Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε προκαταρκτικές «συζητήσεις» όσον αφορά τις επιλογές που υπάρχουν για τη σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας και, μεταξύ άλλων, εξετάζουν μια πρόταση να βοηθήσει το Πεντάγωνο τη χρηματοδότηση είτε μιας πολυεθνικής δύναμης είτε μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με το Politico, οι επιλογές που μελετώνται δεν περιλαμβάνουν την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών επί του πεδίου, όπως είπαν δύο στελέχη του υπουργείου Άμυνας και δύο άλλοι αξιωματούχοι. Όλοι τους ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους προκειμένου να μιλήσουν για αυτές τις διπλωματικές και στρατιωτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Η χρηματοδότηση του Πενταγώνου θα καλύψει τις ανάγκες της δύναμης ασφαλείας και θα συμπληρώσει τη βοήθεια που θα παράσχουν άλλες χώρες, είπαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν του ζητήθηκε κάποιο σχόλιο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους εταίρους της μελετώντας «διάφορα σενάρια» όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση και τους θεσμούς ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους να εγκρίνουν κάποιο σχέδιο, ιδίως επειδή οι περιφερειακές δυνάμεις θέλουν να υπάρξει προηγουμένως μια δέσμευση υπέρ της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό. Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να εκπαιδευτεί εγκαίρως μια παλαιστινιακή δύναμη για να αναλάβει την ασφάλεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ είναι απρόθυμο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση μέχρι να νικήσει στρατιωτικά τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Το Politico υπενθυμίζει ότι ορισμένα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης ζήτησαν να καταλάβει το Ισραήλ τη Γάζα, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

Οι τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι στις συνομιλίες μετέχουν ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι ομόλογοί τους από άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυρία: Πλήγματα του Ισραήλ και «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Χαλέπι σκότωσαν πολίτες και στρατιωτικούς
Επόμενο άρθροΓαλλία: Ποινή κάθειρξης 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη του «βιαστή του Tinder»