Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Volvo τηρεί την υπόσχεση που έδωσε πέρυσι, όταν ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την παραγωγή οχημάτων με κινητήρες ντίζελ στις αρχές του 2024. Αυτό το XC90 που συναρμολογήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Torslanda, είναι ο τελευταίος πετρελαιοκινητήρας που παράγει η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, κλείνοντας μια εποχή που ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια. Το μπλε SUV δεν θα κατευθυνθεί σε κάποιον πελάτη, αφού θα μπει σε μουσείο για τις επόμενες γενιές και πιο συγκεκριμένα στο World of Volvo στο Γκέτεμποργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάρκα δεν άρχισε να καταγράφει την παραγωγή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 1991 και από τότε έχει κατασκευάσει περισσότερα από εννέα εκατομμύρια οχήματα. Δεδομένου ότι τα αρχεία δεν δείχνουν πόσα οχήματα κατασκευάστηκαν από το 1979 έως το 1991, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι λείπουν 12 χρόνια μη καταγεγραμμένης παραγωγής.

Η ιστορία του ντίζελ ξεκίνησε με το 244 GL D6, αλλά δεν είχε κινητήρα Volvo. Αντ’ αυτού, τροφοδοτούνταν από μια εξακύλινδρη ατμοσφαιρική μονάδα που είχε δανειστεί από τη Volkswagen και την Audi. Μόνο το 2001 η Volvo παρουσίασε έναν δικό της κινητήρα ντίζελ, έναν πεντακύλινδρο κινητήρα που συναρμολογούνταν στο εργοστάσιο στο Skövde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, ο πετρελαιοκινητήρας έχει εξαφανιστεί εντελώς από τη γκάμα.

Το επόμενο βήμα είναι να τερματιστεί εντελώς η παραγωγή οχημάτων που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παρόλο που άλλες πολυτελείς μάρκες, όπως η Mercedes και η Bentley, έχουν αναβάλει τους υπερβολικά φιλόδοξους στόχους τους για τα ηλεκτρικά οχήματα, η Volvo εμμένει στο σχέδιό της να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Ευρώπη είναι το τελευταίο προπύργιο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, αλλά οι επενδύσεις για να συμμορφωθούν οι ντίζελ με την αυστηρότερη νομοθεσία της ΕΕ θα είναι δαπανηρές, και δεδομένου ότι η ζήτηση μειώνεται, δεν έχει νόημα να δαπανηθούν χρήματα σε αυτούς τους ετοιμοθάνατους κινητήρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) υποστηρίζει ότι το μερίδιο αγοράς του ντίζελ στην Ευρώπη μειώθηκε από 16,4% το 2022 σε 13,6% το 2023. Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα ήταν πιο δημοφιλή πέρυσι καταλαμβάνοντας μερίδιο 14,6 τοις εκατό, ενώ τα plug-in υβριδικά αντιστοιχούσαν στο 7,7 τοις εκατό. Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα κυριάρχησαν με ποσοστό 35,3 τοις εκατό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚάνααν: «Καλή ομάδα η Παρτίζαν, θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι»
Επόμενο άρθροΚυψέλη: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή στον Γεωργιανό