Εκπρόσωποι από 173 σωματεία έδωσαν το «παρών» στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ, όπου εγκρίθηκαν, η Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου από 01/01/2023 μέχρι 31/12/2023 (172 ναι, 1 λευκό), ο Οικονομικός και Ταμειακός απολογισμός, ο ειδικός απολογισμός Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και ο ειδικός απολογισμός Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, από 01/01/2023 έως 31/12/2023. Ομόφωνα εγκρίθηκαν επίσης η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τη χρήση από 01/01/2023 έως 31/12/2023, ο απολογισμός και ο ισολογισμός και η απαλλαγή της Διοίκησης από κάθε διαχειριστική ευθύνη.

Παράλληλα, η Γ.Σ. επικύρωσε τη διαγραφή 67 σωματείων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος. Για τους αθλητές και τις αθλήτριες αυτών των σωματείων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (1/4) 10ήμερη μεταγραφική περίοδος, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου. Εξαίρεση έλαβε με δικαστική απόφαση, η Αναγέννηση Σάμου, που θα συνεχίσει τη δράση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στην τοποθέτησή της ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί κάθετα με τις διαγραφές σωματείων για διοικητικές παραλείψεις και κάλεσε όσα σωματεία διεγράφησαν να καταθέσουν εκ νέου δικαιολογητικά για την επανεγγραφή τους. Στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό του έργου της διοίκησης και αναφέρθηκε στους στόχους για το 2024. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το χορηγικό πρόγραμμα της ομοσπονδίας κάλυψε το 65% του προϋπολογισμού. Ο απολογισμός μας είναι στα 9 εκατομμύρια και η Πολιτεία μαζί με τα χρήματα από το στοίχημα –ένα ποσό που δεν έχει θεσμοθετηθεί– μας έδωσε 3.250.000 ευρώ. Πλέον, ο ΣΕΓΑΣ έχει ένα σοβαρό, στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα. Έχει αποκτήσει όνομα και σοβαρότητα και συνομιλεί για νέες χορηγικές προτάσεις από θέση ισχύος, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Σημειώνω ότι οι συνομιλίες γίνονται αδιαμεσολάβητα, από το προσωπικό της ομοσπονδίας, με ευθύνη του αντιπροέδρου Κώστα Κεντέρη και με την υποστήριξη του αντίστοιχου διοικητικού προσωπικού.

Η Σοφία Σακοράφα έκανε ειδική αφορά στις συνέργειες με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «αυτές οι συνεργασίες επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία προπονητικών καμπ, που έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες σε αθλητές. Για πρώτη φορά έγινε καμπ μαραθωνίου. Στόχος μας είναι, μετά τις εκλογές, αυτές οι συνεργασίες να συμπεριλαμβάνουν αναβαθμίσεις και ακόμα προγραμματισμό κατασκευής νέων υποδομών, όπου μπορούμε να παρέμβουμε. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να συμπληρώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Τρικκαίων, ύψους 170.000 ευρώ, για αυτές τις ανάγκες. Θα γίνει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα χωρίς να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό, που κοστίζει. Όσον αφορά τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, η Μήλος απέκτησε ένα πανέμορφο, αναβαθμισμένο στάδιο με συνέργειες του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοπιαστικών διαπραγματεύσεων και άρτιων εισηγήσεων του τεχνικού και αγωνιστικού προσωπικού της Ομοσπονδίας. Προχωράμε σε επαφές και συζητήσεις για υιοθέτηση παρόμοιων παρεμβάσεων και στο Ιόνιο. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την ΕΟΕ, που μας έχει βοηθήσει πολλές φορές. Για παράδειγμα, ενέταξε στην Ολυμπιακή προετοιμασία δύο στρώματα επί κοντώ, ένα ύψους και κλωβό κλειστού χώρου. Λόγω άριστης σχέσης με τον νυν υπουργό, υποβάλαμε πλήρες, αναβαθμισμένο σχέδιο για το κλειστό του ΟΑΚΑ και για το Κ1, για να αποκτήσει ο στίβος το δικό του σπίτι. Πιέσαμε, για να διασφαλίσουμε πιστοποιημένα στάδια. Οι τεχνικές υπηρεσίες εισηγήθηκαν στον υπουργό τις προϋποθέσεις κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και η εγκύκλιος απεστάλη σε όλους τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τη ΓΓΑ. Από εδώ και στο εξής δεν θα βλέπουμε διαγωνισμούς χωρίς προδιαγραφές. Στόχος μας είναι να γίνει παρόμοια παρέμβαση και στο Καυτανζόγλειο, ενώ και για το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοννησιακό και το Παγκρήτιο έχει δρομολογηθεί η διαδικασία αναβάθμισης. Στη νέα μας θητεία δεν θα ψάχνουμε για πιστοποιημένα στάδια, αλλά θα επιλέγουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια η κα. Σακοράφα έκανε μνεία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο: «Προχωρήσαμε σε περαιτέρω αναβάθμιση του Μαραθωνίου κι αυτό σχολιάστηκε σε υπερθετικό βαθμό από τα ΜΜΕ. Η 40ή επέτειος τιμήθηκε με τον πιο επιτυχημένο Μαραθώνιο της ιστορίας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που από την πρώτη μας χρονιά στη διοίκηση η οργάνωση και η εκτέλεση του αγώνα είναι αποκλειστικά έργο του ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΓΑΣ».

Το τέταρτο σημείο που αναφέρθηκε η πρόεδρος αφορούσε την εξωστρέφεια της ομοσπονδίας: «Αναθερμάναμε τις σχέσεις μας με τη Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια ομοσπονδία. Αποτέλεσμα ήταν να μας χορηγηθεί εξοπλισμός από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ενώ φιλοξενήσαμε το συνέδριο της Βαλκανικής, στην οποία πετύχαμε την εκλογή του Λάμπρου Παπακώστα. Έχουμε φωνή στους διεθνείς οργανισμούς. Ο Παναγιώτης Δημάκος είναι μέλος της επιτροπής αγώνων εκτός σταδίων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και βραβεύτηκε για την πολύχρονη παρουσία του. Επίσης, διοργανώσαμε το συνέδριο των CEOs της Ευρωπαϊκής με μεγάλη επιτυχία και μας έχει ανατεθεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για αγώνες σε δημόσιο δρόμο, από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου, με πάνω από 500 συνέδρους φορέων τοπικής και διοργανωτών αγώνων. Στόχος μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της Ομοσπονδίας».

Σχετικά με άλλες πρωτοβουλίες της διοίκησης, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ υπογράμμισε: «Εφαρμόσαμε αγωνιστικές καινοτομίες στη βάση, στις μικρές ηλικίες, όπως τον τρόπο βαθμολόγησης των πρωταθλημάτων Κ16, τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων Κ14 σε περισσότερους ομίλους, την υιοθέτηση του προγράμματος επιλέκτων Κ16 και Κ18. Περίπου 750 αθλητές και αθλήτρες αισθάνθηκαν το ενδιαφέρον της ομοσπονδίας. Έγιναν επισκέψεις πρωτοκλασάτων αθλητών σε μικρούς μαθητές, φιλοξενήσαμε 100 παιδιά από την πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία στις μέρες του Μαραθωνίου. Επισκεφτήκαμε το ΠΙΚΠΑ Πεντελης με πρωταθλήτριες και στη συνέχεια υποδεχτήκαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου τα παιδιά όπως και παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS, όπου είχαμε οριοθετήσει κερκίδα και τους μοιράσαμε δώρα. Θυμίζω, επίσης, ότι πρόγραμμα καταπολέμησης της παρενόχλησης».

Τέλος, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μίλησε για τις σχέσεις της διοίκησης με τα σωματεία: «Στόχος μας είναι οι ειλικρινείς και διαφανείς σχέσεις με όλα τα σωματεία. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε τυπικοί και συνεπείς τις υποχρεώσεις μας και το έχουμε τηρήσει απαρέγκλιτα, πέρα από κάθε δυσκολία. Οι διοικούντες πρέπει να αναγνωρίζουν τι αναλαμβάνουν και να παίρνουν τα ρίσκα και τις αποφάσεις, να συνεχίζουν τον αγώνα τους και να μην επικαλούνται δυσκολίες. Δεσμευτήκαμε ότι θα στέλνουμε πλήρεις ομάδες σε όλα τα διεθνή πρωταθλήματα, δίνοντας την ευκαιρία της συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. Και το τηρήσαμε. Οι δαπάνες των εθνικών ομάδων, από 2.262.000 ευρώ το 2021, αυξήθηκαν στα 4.454.000 το 2023. Οι δαπάνες ανάπτυξης από 1.425.000 ευρώ ανέβηκαν στα 2.577.000 για το 2023. Στα 9.350.000 ευρώ του οικονομικού απολογισμού για το 2023, οι δαπάνες για τις εθνικές ομάδες και την ανάπτυξη απορροφούν το 76% του συνόλου. Με αποδείξεις. Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ διαχειρίζεται έσοδα 3.250.000 ευρώ κρατικής επιχορήγησης και παραπάνω από 6 εκατ. ψάχνει και τα βρίσκει μόνη της, χωρίς ειδήμονες και μεσάζοντες. Σήμερα, δε γνωρίζουμε τι ποσό θα λάβουμε από την Πολιτεία, αλλά παρ’ όλα αυτά η διοίκηση θα μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στα σωματεία. Ο ισολογισμός της ομοσπονδίας είναι πλεονασματικός, κι αυτό επιτρέπει σε όλους μας να νιώθουμε ασφαλείς. Στα τρία χρόνια που είμαι στο “τιμόνι” της ομοσπονδίας είχα βάλει ως στόχο να υπερασπίζομαι με κάθε τρόπο και κόστος το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό που έχουμε ανάγκη όλοι εμείς οι εθελοντές που προσφέρουμε αμισθί και με προσωπικό κόστος χρόνου και πολλές φορές και χρήματος, δηλαδή την προσωπική αξιοπρέπεια όλων μας σε όλους τομείς. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Μέχρι το Δεκέμβρη και τις εκλογές, η ομοσπονδία έχει να διεκπεραιώσει το βαρύ πρόγραμμα της τρέχουσας σεζόν, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το μέλος της διοίκησης, Κώστας Τριαντάφυλλος, παρουσίασε τις τροποποιήσεις των άρθρων του καταστατικού του ΣΕΓΑΣ, οι οποίες πέρασαν κατά πλειοψηφία (δύο λευκά), ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε και ο κανονισμός του ΣΕΓΑΣ για την εναρμόνισή στις αντίστοιχες τροποποιήσεις του νομοκανονιστικού πλαισίου.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των σωματείων είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για θέματα που αφορούν το σώμα, τις τοπικές τους περιφέρειες και το έργο της διοίκησης και έλαβαν απαντήσεις από τη Σοφία Σακοράφα, στις τοποθετήσεις που έκαναν.

Το λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Επιτροπής Δρόμων, Ιάκωβος Πετσούλας, που θέλησε να απαντήσει στην κριτική που έγινε για την αλλαγή των πόλεων του Run Greece. «Θα περίμενα να δεχθούμε κριτική για την μικρή συμμετοχή στα Run Greece τα προηγούμενα χρόνια. Πήραμε την απόφαση και προχωρήσαμε σε αλλαγές πόλεων. Και το κάναμε για προχωρήσουμε μπροστά και να ενισχύσουμε τη διοργάνωση και να είστε σίγουροι πως αν κάποιες πόλεις τα επόμενα χρόνια δεν πάνε όσο καλά θέλουμε θα τις αλλάξουμε και πάλι. Έχουμε δουλέψει πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι και περιμένω εξαιρετικά αποτελέσματα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκτός ο Παπανικολάου με Άρη
Επόμενο άρθροΜε Γεντβάι-Αράο στόπερ και δύο φορ ο Παναθηναϊκός