Η φωνή και η πένα του Δημήτρη Φύσσα σίγησαν. Στα 68 του, ο επί χρόνια συνεργάτης του Αθήνα 9.84 αλλά και της Athens Voice και του Athens Review of Books δεν είναι πλέον μαζί μας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτική Επιστήμη.

Άφησε πίσω πλούσιο έργο.

Το «Η γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα βιογραφικό λεξικό» (εκδόσεις Δελφίνι, 1993). Έναν χρόνο αργότερα, και πάλι από τις εκδόσεις Δελφίνι το «Αυστηρώς ακατάλληλον. Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ. Συμβολή στην Κοινωνιολαογραφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δεκαετία του 2000 εκδίδει τα πρώτα λογοτεχνήματά του: Τα διηγήματα με τίτλο «Αγύριστο κεφάλι», το 2004 και, τον επόμενο χρόνο, το μυθιστόρημα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», και τα δύο από τις εκδόσεις Εστία.

Το 2008, από τις εκδόσεις Γνώσεις εμφανίζεται το μυθιστόρημά του εναλλακτικής ιστορίας, με τίτλο «Στρατιώτης του Χριστού. Ημερολόγιο δυσμετάφραστο». Την ίδια χρονιά, στις εκδόσεις Γιαου. Κε. παρουσιάζει συλλογή ποιημάτων, την «Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους. Ποιήματα 1972-2008».

Το 2012 επανέρχεται στις εκδόσεις Εστία, με το μυθιστόρημα «Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου» και τον επόμενο χρόνο εμφανίζει την έρευνα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου» καθώς και την ποιητική συλλογή «Της καύλας + Ου φωνητά. Βωμολοχικά ποιήματα και βωμολοχικές παρωδίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Εστία το 2014 καθώς και το μυθιστόρημα «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης», το 2015.

Δημήτρης Φύσσας

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Ο θάνατος του συγγραφέα, δημοσιογράφου και μέλους της Εταιρείας μας, Δημήτρη Φύσσα, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και γέμισε θλίψη όλους όσοι τον γνώριζαν, προσωπικά ή μέσω των κειμένων του.

Ο Δημήτρης Φύσσας, «Μήτσος» για τους φίλους, ήταν μια εξαιρετικά ζωντανή, αντισυμβατική και πολυσχιδής προσωπικότητα. Ιδιαίτερα αγαπητός για το ήθος, την προσήνεια και τον ανθρωπισμό του, συλλέκτης, ποιητής, λόγιος της Αθήνας, είχε χαρτογραφήσει στα βιβλία και τα κείμενά του την ιστορία των αστικών χώρων («οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους», εκδ. Γιάου Κε) και είχε καταγράψει την ζωντανή ιστορία της πόλης.

Αφήνει πίσω του εκατοντάδες κείμενα σε φυσική και ψηφιακή μορφή, συν δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα βιβλίου, «αθηναιολογικά», πολιτικά κι όχι μόνο. Μόλις είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο του βιβλίο «Ο Μέσκουλας αποσύρεται για να πεθάνει» (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας), το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σώα εντοπίστηκε η 15χρονη που είχε εξαφανιστεί από το «Παπανικολάου»
Επόμενο άρθροΟ επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει στο Παρίσι για συνομιλίες για μια εκεχειρία στη Γάζα