Αν και σπάνιοι, οι «μητρικοί θάνατοι» εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γαλλία και η αυτοκτονία έχει γίνει η κύρια αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Inserm και τον δημόσιο οργανισμό της Γαλλίας, χωρίς να περιλαμβάνεται η περίοδος της πανδημίας του Covid.

Περίπου 90 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στη Γαλλία από αιτία που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό– μία κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο– σύμφωνα με την 7η έκδοση αυτής της έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ 2016 και 2018, καταγράφηκαν 272 μητρικοί θάνατοι–από την περίοδο μεταξύ της σύλληψης και μέχρι ένα χρόνο μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αναλογία μητρικής θνησιμότητας (11,8 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών) δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.

Όμως, αυτή τη φορά, η αυτοκτονία – με άλλα ψυχιατρικά αίτια – αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας (17%) και προηγείται των καρδιαγγειακών νοσημάτων (14%).

«Ήταν η δεύτερη αιτία και έγινε η πρώτη: δεν είναι μια ριζική αλλαγή στην τάση, αλλά μια αυξημένη επιβεβαίωση της βαρύτητας των αυτοκτονιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν-Ντενέ Ταρό, διευθύντρια έρευνας στο Inserm.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο στις 42 ημέρες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης – την περίοδο αναφοράς για τις διεθνείς συγκρίσεις – σημειώθηκαν 197 θάνατοι μεταξύ 2016 και 2018, που προκλήθηκαν κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παγκοσμίως, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (έως και 42 ημέρες αργότερα), σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2023 από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓια το δεύτερο σερί διπλό στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Επόμενο άρθροΤεν Χαγκ: «Δύσκολη η έξοδος στο Champions League»