Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η χήρα του αείμνηστου προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ – ο οποίος δολοφονήθηκε στο σπίτι του το 2021 – ήταν μεταξύ των 50 και πλέον ατόμων που κατηγορήθηκαν από δικαστή της Αϊτής σε σχέση με τη δολοφονία του.

Η Μαρτίν Μοΐζ, η οποία πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στην εισβολή στο σπίτι του Ιουλίου, κατονομάστηκε σε μια αναφορά 122 σελίδων που εκδόθηκε από τον δικαστή Γουόλτερ Βολτέρ και κατηγορείται για συνέργεια και εγκληματική συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Παλατιού της Αϊτής, Λυονέλ Βαλμπρούν, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους ότι η Μαρτίν Μοΐζ είχε σχέδια να διαδεχθεί τον σύζυγό της μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του, έγραψε ο δικαστής Βολτέρ στο κατηγορητήριο.

Ο Βαλμπρούν είπε ότι η Μαρτίν Μοΐζ τηλεφώνησε και φέρεται να είπε: «Ο Ζοβενέλ δεν έκανε τίποτα για εμάς. Πρέπει να ανοίξεις το γραφείο. Ο πρόεδρος είπε στον Ti Klod [γνωστός και ως πρώην πρωθυπουργός Κλον Τζόζεφ] να δημιουργήσει ένα συμβούλιο υπουργών. θα κάνει εκλογές σε τρεις μήνες για να γίνω πρόεδρος, τώρα θα έχουμε εξουσία».

Ο Βαλμπρούν φέρεται να είπε στους αξιωματούχους ότι δεχόταν «ισχυρή πίεση» από την Μαρτίν Μοΐζ να θέσει το γραφείο του προέδρου στη διάθεση του Τζόζεφ, καθώς χρειαζόταν «να οργανώσει ένα συμβούλιο υπουργών», έγραψε ο δικαστής Βολτέρ στο κατηγορητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην πρώτη κυρία είχε επίσης πολλές ασυνέπειες στον απολογισμό της για το τι συνέβη τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο 53χρονος σύζυγός της, συμπεριλαμβανομένου του ότι κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι τους όταν μπήκαν οι εισβολείς, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ωστόσο, οι ερευνητές στη σκηνή ισχυρίστηκαν ότι «ούτε ένας γιγάντιος αρουραίος… του οποίου το μέγεθος είναι μεταξύ 35 και 45 εκατοστών» δεν θα μπορούσε να χωρέσει κάτω από το κρεβάτι.

Ο Βολτέρ είπε ότι οι δηλώσεις της Μαρτίν Μοΐζ για την επίθεση ήταν «τόσο μολυσμένες με αντιφάσεις που δείχνουν κάτι να είναι επιθυμητό και τη δυσφημούν».

Κίνησε επίσης υποψίες όταν αφαίρεσε «ένα σωρό πράγματα» από το Εθνικό Παλάτι αργά το βράδυ, μεταξύ 10 μ.μ. και 3 τα ξημερώματα, δύο μέρες πριν σκοτωθεί ο πρόεδρος, είπε ο Βαλμπρούν.

Ωστόσο, το κατηγορητήριο δεν παρέχει καμία άμεση απόδειξη για τη συμμετοχή της Μαρτίν Μοΐζ στη δολοφονία του συζύγου της ή στον σχεδιασμό της.

Ο Τζόζεφ, ο πρώην πρωθυπουργός, κατηγορήθηκε επίσης — μαζί με τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής, Λεόν Τσαρλς, ο οποίος αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως φόνο και απόπειρα φόνου.

 

 

Πολλοί από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι ο σημερινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί χρησιμοποιεί το δικαστήριο ως πολιτικό όπλο για να διώξει τους αντιπάλους του.

«Ο Χένρι… οπλοποιεί το δικαστικό σύστημα της Αϊτής, διώκοντας πολιτικούς αντιπάλους όπως εμένα. Είναι ένα κλασικό πραξικόπημα», είπε ο Τζόζεφ στο Associated Press. «Απέτυχαν να σκοτώσουν εμένα και τη Μαρτίν Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2021, τώρα χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα της Αϊτής για να προωθήσουν τη μακιαβελική ατζέντα τους».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον δικηγόρο της Μαρτίν Μοΐζ, Πολ Τέρνερ, αλλά στο παρελθόν έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο πελάτης του εμπλέκεται στη δολοφονία του συζύγου της.

«Ήταν θύμα, όπως τα παιδιά της που ήταν εκεί, και ο σύζυγός της», είπε προηγουμένως στους New York Times.

Η Μαρτίν Μοΐζ φέρεται να κρύβεται, αν και αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας σε μια ξεχωριστή υπόθεση για τη δολοφονία του συζύγου της που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

 

Η έρευνα για τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ με έδρα τη Φλόριντα έχει δει 11 άνδρες που κατηγορούνται για συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου. Έξι ομολόγησαν την ενοχή τους, ενώ οι άλλοι πέντε θα δικαστούν τον Μάιο, ανέφεραν οι Times.

Η Αϊτή καλύπτεται από αναταραχές και βία από τη δολοφονία, καθώς συμμορίες ανέβηκαν στην εξουσία, ενώ η χώρα παραμένει χωρίς πρόεδρο ή άλλο εκλεγμένο αξιωματούχο σε εθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από New York Post

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠάου Λόπεθ: «Δεν αξίζουμε να φοράμε τη φανέλα της Μαρσέιγ»
Επόμενο άρθρο«Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας»: Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα – Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο