Ένα SMS, ένας εφοπλιστής – εκδότης, μία πρωθυπουργική σύζυγος, ένας χρήσιμος ανόητος και μία κυβέρνηση στα όρια του πανικού, συνθέτουν ένα απίστευτο παρασκήνιο όπου πρωταγωνιστούν επίσης πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, αναλώσιμοι υπουργοί και εκδότες.

Είναι πλέον σαφές πως εκείνο το βράδυ στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ψυχικό εξελίχθηκε μία χιονοστιβάδα συμβάντων, τα οποία ωστόσο εξαρχής εξυπηρετούσαν μία λογική σειρά. Αυτήν θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο δια ταύτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκρότημα Τύπου Alter Ego δια της ναυαρχίδας του, «Το Βήμα της Κυριακής», εκθέτει την Κυβέρνηση με το περίφημο δημοσίευμα περί «Μονταζιέρας». Το αμέσως επόμενο εικοσιτετράωρο, στα πλαίσια μιας κοινωνικής συνεύρεσης στην κατοικία του εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη της Alter Ego, εμφανίζονται ως καλεσμένοι δύο υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνάντηση καταγράφεται ως παραπολιτικό γεγονός. Δύο ημέρες αργότερα διαρρέεται πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Πρωθυπουργού, στέλνει ένα SMS στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Όταν διαρρέεται ένα SMS σημαίνει πως ένας εκ των δύο εμπλεκομένων, ο αποστολέας ή ο αποδέκτης διέρρευσαν το περιεχόμενο του μηνύματος. Λογικά η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είχε κανένα λόγο να διαρρεύσει τη συνομιλία αυτή. Άρα δια της ατόπου καταλήγουμε πως το SMS διέρρευσε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η διαρροή ωστόσο δεν ακολουθεί μία λογική πεπατημένη. Είναι το αριστερό «Documento» και ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης, όστις πρώτος δημοσιεύει την είδηση περί του SMS. Φαινομενικά δηλαδή, η διαρροή από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη γίνεται προς έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλό του. Έναν πολιτικό εχθρό, πάντα φαινομενικά, διότι πάντα σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση: Να τα έχουν βρει ένας συντηρητικός εκδότης με έναν αριστερό δημοσιογράφο. Αλλά αυτά τώρα δεν έχουν και πολλή σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο βήμα εκτελείται από την εφημερίδα «Εστία». Η αποκάλυψη περί του SMS της πρωθυπουργικής συζύγου προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο τη συνδέει μακρά φιλία, υπογράφεται από τον Διευθυντή της εφημερίδας και γνωστό πολιτικό συντάκτη Μανώλη Κοττάκη.

Με λίγα λόγια και η δεύτερη διαρροή πραγματοποιείται μέσω ακόμη ενός αντιπάλου του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η «Εστία» ανήκει στον εκδότη κ. Φιλλιπάκη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον επιχειρηματία Μελισσανίδη, προέδρου μεταξύ των άλλων της ΑΕΚ.

Στη Βουλή ωστόσο, την Παρασκευή το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε… ακροθιγώς στην υπόθεση της εορταστικής συνάθροισης στην κατοικία του Μαρινάκη, χωρίς αναφερθεί σε κάποιο SMS ή σε κάτι άλλο πέραν του μικροπολιτικού κουτσομπολιού.

Οι δύο διαρροές ανεβάζουν το θερμόμετρο. Ο πρωθυπουργός με το που προσγειώνεται στην Αθήνα προερχόμενος από τον Καναδά αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά πολυσύνθετη κατάσταση. Έχει διαρρεύσει πως η σύζυγος του εντελώς εξωθεσμικά έστειλε μήνυμα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, δια του οποίου του ζητά να «ακούσει τους υπουργούς», δηλαδή τους απεσταλμένους της Κυβέρνησης. Οι κκ Μπρατάκος και Παπασταύρου βρίσκονται σε αποστολή. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, ακόμη και την εντολή του συζύγου της πρωθυπουργού.

Το «ραντεβού» πραγματοποιείται υπό περίεργες συνθήκες. Στην κατοικία του Βαγγέλη Μαρινάκη παρευρίσκονται και άλλα άτομα. Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Παρασκευής που μας πέρασε και που υπογράφεται πάλι από τον Μανώλη Κοττάκη, στην κατοικία του εφοπλιστή βρίσκονταν ο Χρήστος Ράπτης, ο Διονύσης Παναγιωτάκης, θεατρικός επιχειρηματίας, ένας δημοσιογράφος από τα «Παραπολιτικά» και δύο επιχειρηματίες, οι Κομινάκης και Μπούρας.

Προκύπτει από διάφορες «καραμπόλες» του ρεπορτάζ πως σε αυτήν την κοινωνική συνάντηση ο ανένδοτος Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος αρνείται να «τα βρει» με τον πρωθυπουργό, ανέγνωσε το περιεχόμενο του SMS στους παρισταμένους. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή για τα Τέμπη, τη… «Μονταζιέρα», τις υποκλοπές και το σκάνδαλο με τα e-mails της Ασημακοπούλου. Κάποιες ώρες πριν την ομιλία του αποπέμπει τους δύο υπουργούς του που επισκέφτηκαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλα περιθώρια. Έπρεπε να αυτοπροστατευθεί. Σε συνεννόηση με τα στελέχη του, προχωρεί φαινομενικά σε μια ανθρωποθυσία, αλλά μετά από πλήρως αμοιβαίες εξηγήσεις. Το σενάριο θα έδινε την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός τιμωρεί τους δυο υπουργούς του για το ατόπημά τους, αλλά δεν είναι έτσι. Έπρεπε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή, να είναι απολυτώς θωρακισμένος απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση, κυρίως σε περίπτωση που κάποιος θα αποτολμούσε να αποκαλύψει τα του SMS και της εξωθεσμικής παρέμβασης της Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Δεν ήταν ωστόσο επαρκής αυτή η ανθρωποθυσία. Το Σάββατο αργά το απόγευμα, όταν κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες της Κυριακής, μία ακόμη «βόμβα» δημοσιευόταν από το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» με το περιεχόμενο του περίφημου SMS.

Οι δρόμοι των διαρροών είχαν ανοίξει διάπλατα ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με δύο δημοσιεύματα και μία διαρροή (για τις υποκλοπές, για τη «Μονταζιέρα» και για το SMS της Μαρέβας), κήρυττε τον πόλεμο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιθανολογείται πως δύο είναι οι λόγοι που ώθησαν τον εφοπλιστή – εκδότη και πρόεδρο του Ολυμπιακού  σε αυτήν του την απόφαση. Ο πρώτος λόγος αφορά τις δικαστικές του εκκρεμότητες. Μία με την υπόθεση Noor 1, η οποία παρά τις πιέσεις του δεν ετέθη στο αρχείο και άλλη μία σοβαρή υπόθεση με τον θάνατο του αστυνομικού στου Ρέντη από φωτοβολίδα που την πέταξε χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Σε αυτήν την υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ομάδας.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο «διανομής» των business στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών που αισθάνονται… ριγμένοι. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον προωθεί μία δική του ατζέντα, με παραλήπτες επιχειρηματίες όπως ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με βασικό διαμεσολαβητή τον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη, υπουργό Εξωτερικών, η οικογένεια Λάτση κλπ.

Την Κυριακή το πρωί το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει φωτιά. Για να μην καρφωθεί η κυβέρνηση, ο φερόμενος εκδότης (νυν ή πρώην άραγε;) Χρήστος Ράπτης, με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα iefimerida, απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη την εφημερίδα «Εστία» για δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και το SMS. Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε δράση, καταδικάζοντας το δημοσίευμα της «Εστίας», μιλώντας για «υπέρβαση κόκκινων γραμμών» κλπ. κλπ.

Ο Χρήστος Ράπτης αυτοκαρφώθηκε, ενώ κανείς δεν τον ενέπλεκε με ρητή αναφορά σε κάτι, προκειμένου να «διευκολύνει» την Κυβέρνηση. Πάντα θα υπάρχουν χρήσιμοι ανόητοι σε αυτήν τη ζωή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Σέντρα στις 18:00
Επόμενο άρθροΤο StAr στην ημερίδα Οδικής Ασφάλειας της Κέρκυρας