Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, η Rosatom, κατηγόρησε σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και πρόσθεσε πως τρία μέλη του προσωπικού του τραυματίστηκαν, το ένα σοβαρά.

Σε δήλωση στον ιστότοπό της, η Rosatom αναφέρει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σταθμό, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες, βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σταθμό τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στο σταθμό και τις γύρω περιοχές και ότι διακινδυνεύουν μια πυρηνική καταστροφή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την Ουκρανία στους τελευταίους ρωσικούς ισχυρισμούς. Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως τις πληροφορίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στην εγκατάσταση, ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση του σταθμού ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξερράγη στην εγκατάσταση και πως η πληροφορία συνάδει με τις παρατηρήσεις του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ράφαελ Γκρόσι, δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Στη δήλωση της Rosatom αναφέρεται πως το πρώτο πλήγμα στον σταθμό σημειώθηκε σε περιοχή κοντά σε μια καντίνα και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών μελών του προσωπικού, όμως δεν ανέφερε με τι όπλο πραγματοποιήθηκε το πλήγμα.

Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε σημείο φόρτωσης και στη συνέχεια ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το θόλο του έκτου αντιδραστήρα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως η Rosatom «καταγγέλλει κατηγορηματικά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο χώρο του σταθμού πυρηνικής ενέργειας και της υποδομής του». Κάλεσε τον Γκρόσι και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν αμέσως σ’ αυτή την απειλή για την ασφάλεια.

Ένα κορίτσι νεκρό στην περιφέρεια του Μπελγκορόντ

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της ρωσικής μεθοριακής περιφέρειας του Μπελγκορόντ ανακοίνωσε πως η περιφέρειά του δέχθηκε σήμερα επίθεση από κύματα ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ένα κορίτσι που επέβαινε σε αυτοκίνητο με την οικογένειά της σκοτώθηκε από τα συντρίμμια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ο πατέρας της οικογένειας, ένας έφηβος και δύο παιδιά, που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκαν επίσης από θραύσματα, πρόσθεσε.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στο χωριό Σαγκάροφκα, κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μπελγκορόντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Κουκμίσης έδωσε το κύπελλο στον ΠΑΟΚ (video)
Επόμενο άρθροΗ Τότεναμ δεν αφήνει την τέταρτη θέση | Επιστροφή στην πραγματικότητα για την Τσέλσι