήρια για την Τσεχία