Οι πόλεις, οι κωμοπόλεις ακόμη και τα χωριά της Ελλάδας είναι γεμάτα μύθους και ιστορίες όχι μόνο από το πιο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από την αρχαιότητα.

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις συνδέονται και δημιουργούν την εξέλιξη του πολιτισμού και της εικόνας μιας περιοχής ενώ οι κάτοικοι για αιώνες έχουν να διηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Μια από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχει να διηγηθεί έναν ξεχωριστό μύθο για την ιστορία της είναι τα Άβδηρα στην Ξάνθη.

Με την ευκαιρία, δείτε την πανέμορφη παραλία της Μεσσηνίας με τα καταγάλανα νερά.

Αρχικά ο Άβδηρος ήταν γιος του αρχαίου θεού Ερμή και φίλος του ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας Ηρακλή. Ήταν αυτός που βοήθησε τον Ηρακλή σε έναν από τους δώδεκα άθλους και συγκεκριμένα στην αρπαγή των άγριων αλόγων του Διομήδη που τρεφόταν με ανθρώπινο κρέας.

Ωστόσο, στην προσπάθεια να βοηθήσει τον Ηρακλή βρήκε τραγικό θάνατο από τα άγρια άλογα του Διομήδη τα οποία τον κατασπάραξαν. Θα ακούσει κανείς να αναφέρονται αυτά τα άλογα στον μύθο ως σαρκοβόρα άλογα του Διομήδη. Έτσι, ο Ηρακλής για να τιμήσει το φίλο του έκανε μεγαλοπρεπή ταφή και στον τόπο του θανάτου του έχτισε την πόλη Άβδηρα.

Πρόκειται για έναν μύθο που συνοδεύει την αρχαία πόλη Άβδηρα ενώ η ιστορία λέει πως η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα με την άφιξη κατοίκων των Κλαζομενών από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μετά από περίοδο παρακμής, επανιδρύθηκε η αποικία το 545 π.Χ. και γρήγορα αναδείχθηκε από τις ακμαιότερες πόλεις της περιοχής. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι υπήρχε εκεί Βασιλικό Νομισματοκοπείο και μάλιστα εκεί κόπηκαν νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη των Αβδήρων αποτέλεσε, επίσης, τη γενέτειρα του φιλόσοφου και θεμελιωτή της θεωρίας περί ατόμου, Δημόκριτου αλλά και του σοφιστή Πρωταγόρα.

Αν βρεθεί κανείς στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, επιβάλλεται να γνωρίσει την μικρή κωμόπολη της περιοχής, τα Άβδηρα. Θα μεταφερθεί αυτόματα στο παρελθόν κάνοντας ένα νοητό ταξίδι ήδη επισκεπτόμενος αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων παρόλο που δεν μπορεί να αποτυπωθεί το μεγαλείο της τότε εποχής.

Το σημερινό τμήμα που έχει αποκαλυφθεί έχει έκταση 3.000 στρέμματα ενώ στη δυτική πλευρά του σύγχρονου λιμανιού των Αβδήρων βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι, όπου θα δει κανείς τον λιμενοβραχίονα με τους μεγάλους γρανιτένιους ογκόλιθους.

Σήμερα τα Άβδηρα που μπορείς να επισκεφθείς αποτελούνται ουσιαστικά από το χωριό των Αβδήρων και την Σκάλα Αβδήρων. Κάνοντας τη βόλτα σου στην περιοχή, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και το Λαογραφικό Μουσείο που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της ιστορίας της περιοχής και της πορείας της μέσα στους αιώνες. Αν θέλεις να μείνεις εκεί, θα βρεις φυσικά καταλύματα για τη διαμονή σου, αλλά μπορείς να επιλέξεις και ως βάση σου την Ξάνθη, μια πόλη όνειρο.



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο νοσοκομείο και πάλι η Ζωζώ Σαπουντζάκη – Τι συνέβη;
Επόμενο άρθροΗλεία: Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στον Αλφείο – Ανήκει στον 45χρονο αγνοούμενο από τις πλημμύρες