Στην «εξαιρετική πρόοδο» που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σε θέματα αντιντόπινγκ, εστίασε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, Βίντολντ Μπάνκα, κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, παρουσία και του διοικητή του ΕΟΚΑΝ, Δρ. Γρηγόρη Λέων.

Η επίσκεψη του κ. Μπάνκα -η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα μας πρόεδρος του WADA-, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη βράβευση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ στο ετήσιο Συμπόσιο του WADA στη Λωζάνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή και αναγνώριση, καθώς πρώτη φορά επισκέπτεται ο πρόεδρος του WADA την Ελλάδα. Και αυτό από μόνο του δείχνει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια. Πλέον πρωταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνεργασία αυτή θα ενταθεί, καθώς θα θεσπίσουμε στον νέο αθλητικό νόμο και διατάξεις οι οποίες θα βοηθούν περαιτέρω για να υιοθετηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», υπογραμμίζοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνάντηση, εκτός από εθιμοτυπική, ήταν μία συνάντηση ουσίας και προοπτικής».

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ επισήμανε πως «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την ουσιαστική και πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησής σας στον ΕΟΚΑΝ και στην αντιντόπινγκ πολιτική που εφαρμόζετε, καθώς είναι γνωστό πως στο παρελθόν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα στην Ελλάδα σχετικά με το σύστημα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος λόγω της οργανωμένης λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ και φυσικά εξαιτίας της δυναμικής στήριξης από την ελληνική Κυβέρνηση και τον WADA».

Ο Βίντολντ Μπάνκα πρόσθεσε ότι «για τον WADA, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας προτεραιότητα να υπάρχει υποδειγματική λειτουργία της καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αθλητικό ιδεώδες και τις Ολυμπιακές αξίες. Ο EOKAN εφαρμόζει τα υψηλότερα πρότυπα για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας του αθλητισμού και είμαι ευγνώμων για την ιδανική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Αθλητισμού, ώστε να πετύχουμε το κοινό μας στόχο, που είναι ένας καθαρός αθλητισμός».

Ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ, δρ. Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Η επίσκεψη του προέδρου του WADA έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα όταν έρχεται όχι σε δύσκολες ώρες, όπως στο παρελθόν, οι οποίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά σε ώρες δημιουργίας και προόδου. Αυτό δείχνει την αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η χώρα μας στο θέμα αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας του αθλητισμού, του ντόπινγκ. Επίσης καταδεικνύει την άριστη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και την υποστήριξη από τον κ. Βρούτση. Και όπως ανέφερε και ο υπουργός, στο μέλλον έρχονται τα καλύτερα με την ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros και με πολλά άλλα συστήματα που θα εφαρμόσουμε».

Τον κ. Μπάνκα συνόδευαν (εκ μέρους της WADA) η αντιπρόεδρος, Γιανγκ Γιανγκ, ο γενικός διευθυντής, Ολιβιέ Νιγκλί, και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ολυμπία Καραβασίλη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα της ΑΕΚ ενόψει ΠΑΟΚ: «Πάντα μαζί με τεράστια προσοχή»
Επόμενο άρθροΡωσία: Η FSB συνέλαβε ακόμη τρία άτομα για την τρομοκρατική επίθεση της 22ης Μαρτίου