«Από την Παρασκευή και μετά, όπου θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει και έχουμε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει και το 15%» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το θέμα που προβληματίζει την ελληνική οικογένεια, την ακρίβεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι το πρώτο θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια και γι’ αυτό το λόγο και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό και έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα. Θα σας πω λοιπόν ότι έχουμε λάβει μέτρα τα οποία τονώνουν τον ανταγωνισμό, μέτρα τα οποία ελέγχουν το θέμα της αισχροκέρδειας, έχουμε διενεργήσει 25.000 ελέγχους και έχουμε επιβάλει πάνω από 12 εκατομμύρια πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι φάνηκε ότι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία. Και βεβαίως έχουμε λάβει και μία σειρά από μέτρων, τα οποία έχουν εφαρμογή κάποια από αυτά από 1η Μαρτίου, μέτρα μάλιστα που ψηφίστηκαν και από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες. Που σημαίνει λοιπόν ότι αναγνώρισαν και αυτοί ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση πραγματικά προσπαθούν να λύσουν έναν δύσκολο γρίφο που είναι αυτός της ακρίβειας»τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Από την Παρασκευή και μετά, όπου θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει και έχουμε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Και μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, όπως είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού».

«Βεβαίως έχουμε και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατηρήσαμε στο βρεφικό γάλα, να είναι ακριβότερο απ ό, τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και εκεί λοιπόν θα δούμε από 1η Μαρτίου και μετά σε πολλά προϊόντα τα οποία είναι πρώτα σε κατανάλωση, οι τιμές τους να μειώνονται. Άρα πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμογή από 1ης Μαρτίου, τελικά θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», σημείωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα δημοσιοποιηθούν οι μειώσεις στις τιμές και στο βρεφικό γάλα και σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, ώστε ο καταναλωτής να δει ποια ήταν η τιμή των προϊόντων αυτών πριν την εφαρμογή των μέτρων και μετά την εφαρμογή των μέτρων. “Πιστεύουμε λοιπόν ότι πραγματικά οι μειώσεις στο βρεφικό γάλα θα είναι τέτοιες που θα προσεγγίσει τελικά η τιμή στην Ελλάδα το μέσο όρο της Ευρώπης“.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι για να έχουμε μία πιο καθαρή και αντικειμενική εικόνα, πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό της διετίας, από τότε που ξεκίνησε το έντονο φαινόμενο της ακρίβειας. “Εκεί θα δείτε λοιπόν ότι η Ελλάδα στα τρόφιμα έχει ένα πληθωρισμό 25%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 24%, όταν στη Γερμανία είναι 26%, όταν στη Βουλγαρία είναι 32% και όταν στην Ουγγαρία για παράδειγμα είναι 47%. Οι δύο τελευταίες χώρες μάλιστα είναι και χώρες οι οποίες έχουν ένα μισθό είτε χαμηλότερο από την Ελλάδα είτε περίπου στην Ελλάδα. Πραγματικά τα νοικοκυριά πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και βλέπουν τα προϊόντα σε ακριβές τιμές και δυσκολεύονται πραγματικά να έχουν πρόσβαση. Γι αυτό και το “καλάθι του νοικοκυριού” και η μόνιμη μείωση τιμής είναι σε μια κατεύθυνση έτσι ώστε να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό και να δώσουν πρόσβαση στα νοικοκυριά σε βασικά τρόφιμα σε χαμηλότερες τιμές. Από εκεί και πέρα όμως, φαίνεται από τα στοιχεία που έχω, ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι κάτι το οποίο επιμένει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά επιμένει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σταδιακά όμως, με τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, πιστεύουμε ότι θα δούμε και εκεί τις τιμές να μειώνονται“.

“Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα και πιο δραστικά μέτρα από όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στην άκρη της Ευρώπης. Μεσολαβούν χώρες οι οποίες δεν είναι όλες ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός, η μεταφορά προϊόντων μεταξύ Ελλάδος και Κεντρικής Ευρώπης, ο ανταγωνισμός, να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, με τα μέτρα που έχουμε πάρει ακολουθούμε τον μέσο όρο της Ευρώπης και από εδώ και πέρα πιστεύουμε ότι θα δούμε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα, έτσι ώστε πραγματικά τα νοικοκυριά να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα σε χαμηλότερες τιμές“.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑναχωρεί για Γλασκώβη η ελληνική αποστολή
Επόμενο άρθροΓάζα: Η Χαμάς εξετάζει πρόταση που προβλέπει 40ήμερη κατάπαυση πυρός