Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και την πρόοδο που έχει γίνει για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων, κάνοντας σαφές πως ακόμα χρειάζεται πολύ δουλειά το εγχείρημα για το νέο σπίτι του “τριφυλλιού” .

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα:

Για την χρηματοδότηση: «Ήταν στον αέρα, υπήρχε μόνο μια προέγκριση. Έγινε η κρίσιμη ένταξη στο 2021-2025. Η σχετική πρόσκληση έγινε τώρα, δύο χρόνια μετά. Καταθέσαμε φάκελο και περιμένουμε την οριστική έγκριση από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Αν κάναμε τις εργασίες, δεν υπήρχαν χρήματα, δεν είχε εγκριθεί το πρόγραμμα».

Για την απορρύπανση: «Από το 2009 έχει γεμίσει σκουπίδια και μπάζα. Ανατέθηκε σύμβαση για την απορρύπανση, όμως τα χρήματα δεν ήταν επαρκή. Δεν καθαρίστηκε ο χώρος. Υπήρχε ανάγκη για έξτρα κονδύλια. Πρέπει να γίνει η απορρύπανση για να προχωρήσει η κοινοπραξία. Τώρα λύνεται αυτό το πρόβλημα. Για τον χώρο του γηπέδου, η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα πάνω στον χώρο του γηπέδου. Πρέπει να καθαριστούν τα μπάζα και μετά να γίνει η εκσκαφή. Διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια. Περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση. Η κοινοπραξία θα το αναλάβει κι αυτό, όπως και την κατασκευή. Σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν κακό παρελθόν τα μπάζα. Οι εργασίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες».

Για την οικοδομική άδεια: «Δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη. Δεν υπάρχει. Ξεμπλοκάραμε το θέμα του τοπογραφικού και ανέβηκε στην ειδική πλατφόρμα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα. Υπάρχει θέμα που παλεύουμε, στο οικόπεδο υπάρχουν αρκετά κτίσματα για να κατεδαφιστούν κι αυτά. Για όλα αυτά χρειάζεται συστηματική δουλειά. Χρειάστηκε και νομοθετική παρέμβαση. Έχουμε και νομικό χάρτη για να πάρουμε την άδεια το συντομότερο δυνατό. Μοιάζει με κυκεώνα αλλά θα τα καταφέρουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η άδεια πρέπει να υπάρχει και άδεια κατεδάφισης. Πρέπει να βγουν ταυτόχρονα. Όμως προσοχή εδώ. Τεράστια. Η άδεια κατεδάφισης απλά θα εκδοθεί, δεν θα υλοποιηθεί μέχρι να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό και να βγει η άδεια λειτουργίας. Μόνο τότε θα κατεδαφιστεί η Λεωφόρος, όταν μπει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό να παίξει το πρώτο παιχνίδι».

Για τις συμβάσεις:«Υπάρχουν 115 εξασφαλισμένα. Και ακόμη πέντε. Και τρία για μια πεζογέφυρα. Χρειάζονται συμβάσεις για το πράσινο αλλά και για αυτά της οδοποιίας. Δεν είναι η περιοχή έτοιμη, δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να γίνονται πολλές δουλειές, βοηθώντας στην ευρύτερη αλλαγή του Ελαιώνα. Κάναμε διαγωνισμό για το πράσινο και την οδοποιία. Θα είναι καταλύτης αυτά τα έργα. Το γήπεδο είναι εξαιρετικό για τον Παναθηναϊκό αλλά και για την περιοχή του Ελαιώνα. Η υπόθεση μπαίνει σε ράγες.

Για τους τεχνικούς σύμβουλους: «Χρειάζονται δύο. Ένας για το γήπεδο και ένα για τα έργα των υποδομών. Δεν τα είχαμε στη διάθεσή μας. Ο ένας βρέθηκε ο άλλος είναι σε εξέλιξη».

Για τις ιδιοκτησίες γης: «Υπάρχουν ακόμη διεσπαρμένα οικόπεδα στον χώρο που δεν ανήκουν στο δήμο. Εικοσιτέσσερα στρέμματα. Δεν εμποδίζουν αυτή την στιγμή την έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπήρχε απόφαση για αγορές αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, υπάρχει ανύπαρκτος προϋπολογισμός. Είναι πέντε ελλιπής σε στοιχεία λίστες για να καταλάβουμε την πρόοδο των εξαγορών. Είναι πολυάριθμα, 26 οικόπεδα. Συνολικά σε όλη την περιοχή είναι 80, κοντά στα 130 στρέμματα. Η δουλειά που δεν έγινε πνίγει το έργο. Κάνουν όλοι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Κάνουμε σημαντική δουλειά, κάνουμε τα ραντεβού. Μέχρι τώρα πετύχαμε συμβιβασμούς με 12.
Είναι προφανές πως είναι ένα έργο εμβληματικό.

Είναι πολύ σημαντικό ότι έγινε προεργασία και είμαστε σε αυτή την θέση τώρα. Έχουμε κάνει 100 μέτρα και είναι μπροστά υπάρχει μαραθώνιος που πρέπει να βγάλουμε με σπριντ. Το έργο δεν είχε πνοή. Οφείλω να πω ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια, δέκα παρεμβάσεις, έχουμε ανατάξει το έργο. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες. Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αναλύσεις. Δεν θέλω να υπάρχει πηγή καθυστέρησης. Έχουμε αυτά που πρέπει για να παραδώσουμε το νέο γήπεδο-κόσμημα. Όταν ανασάνουμε λίγο, όταν μπούμε στο εργοτάξιο, θα μιλήσουμε για το νέο τοπόσημο και πολλά ακόμα πράγματα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝετανιάχου: «Μήνυμα» προς τη Χαμάς η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΣυμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων