Ο Ολεγκ Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση 2,5 ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σε μία πολιτική δίωξη και δίκη, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και τη διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την οργάνωση Memorial, ο Ολεγκ Ορλόφ φορούσε χειροπέδες κατά τη διάρκεια της δίκης του και το δικαστήριο διέταξε την άμεση φυλάκισή του.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Ολεγκ Ορλόφ κατήγγειλε «τον στραγγαλισμό της ελευθερίας» στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «δυστοπία».

Η δίωξή του βασίστηκε σε άρθρο που έγραψε το 2022, στο οποίο κατήγγελλε ότι η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηφορίσει στον φασισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε καταβολή προστίμου 150.000 ρουβλίων, αλλά διατάχθηκε επανάληψη της δίκης και σε αυτήν οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης δύο ετών και 11 μηνών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαριάνα Κατσάροβα, κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Ρωσία».

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 για να φροντίσει για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με την καταγραφή των περιστατικών της καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν μέχρι σήμερα, και για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου με ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη κάθε ενός από τα θύματα του σοβιετικού και του ρωσικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦορολοταρία: Δείτε εάν είστε στους 556 τυχερούς που μοιράζονται 900 χιλιάδες ευρώ
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: Τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και χρήση βίας