Στη Σαουδική Αραβία «μετακομίζει» από φέτος ως και το 2026 το τελικό τουρνουά της σεζόν στο γυναικείο τένις.

Η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την κυβέρνηση της χώρας για τη διεξαγωγή των τριών επόμενων WTA Finals στο Ριάντ, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολύμηνη φημολογία αναφορικά με το μέλλον της διοργάνωσης, που την προηγούμενη τριετία είχε διεξαχθεί στην αμερικανική ήπειρο (δύο φορές στο Μεξικό και μία στις ΗΠΑ).

«Το να έχουμε ένα γυναικείο τουρνουά αυτού του επιπέδου, είναι μία καθοριστική στιγμή για το τένις στη Σαουδική Αραβία. Τα WTA Finals έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν πολύ πέρα από τον αθλητισμό, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες μας» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Τουρκί Αλ-Φαϊζάλ Αλ-Σαούντ.

Η ανάληψη του τελικού τουρνουά, το οποίο συγκεντρώνει τις οκτώ καλύτερες τενίστριες κάθε χρονιάς, αποτελεί άλλο ένα βήμα στην πολιτική επένδυσης της αραβικής χώρας στον αθλητισμό. Οι επικριτές της κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι επιχειρεί, μέσω της φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε διάφορα σπορ (ποδόσφαιρο, Φόρμουλα Ένα, γκολφ κ.ο.κ.) να επιτύχει το αποκαλούμενο “sportswashing”, δηλαδή να εξωραΐσει τη διεθνή εικόνα της, που πλήττεται από τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία -συγκεκριμένα η Τζέντα- έχει αναλάβει από πέρυσι και ως το 2027 και τη διοργάνωση των Next Gen Finals της ATP, δηλαδή το τελικό τουρνουά ανδρών με τη συμμετοχή νεότερων ηλικιακά αθλητών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑγγλικές “σειρήνες” για Ροντρίγκο – www.ertsports.gr
Επόμενο άρθροΣτον εισαγγελέα εκδόσεων σήμερα η Αντωνία Ηλία του παραδικαστικού κυκλώματος