Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τετραμελής αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή Μάικ Ρότζερς συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την παρουσία των τεσσάρων Αμερικανών βουλευτών στην Άγκυρα προέκυψε η έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την επίσκεψη στις 9 Μαΐου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η αμερικανική αντιπροσωπεία στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αλλά θα είναι και στην ατζέντα της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής τους με τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, το περιεχόμενο των συνομιλιών στο υπουργείο Άμυνας ήταν διευρυμένο και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16, όπως και την άρση των αντιρρήσεων από το Κογκρέσο για αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας. Η Τουρκία ζητά επίσης να βρεθεί λύση για το ποσό που έχει καταβάλει για τα F-35 και δεν της έχει επιστραφεί από τις ΗΠΑ μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To CNN Turk μετέδωσε ότι μετά την υποστηρικτική στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στη διαδικασία αγοράς των F-16 από την Τουρκία, υπάρχουν τώρα αξιολογήσεις για τη σύμβαση αγοράς. Η προμήθεια των F-16 το συντομότερο δυνατό και η άρση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων με τα μέλη της Επιτροπής. Αρχικά τους δόθηκε ο κατάλογος των πωλήσεων που έχουν μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο μέχρι στιγμής. Και τους μεταφέρθηκαν οι προοπτικές για βαθύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, αναφέρει η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου στην Άγκυρα.

Θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για την Τουρκία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι οι εξελίξεις στο Κουρδικό. Η Άγκυρα ετοιμάζεται για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κατά των μελών της οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας, ενώ σημείο τριβής με την Ουάσινγκτον αποτελεί η αμερικανική υποστήριξη προς κουρδική πολιτοφυλακή της βόρειας Συρίας, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το ΡΚΚ.

Τα μέλη της επιτροπής φέρεται να ζήτησαν τις απόψεις της Άγκυρας για τη Συρία. «Όπως είναι γνωστό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία βρίσκεται στην ατζέντα, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το τι μπορεί να γίνει πριν και μετά έχει συζητιέται εδώ και καιρό» σχολίασε το CNN Turk.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», θέμα που επίσης συνδέεται με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, η τουρκική συμβολή στο ΝΑΤΟ, οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην αμερικανική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι εξελίξεις και ο ρόλος της Τουρκίας γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ έφθασαν στην Άγκυρα προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία και το Ουζμπεκιστάν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Αρχηγού ΓΕΑ με αντιπροσωπεία του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων
Επόμενο άρθροΜε πολλές αλλαγές στο Ηράκλειο