Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να δημιουργηθεί μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και όχι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών, αυτό εξετάζουμε επί του παρόντος, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκούσαν βέτο σε μια τέτοια πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν επισήμως την Τρίτη τη διαδικασία για να γίνουν πλήρες κράτος μέλος του ΟΗΕ, μια διαδικασία με αβέβαιη έκβαση την οποία όμως θεωρούν απαραίτητη απέναντι στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον έχει “δεσμευτεί ενεργά”, παρά τον πόλεμο στη Γάζα, υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους συνοδευόμενου από “εγγυήσεις ασφαλείας” για το Ισραήλ.

Σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία απευθυνόταν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ ανακοινώνει, “έπειτα από αίτημα των Παλαιστινίων ηγετών” ότι επαναλαμβάνει το αίτημα αυτό που χρονολογείται από το 2011 και καλεί το Συμβούλιο να το εξετάσει “τον Απρίλιο του 2024”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, αλλά προσδοκούν να γίνουν πραγματικό κράτος μέλος του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑλμέιδα: «Στο χέρι μας να γυρίσουμε την κατάσταση»
Επόμενο άρθροΑγγλία: «Σβηστή» νίκη και κορυφή για την Άρσεναλ, 2-0 τη Λούτον