Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης –  Γιώργος Στογιάννος
Βίντεο/Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 150 τρακτέρ να έχουν παραταχθεί μπροστά από την Βουλή και τους αγρότες να έχουν κατακλείσει την πλατεία Συντάγματος.

Ήδη από τις 15:00 πλήθος αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες έφτασαν στην «καρδιά» της Αθήνας και με ντουντούκες, μεγάφωνα και κόρνες έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Παραγωγοί έφτασαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο με κάθε μέσο, με Ι.Χ., με λεωφορεία αλλά και με πλοία. Ειδικότερα, λεωφορεία ξεκίνησαν από τον θεσσαλικό κάμπο, από την Φθιώτιδα, το Δομοκό και  την Εύβοια, ενώ πολλοί αγρότες από Φθιώτιδα και Βοιωτία ταξίδεψαν στην Αθήνα με ΙΧ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τα τρακτέρ των αγροτών πέρασαν στο κέντρο της Αθήνας πλήρως συντεταγμένα, τηρώντας τις οδηγίες και σε συνεννόηση με την αστυνομία. Σε όλη τους την πορεία στις εθνικές οδούς συνοδεύονταν από περιπολικά.

Λίγο μετά τις 17:00 ξεκίνησαν οι πρώτες πορείες αγροτών από την Ομόνοια όπου είχε προγραμματιστεί προσυγκέντρωση, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα ενώ στο σημείο συνάντησης έφτασαν και οι διαδηλωτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στο κέντρο της Αθήνας και θα αναχωρήσουν αύριο, συντεταγμένα, και πάλι συνοδεία της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε Live εικόνα από Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (20/02) τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κομβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Χθες μετά τις 7 μ.μ. έφτασαν στον κόμβο του Κάστρου τα πρώτα τρακτέρ και μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των μελών των επιτροπών των αγροτών για τις επόμενες κινήσεις τους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο: 

Αγρότες φτάνουν στο Σύνταγμα και με αγροτικά αυτοκίνητα

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο

 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο αγροτικό συλλαλητήριο

H Ζωή Κωνσταντοπούλου στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγρότες: «Μας ξεκληρίζουν – Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

Στην κάμερα της «Ζούγκλας» μίλησαν αγρότες κάνοντας λόγο για ένα κομβικό συλλαλητήριο καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα «ξεχειλίζουν».

«Τα αιτήματά μας είναι γνωστά: Μείωση του κόστους παραγωγής, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και έλεγχος των τιμών από το χωράφι στο ράφι». Αναφορικά με την συνάντηση που προηγήθηκε με τον πρωθυπουργό, αγρότης που μίλησε στην κάμερα της «Ζούγκλας» ανέφερε: «Εμείς δεν ικανοποιηθήκαμε, γι’ αυτό ήρθαμε στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούμε, να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

«Υπήρχε μια κόντρα (με την κυβέρνηση), αλλά πάντα θα περάσει αυτό που θέλει ο λαός. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αυτό θα το αποφασίσει ο Μητσοτάκης», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι αγρότες.

«Μας ξεκληρίζουν», λένε αγρότες από το μπλόκο του Αλμυρού και διαμηνύουν πως εάν δεν πάρουν απαντήσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση αναφέρουν πως δεν υπάρχει επιστροφή και τονίζουν: «Θα βρισκόμαστε στην Εθνική Οδό του Αλμυρού και θα κλείνουμε τον κόμβο».

Δείτε εικόνα από το drone της «Ζούγκλας» με τους αγρότες στο κέντρο της Αθήνας

 

 

 

Μικροεπεισόδιο μπροστά από τη Βουλή

Μικρής κλίμακας ένταση έλαβε χώρα νωρίτερα μπροστά από την Βουλή. Συγκεκριμένα, ένα περιπολικό πέρασε ανάμεσα από το πλήθος προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι ξεκίνησαν να το χτυπούν και να αποδοκιμάζουν την ενέργεια.

Δείτε το βίντεο:

 

Παραμένουν σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει από την Δευτέρα (19/02) η Τροχαία. Ωστόσο, λίγο μετά τις 15:00 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε τόσο στην Λεωφόρο Αθηνών όσο και στην οδό Σταδίου.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και στο Τμήμα της οδού Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής έως την πλατεία Ομονοίας και τους δρόμους πέριξ της πλατείας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ:

-Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η κυκλοφορία στην Βασιλίσσης Σοφίας έχει διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Πάνω στα τρακτέρ οι αγρότες

Άναψαν πυρσούς έξω από την Βουλή οι αγρότες

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤην Παρασκευή η κηδεία του Κέλβιν Κίπτουμ
Επόμενο άρθροΣτο μουσείο της Μπαρτσελόνα και η 8η «Χρυσή Μπάλα» του Λιονέλ Μέσι