Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία μετά τις δεκάδες φωτιές που ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για αυτόν τον λόγο, σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποίησε το Σάββατο, 6 Απριλίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρέθηκε η ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο εκδηλώθηκαν, από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα -δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες-, 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 Μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθιστώντας τις συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες, καθώς και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜετακομίζει ξανά η Μακάμπι Τελ Αβίβ
Επόμενο άρθροΤελικός τουρκικού Super Cup: Η Φενέρμπαχτσε θα αποχωρήσει αμέσως μετά τη σέντρα