Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μπορεί σήμερα να κυκλοφορούν 1.35 δις. αυτοκίνητα στον πλανήτη, πριν μερικές δεκαετίες όμως ήταν μετρημένα. Πλέον μία είδηση θανάτου από τροχαίο ατύχημα, προκαλεί εννοείται θλίψη, είναι όμως σχεδόν καθημερινή. Τα τόσα πολλά αυτοκίνητα, οι νέοι ρυθμοί ζωής αλλά και οι ταχύτητες που πιάνουν τα νέα Ι.Χ. έχουν κάνει τα τροχαία δυστυχήματα καθημερινό φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην ιστορία

Ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο ήταν η Bridget Driscoll (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα όταν μπήκε στην πορεία ενός αυτοκινήτου που κινούνταν με ταχύτητα 6,4 χλμ/ώρα. Το συγκεκριμένο όχημα έκανε αναγνωριστικές βόλτες στους χώρους του Crystal Palace, στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 17 Αυγούστου 1896. Η Bridget Driscoll ήταν περίπου 44 ετών και το αυτοκίνητο ανήκε στην Αγλλο-Γαλλική εταιρία αυτοκινήτων Motor Car Company.

Ο πρώτος θάνατος πεζού από Ι.Χ. στην ιστορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τον θάνατο της κ. Driscoll προηγήθηκε ο θάνατος της Mary Ward από το Μπέλφαστ, η οποία πέθανε στις 31 Αυγούστου 1869 αφού έπεσε από την ατμοκίνητη άμαξα της. Όταν έπεσε, έπαθε πολλαπλά κατάγματα και μάλιστα οι ρόδες της άμαξας την πάτησαν, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα.

Η αλήθεια είναι πως τα τροχαία ατυχήματα είναι από τους πρώτους παράγοντες θανάτων παγκοσμίως με τα στοιχεία να είναι ανησυχητικά κυρίως για τις νεαρές ηλικίες. Τελευταία έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα για ειδική εκπαίδευση σε όσους αγοράζουν supercars ή ηλεκτρικά οχήματα εκατοντάδων ίππων καθώς πλέον το 0-100 έρχεται σε 4 δευτ. και κυριολεκτικά μπορεί κάθε Ι.Χ. να μετατραπεί σε μία σφαίρα ενάμιση τόνου.

Τα συστήματα ασφαλείας έχουν ήδη αποδείξει ότι βοηθούν στη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων, ενώ πολλοί θεωρούν πως η απάντηση θα είναι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση που δεν θα επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓρεβενά: Έκθεση φωτογραφίας «Γιώργος Πούπης: Ύψωσις. Ο Σταυρός στη γη του Αγίου Όρους»
Επόμενο άρθροΠρόστιμα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ