Φτωχότερος είναι ο πνευματικός κόσμος της χώρας από την απώλεια του Καθηγητή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού που έφυγε χθες από τη ζωή. Η απώλειά του αφήνει πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής και Προϊσταμένος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών και διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ αλλά και επί 40 χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος, που το υπηρέτησε πιστά, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα, διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία).

Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος που εισήγαγε και δίδαξε κοινωνιογλωσσολογία

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει διδάξει δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Είναι ο πρώτος που έχει εισαγάγει και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Έχει επίσης επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Είναι από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Η ανακοίνωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ

«Με βαθιά οδύνη η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά τη μνήμη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Προϊσταμένου Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών Παναγιώτη Κοντού, ο οποίος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα.

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει διδάξει δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Είναι ο πρώτος που έχει εισαγάγει και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Έχει επίσης επιβλέψει ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Είναι από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του Ε.Κ.Π.Α. (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).

Η μέριμνα του κ. Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν επί σειρά ετών ο βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.500 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

Πρωτοπόρος, αγωνιστής και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του, ο Παναγιώτης Κοντός σμίλεψε σπάνιο πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου.

Η σημαία του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους»

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈκρηξη κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική
Επόμενο άρθροΙταλία: «Στα σχολεία οι περισσότεροι μαθητές πρέπει να είναι Ιταλοί», λέει ο υπουργός Παιδείας