Χωρίς τη συμμετοχή κάποιας από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, αλλά με ξεκάθαρο φαβορί, διεξάγεται το Σάββατο (6/4, 23:00) στο στάδιο «Καρτούχα» της Σεβίλης ο τελικός του Copa del Rey.

Σαράντα χρόνια αφότου κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιό της -23ο στην ιστορία της- κι αφού μεσολάβησαν έξι χαμένοι τελικοί, η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει τη μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στους τίτλους απέναντι στη Μαγιόρκα.

Οι νησιώτες τρέφουν φυσικά κι εκείνοι τις δικές τους φιλοδοξίες και ονειρεύονται επανάληψη του θριάμβου του 2003, όταν πανηγύρισαν το μοναδικό κύπελλο της ιστορίας τους, επικρατώντας στον τελικό 3-0 της Ουέλβα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Σαμουέλ Ετό.

Όταν κατακτούσε το 1984 το τελευταίο τρόπαιό της στο θεσμό, νικώντας 1-0 στον τελικό την Μπαρτσελόνα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν η πολυνίκης του θεσμού με 23 τίτλους, τρεις περισσότερους από τους «μπλαουγκράνα». Σαράντα χρόνια αργότερα οι Καταλανοί έχουν φτάσει στους 31 και τα «λιοντάρια» αναζητούν ακόμη την εξιλέωση.

Τέσσερις φορές η Μπαρτσελόνα, μία η Ατλέτικο Μαδρίτης και μία η Σοσιεδάδ έχουν εμποδίσει έκτοτε τους Βάσκους να φτάσουν στην κατάκτηση του Copa del Rey, όμως αυτή τη φορά οι οιωνοί είναι με το μέρος τους.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο διάγει μία εξαιρετική σεζόν, στο πρωτάθλημα διεκδικεί επί ίσοις όροις την τέταρτη θέση και το εισιτήριο για το νέο Champions League, ενώ στο κύπελλο έφτασε στον τελικό πετυχαίνοντας δύο πολύ μεγάλες προκρίσεις: νίκησε 4-2 στην παράταση την Μπαρτσελόνα, στον νοκ-άουτ προημιτελικό του «Σαν Μαμές», και στα ημιτελικά έκανε… πλάκα με την Ατλέτικο, την οποία νίκησε 1-0 στη Μαδρίτη και 3-0 στο Μπιλμπάο.

Η… κατάρα της 40ετίας μοιάζει έτοιμη να «σπάσει», στην 40η συμμετοχή της ομάδας σε τελικό κυπέλλου. Άλλος ένας οιωνός για τον Ερνέστο Βαλβέρδε

Η Μαγιόρκα του πολύπειρου Μεξικανού Χαβιέρ Αγκίρε επιστρέφει σε τελικό του Copa del Rey, 21 χρόνια μετά το τρόπαιο που κατέκτησε το 2003. Πριν από αυτό, ήταν δύο φορές φιναλίστ του θεσμού, χάνοντας το 1991 από την Ατλέτικο στην παράταση και το 1998 από την Μπαρτσελόνα στα πέναλτι, έκτοτε όμως μόλις μία φορά κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά (την περίοδο 2008-09, όταν αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα).

Τη φετινή σεζόν η τύχη ήταν με το μέρος της σε ό,τι αφορά τις κληρώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση οι προκρίσεις επί της -τρίτης στη La Liga- Τζιρόνα στα προημιτελικά με 3-2 (3-0 στο ημίχρονο) και επί της Σοσιεδάδ στα ημιτελικά (στα πέναλτι, μετά από δύο ισοπαλίες) ήταν σημαντικά επιτεύγματα, για μία ομάδα που στο πρωτάθλημα βρίσκεται στη 15η θέση και παλεύει να διατηρήσει μία απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη του υποβιβασμού. Άλλωστε, πριν μόλις τρία χρόνια η Μαγιόρκα αγωνιζόταν στη Segunda Division, ενώ πριν από μία εξαετία είχε «ξεπέσει» στα… αλώνια της τρίτης κατηγορίας. Εκτός από το γόητρο της κατάκτησης του τροπαίου, η ομάδα από τις Βαλεαρίδες θα έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει, σε περίπτωση νίκης, και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, για πρώτη φορά από την περίοδο 2003-04.

Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων στο κύπελλο Ισπανίας ήταν στα προημιτελικά της περιόδου 2011-12, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να προκρίνεται με δύο νίκες (2-0 εντός και 1-0 εκτός).

Στις φετινές αναμετρήσεις τους στη La Liga, το ματς στο «Σον Μόις» έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ενώ στο «Σαν Μαμές» οι Βάσκοι επιβλήθηκαν εύκολα με 4-0.

Ο τελικός έχει και ένα… έμμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς, αν δεν σκοράρουν ο Άσιερ Βιγιαλίμπρε της Μπιλμπάο και ο Αμπντον Πρατς της Μαγιόρκα, ο Τάσος Δουβίκας θα μοιραστεί μαζί τους τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της φετινής διοργάνωσης με έξι γκολ.



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι προτάσεις της ημέρας (audio)
Επόμενο άρθροΙταλία: Άγριες συμπλοκές οπαδών πριν το Ρόμα – Λάτσιο – Δείτε βίντεο