Τον τελευταίο καιρό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες γυναίκες, που παίρνουν φάρμακα όπως το Ozempic για να χάσουν κιλά, έκαναν αναρτήσεις στις οποίες αναφέρουν ότι ξαφνικά έμειναν έγκυοι παρότι παίρνουν αντισυλληπτικά ή είχαν ιστορικό υπογονιμότητας.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να εξηγούν αυτό το «φαινόμενο». Μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα ή να έχει παίξει ρόλο η απώλεια βάρους, καθώς γνωρίζουμε ότι όταν μία γυναίκα χάσει κιλά, μπορεί να αυξηθεί η γονιμότητά της.

Είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των γυναικών που έμειναν έγκυοι χωρίς να το περιμένουν, αλλά στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται οι αναρτήσεις με το hashtag #ozempicbabies. Σε αυτές τις αναρτήσεις αναφέρουν ότι έμειναν έγκυοι ενώ έπαιρναν Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 ή ένα άλλο φάρμακο που βοηθά στην απώλεια βάρους, το Wegovy. Και τα δύο ανήκουν σε μια οικογένεια φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της αίσθησης πείνας και στην απώλεια βάρους.

«Έπαιρνα Ozempic και έμεινα έγκυος», αναφέρει μια γυναίκα στο TikTok. «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένα φάρμακο GLP-1 μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών και στη συνέχεια αυξάνει και τη γονιμότητά σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μην το πάρετε εάν είστε έγκυος», προειδοποιεί επίσης η συγκεκριμένη γυναίκα. «Σταμάτησα να το παίρνω αμέσως όταν το έμαθα και το μωρό μου είναι υγιές».

Τι μπορεί να συμβαίνει με τα «ozempicbabies»;

Οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να μείνουν έγκυοι. Δεν έχουμε ακόμα τα απαιτούμενα επιστημονικά δεδομένα ώστε να εκφράσω μία εμπεριστατωμένη άποψη για το αν η επίτευξη εγκυμοσύνης διευκολύνθηκε λόγω απώλειας βάρους ή οφείλεται στην επίδραση των φαρμάκων GLP-1.

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ύπαρξη υπογονιμότητας. Η απώλεια βάρους είναι πιθανό να αυξήσει τη γονιμότητα, σύμφωνα με μελέτες.

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολλές φορές παχύσαρκες και δυσκολεύονται να συλλάβουν. Η απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητας.

Στις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, μία ακόμα χρόνια πάθηση που σχετίζεται με προβλήματα παχυσαρκίας και γονιμότητας, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη εγκυμοσύνης.

Αυτά τα φάρμακα λοιπόν, μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις είτε με την απώλεια βάρους είτε μέσω άλλης καρδιομεταβολικής επίδρασης.

Επηρεάζουν τα φάρμακα για το αδυνάτισμα τη δράση των αντισυλληπτικών χαπιών;

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των ορμονικών αντισυλληπτικών.

«Το Ozempic και δύο παρόμοια φάρμακα με διαφορετικό δραστικό συστατικό, το Mounjaro και το Zepbound, έχουν προειδοποιήσεις σχετικά με αυτήν την πιθανή παρενέργεια στις πληροφορίες συνταγογράφησης», είπε η Beverly Tchang, MD, ειδική στα θέματα παχυσαρκίας και επίκουρη καθηγήτρια στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Αυτά τα στοιχεία όμως βασίζονται σε μελέτες για το Mounjaro και το Zepbound, δύο φάρμακα με διαφορετικό δραστικό συστατικό από το Ozempic. Και τα δύο αυτά φάρμακα περιέχουν τιρζεπατίδη, η οποία στοχεύει τόσο την ορμόνη GLP-1 όσο και την ορμόνη GIP.

«Η τιρζεπατίδη είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1 και GIP, επομένως δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει για φάρμακα που περιέχουν μόνο GLP-1, όπως το Ozempic», είπε η Tchang.

Πώς να αποφύγετε να μείνετε έγκυος όταν παίρνετε Ozempic

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που παίρνουν Ozempic (GLP-1) και χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά για να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μπορούν να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για την αντισύλληψη (όπως πχ προφυλακτικά).

Οι ασθενείς μπορούν να αλλάζουν αντισυλληπτικά ή να αρχίζουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας και για τέσσερις εβδομάδες μετά από κάθε αύξηση της δόσης, σύμφωνα με τον Michael Kane, PharmD, καθηγητή στο Albany College of Pharmacy and Health Sciences στη Νέα Υόρκη.

Όταν μία γυναίκα που παίρνει αυτά τα φάρμακα θέλει να μείνει έγκυος, θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν προσπαθήσει να γίνει μητέρα, συμβουλεύει ο Kane. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο.

Ειδικά οι γυναίκες που παίρνουν φάρμακα GLP-1 προκειμένου να χάσουν βάρος για να μπορέσουν να συλλάβουν πιο εύκολα θα πρέπει να κάνουν τα πράγματα με τη σειρά. «Πρώτα χάνετε το βάρος χρησιμοποιώντας τον αγωνιστή GLP-1 και συνεχίζετε την αντισύλληψη μέχρι το φάρμακο να φύγει από τον οργανισμό σας, πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος», είπε ο Frank Greenway, MD, καθηγητής και ιατρικός διευθυντής στο Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge της Λουιζιάνα.

Είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τη γονιμότητα, επομένως η απώλεια βάρους αρχικά και η επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την απώλεια βάρους είναι ασφαλέστερος τρόπος για να προσδιοριστεί εάν ο λόγος της υπογονιμότητας οφειλόταν στην παχυσαρκία.

Τι να κάνετε εάν μείνατε έγκυος ενώ παίρνετε Ozempic

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε το Ozempic είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον ασφαλέστερο τρόπο να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε, ειδικά εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Εάν μία γυναίκα μείνει έγκυος ενώ παίρνει GLP-1, θα πρέπει να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό της. Δεν γνωρίζουμε την επίδραση των αγωνιστών GLP-1 στην εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες που παίρνουν φάρμακα GLP-1 για να χάσουν βάρος, μπορούν απλώς να το σταματήσουν και μετά την εγκυμοσύνη να αποφασίσουν εάν θα το πάρουν ξανά μετά τον θηλασμό. Εκείνες όμως που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούν απλώς να σταματήσουν χωρίς να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για το σχέδιο διαχείρισης του σακχάρου τους.

«Είναι άγνωστο εάν τα φάρμακα GLP-1 απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα», είπε ο Kane. Οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης του μωρού στο φάρμακο, τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και τα οφέλη της θεραπείας για τη μητέρα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Άρης Σοϊλέδης μιλά πρώτη φορά για τον χωρισμό του από την Μαρία Αντωνά – Βίντεο
Επόμενο άρθροΚαταγγελία – φωτιά για την doValue: Δημοσιοποιεί παράνομα στους οφειλέτες και άλλους που χρωστάνε!