Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος αναμένεται να πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες, μεταδίδει το BBC.

Ο λόγος για τον ERS-2, μια πλατφόρμα παρατήρησης που εκτοξεύτηκε το 1995, σφυρηλατώντας τεχνολογίες που πλέον χρησιμοποιούνται συστηματικά για την παρακολούθηση του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δορυφόρος χάνει σταδιακά ύψος από τότε που τερματίστηκε η λειτουργία του το 2011 και θα κάνει μια ανεξέλεγκτη βουτιά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή σήμερα Τετάρτη (21/2).

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου δύο τόνων θα καεί κατά την πτώση.

Θεωρείται πιθανό κάποια πιο ανθεκτικά τμήματα να αντέξουν την έντονη θέρμανση που δημιουργείται κατά τη διάρκειά της ταχύτατης πτώσης του, αλλά οι πιθανότητες αυτά τα θραύσματα να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές και να προκαλέσουν ζημιές είναι ελάχιστες.

Θα μπορούσαν να πέσουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης να καλύπτεται από ωκεανό, όποια συντρίμμια δεν καταστραφούν είναι πολύ πιθανό να χαθούν στη θάλασσα.

«Και αξίζει να τονιστεί ότι κανένα από τα στοιχεία που θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ατμόσφαιρα (και να φτάσουν στην επιφάνεια) δεν είναι ραδιενεργά ή τοξικά», δήλωσε ο Mirko Albani από το Τμήμα Επίγειας Παρατήρησης της Γης της ESA.

Η ιστορία πίσω από τον δορυφόρο

Η ESA εκτόξευσε δύο σχεδόν πανομοιότυπους δορυφόρους Τηλεπισκόπησης της Γης (ERS) τη δεκαετία του 1990. Ήταν οι πιο εξελιγμένοι πλανητικοί παρατηρητές της εποχής τους, διαθέτοντας μια σειρά οργάνων για να παρακολουθούν τις αλλαγές στη γη, στους ωκεανούς και στον αέρα.

Παρακολούθησαν τις πλημμύρες, μέτρησαν τις θερμοκρασίες της ηπειρωτικής και της επιφάνειας των ωκεανών, εντόπισαν την κίνηση των πεδίων πάγου και μελέτησαν το έδαφος κατά τη διάρκεια σεισμών.

Ο ERS-2, συγκεκριμένα, εισήγαγε μια νέα ικανότητα αξιολόγησης του προστατευτικού στρώματος του όζοντος της Γης.

Το ζευγάρι των δορυφόρων έχει χαρακτηριστεί ως οι «παππούδες της γεωσκόπησης στην Ευρώπη».

Ο ERS-2 είναι ο πρώτος από το ζευγάρι δορυφόρων που επιστρέφει στη Γη. Αρχικά τοποθετημένο 780 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τα τελικά αποθέματα καυσίμου του το 2011 για να μειώσουν το υψόμετρο στα 570 χιλιόμετρα. Η προσδοκία ήταν ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα θα έσυρε τον δορυφόρο στην καταστροφή σε περίπου 15 χρόνια.

//platform.twitter.com/widgets.js

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός: «Προστατεύουμε την έδρα μας, δεν απαντάμε σε προκλήσεις»
Επόμενο άρθροΣυνεκπαίδευση της κανονιοφόρου «Μαχητής» με γερμανικό ναρκοθηρευτικό