Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία αναγνωρίστηκαν ως έγκυρες, ο Ρώσος ψηφοφόρος έδειξε ότι είναι συνειδητός κι ενεργός. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες να διαταραχθεί η ψηφοφορία ή να μειωθεί η συμμετοχή όχι μόνο απέτυχαν, αλλά είχαν και τα αντίθετα αποτελέσματα, αναφέρει το RIA Novosti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εσωτερικό της χώρας, υπήρξαν αρκετές επιθέσεις από πολιτικούς αντιπάλους όσο και μικρά βρόμικα κόλπα από διάφορους εσωτερικούς προβοκάτορες, αλλά με φόντο τη συνολική εικόνα των πληροφοριών στη Δύση έμοιαζαν με τσιμπήματα κουνουπιών.

Μακριά από τη Ρωσία και τα γεγονότα, από τις εικασίες και τις ιστορίες τρόμου που διαδόθηκαν στο δυτικό κοινό, μαθαίνει κανείς ότι στη Ρωσία… επικρατεί πραγματική κόλαση!

Εδώ και πολύ καιρό η φρίκη η οποία συνόδευε τα άρθρα και τις ιστορίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης για τις ρωσικές εκλογές, είχαν μια τέτοια ροή παραπληροφόρησης για τη Ρωσία που δεν έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό από τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph: «Ρώσοι ηλικιωμένοι συμπληρώνουν ψηφοδέλτια και ένοπλοι στρατιώτες σκύβουν πάνω από κάθε ένα από αυτούς, ελέγχοντας προσεκτικά την ορθότητα της ψηφοφορίας». Η εφημερίδα δεν διευκρίνιζε τι κάνουν μετά αυτοί οι στρατιώτες εάν δουν μια «λάθος» επιλογή: αν τους πυροβολούν επί τόπου, ή τους οδηγούν πρώτα έξω από την πόλη.

Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό είναι απλώς μια καρικατούρα, έργο ενός καλλιτέχνη που δεν έχει τίποτα κοινό με δημοσιογραφικά άρθρα, τότε κάνει λάθος. Έτσι περίπου περιγράφονται οι ρωσικές εκλογές σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για υλικό σχετικά με την ψηφοφορία σε περιοχές που εξακολουθούν να ονομάζονται συνήθως «κατεχόμενη Ουκρανία». «Εκλογές υπό την απειλή όπλου» είναι απλώς το πρότυπο του περισσότερου προπαγανδιστικού υλικού στη Δύση. Μόνο που δεν έγραψαν ότι ένοπλοι μαχητές πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στις «ουκρανικές πόλεις» και τους αναγκάζουν να ψηφίσουν «υπέρ του Πούτιν».

Η κύρια «πηγή» αυτών των καταπληκτικών ιστοριών, κατά κανόνα, είναι εκπρόσωποι αυτής της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, το πρακτορείο Associated Press αναφέρθηκε στην ιστορία του «δημάρχου της Μαριούπολης» Βαντίμ Μποϋτσένκο, ότι «μια γυναίκα συνοδευόμενη από δύο Τσετσένους μαχητές με πολυβόλα περπατά στα διαμερίσματα της πόλης και αναγκάζει τους ανθρώπους να ψηφίσουν».

Φυσικά, τα δημοσιογραφικά πρότυπα θα απαιτούσαν να εξηγηθεί στους αναγνώστες ότι αυτός ο «δήμαρχος» έφυγε από τη Μαριούπολη τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της SVO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση), δηλαδή δεν έχει εμφανιστεί εκεί για περισσότερα από δύο χρόνια και είναι απόλυτος πρωταθλητής στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Αλλά αυτό είναι αν μιλάμε για δημοσιογραφία και όχι για προπαγάνδα. Ως εκ τούτου, το αναγνωστικό κοινό του AP έχει την εντύπωση ότι του δίνεται ένα απόσπασμα από αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων. Να σημειωθεί εδώ ότι το ΑΡ παίζει και ρόλο ελεγκτή γεγονότων.

Άλλα δυτικά έντυπα προσπαθούν να συνοδεύσουν τις αναφορές τους για τις εκλογές με «φωτογραφικά στοιχεία». Για παράδειγμα, η Washington Post αναφέρει: «Οι Ουκρανοί σε εδάφη που κατέχονται από τον ρωσικό στρατό αναγκάζονται να ψηφίσουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές υπό την επίβλεψη βαριά οπλισμένων μασκοφόρων στρατιωτών που συνοδεύουν τους εκλογικούς αξιωματούχους καθώς πηγαίνουν πόρτα πόρτα εξαναγκάζοντας τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές».

Και αυτή η άγρια δήλωση συνοδεύεται από μια φωτογραφία στην οποία μια γυναίκα ρίχνει πραγματικά ένα ψηφοδέλτιο σε μια κάλπη και ένας πάνοπλος στρατιωτικός με κράνος στέκεται κοντά. Η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία λέει ότι η υπόθεση συμβαίνει «στην περιοχή του Ντόνετσκ στο έδαφος της Ουκρανίας, που ελέγχεται από τη Ρωσία».

Εδώ φαίνεται ότι τα φωτογραφικά αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιάσειστα – εδώ είναι η «απόδειξη» των ισχυρισμών για «ψηφοφορία υπό την απειλή όπλου». Αλλά και εδώ, το φαινομενικά «σεβάσμιο» δημοσίευμα έχει βυθιστεί σε πρωτόγονη χειραγώγηση.

Απλώς δεν έδειξε στους αναγνώστες του ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε από φωτορεπόρτερ του Reuters όχι απλά στο Ντονμπάς, αλλά στην πρώτη γραμμή, στην Avdiivka, δηλαδή τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα από τη γραμμή των ενεργών μαχών.

Και φυσικά, μέλη κινητών εκλογικών επιτροπών μετακινούνται εκεί μέσα από τα βομβαρδισμένα ερείπια της πόλης, συνοδευόμενα από ένοπλους φρουρούς, αφού η Avdiivka βρίσκεται πραγματικά υπό συνεχή επίθεση Ουκρανών μαχητών.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν παρεμβαίνει στον φωτορεπόρτερ του Reuters, καθώς είναι προφανές ότι ο στρατιωτικός της φωτογραφίας απλά διασφαλίζει ακριβώς την ασφάλεια, αναφέρει το ρωσικό μέσο. Να σημειωθεί ότι και το Reuters παίζει ρόλο ελεγκτή γεγονότων.

Ωστόσο, βλέποντας άλλες φωτογραφίες του ίδιου ανταποκριτή του Reuters, στις οποίες απαθανάτισε τη διαδικασία ψηφοφορίας σε άλλες πόλεις, στο Ντόνετσκ ή στη Μαριούπολη, λίγο πιο μακριά από το μέτωπο, όπου οι κάτοικοι του Ντονμπάς πήγαν να ψηφίσουν «κανονικά και όχι υπό την απειλή όπλου», η WP λέει ότι αυτές οι εικόνες είναι «Ρωσική προπαγάνδα».

Αλλά οι σοβαρές καταγγελίες δεν σταματούν εδώ. Το ρωσικό μέσο αναφέρεται και σε είδηση του βρετανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού BBC, που αφορούσε στη σύλληψη ενός συγκεκριμένου ψηφοφόρου στη Μόσχα, ο οποίος έγραψε μερικά άσχημα πράγματα σε ένα ψηφοδέλτιο, και ένας αστυνομικός που τον κατασκόπευε τον άρπαξε αμέσως.

Ως μοναδική πηγή της είδησης είναι ένα άγνωστο κανάλι στο Telegram που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Ακόμη και σχολιαστές σε αυτό το κανάλι χλεύασαν ανοιχτά τις «ειδήσεις», ζητώντας τις συντεταγμένες του τολμηρού «συλληφθέντα» για να του δώσουν ζεστά ρούχα. Φυσικά το αίτημα έμεινε αναπάντητο. Να σημειωθεί πάλι εδώ, ότι και το BBC παίζει επίσης ρόλο ελεγκτή γεγονότων.

Αυτή η «είδηση» διαδόθηκε αστραπιαία σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να απαιτείται πλέον επαλήθευση οποιασδήποτε ανακρίβειας για τη Ρωσία από τα δυτικά μέσα.

Ένα κύριο άρθρο των βρετανικών The Times, που κάνει λόγο για «ψηφοφορία υπό την απειλή όπλου», καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η απάντηση της Δύσης σε αυτή την τυραννία θα πρέπει να είναι να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική Ουκρανία». Δηλαδή, η «τυραννία» είναι στη Ρωσία, όπου γίνονται εκλογές (όπως κι αν τις βλέπουν στη Δύση), και η «δημοκρατία» είναι στην Ουκρανία, όπου οι εκλογές ακυρώθηκαν εντελώς ως… περιττές.

Να σημειωθεί ότι η μερίδα του λέοντος των ψευδών ειδήσεων για τις εκλογές διαδόθηκε από εκείνους εκτός Ρωσίας, με συνδέσμους στο παλαιότερο πρακτορείο ειδήσεων που ονομάζεται «One Grandma Said», αναφέρει το ρωσικό μέσο και καταλήγει λέγοντας: «Επιπλέον, δεν περιορίσαμε το έργο των δυτικών δημοσιογράφων. Όσοι επιθυμούσαν έστειλαν τους δικούς τους ανταποκριτές στα εκλογικά τμήματα και έλαβαν μια λίγο ως πολύ αντικειμενική εικόνα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ: Αυτοψία στην Λίμνη Κάρλα. Τι φταίει και δεν υποχωρούν τα ύδατα και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν. – ΠΕΡΙΕΡΓΑ
Επόμενο άρθροΣύλληψη 32χρονου χειριστή λέμβου που είχε μαχαίρια και φυσίγγια