Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τις αμυντικές οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, όπου οι ρωσικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί πολλαπλασιάζονται, απέναντι σε έναν ουκρανικό στρατό που αντιμετωπίζει ελλείψεις σε άνδρες και πυρομαχικά.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η χώρα του «θα χάσει τον πόλεμο» εάν δεν φτάσει εγκαίρως η αμερικανική βοήθεια, η οποία παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, το καλοκαίρι του 2023, το Κίεβο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με τις ρωσικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά, τα ανατολικά και τα νότια. Ο στρατός έχει αρχίσει να κατασκευάζει χαρακώματα και αμυντικές γραμμές για να ανακόψει τους Ρώσους και να αποφύγει μια προέλασή τους, μια τακτική παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε πέρσι το Κρεμλίνο.

Επισκεπτόμενος τα αμυντικά έργα που κατασκευάζονται στην περιοχή του Χαρκόβου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η ζώνη αυτή είναι «πολύ σημαντική».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και οι Ρώσοι πρέπει να δουν ότι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε. Θέλω ο λαός μας να ξέρει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη εάν ο εχθρός επιτεθεί» ανέφερε, σύμφωνα με τον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram. Η προεδρία δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εδώ και μήνες δέχονται επιθέσεις στην περιοχή του Κουπιάνσκ ενώ η πόλη του Χαρκόβου βομβαρδίζεται διαρκώς. Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι ενεργειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μπλακάουτ.

Τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζει η Ουκρανία είναι ένα δίκτυο από χαρακώματα, αντιαρματικές τάφρους και εμπόδια, τα αποκαλούμενα «δόντια του δράκου», κομμάτια μπετόν σε τριγωνικό σχήμα που έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν μια επίθεση με τεθωρακισμένα. Η κατάσταση στο μέτωπο κρίνεται δύσκολη, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου: η Ουκρανία δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέες δυνάμεις, η αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισεκ. δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο εδώ και μήνες ενώ εκείνη των Ευρωπαίων καθυστερεί.

Παράλληλα, η Ρωσία κατάφερε να στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και να στρέψει τη βιομηχανική παραγωγή της προς την πολεμική προσπάθεια, παρά τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝαυάγιο 100 ετών αποκάλυψε το υποβρύχιο drone Hydrus
Επόμενο άρθροO “300αρης” Γιαννόπουλος – www.ertsports.gr