Του Γιώργου Παλληκάρη

Συνεχίζεται η ανενόχλητη πορεία στην κορυφή για τον Max Verstappen της Red Bull ο οποίος και στη Suzuka σήμερα πήρε μία ανενόχλητη νίκη. Τί κι αν έγιναν δύο εκκινήσεις μετά το ατύχημα των Ricciardo – Albon στην πρώτη, τί κι αν η πίστα «προωθεί» τις προσπεράσεις όσο καμία άλλη, ο Ολλανδός δεν έχει αντίπαλο. Πολύ καλή εμφάνιση και σταθερή εμφάνιση για τον δεύτερο Perez ενώ ο Sainz συνεχίζει να εντυπωσιάζει ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο. Τρεις συνολικά οι εγκαταλείψεις στη Suzuka που ποτέ δε μας απογοητεύει όσον αφορά το θέαμα, αν και σήμερα ο καιρός έκανε το χατίρι των ομάδων και ήταν ιδανικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 έγινε το 1987. Η πίστα είναι κλασική και δοκιμάζει τις ικανότητες των οδηγών με την απαιτητική χάραξη σχήματος «8». Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5.807 μέτρα. Οι πιλότοι θα καλύψουν σε 53 γύρους 307.471 Km. Το ρεκόρ με χρόνο 1.30.983 κατέχει από το 2019 ο Lewis Hamilton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σειρά εκκίνησης

Για μία ακόμη φορά ο, Ολλανδός Max Verstappen έκανε τον ταχύτερο χρόνο και ξεκινά από τη 1η θέση του Grid, ενώ θα νιώθει και ιδιαίτερη ασφάλεια καθώς στην 2η θέση, είναι ο teammate του, Sergio Perez. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο εξαιρετικός και σταθερός Norris με τον Carlos Sainz τέταρτο και τον Fernando Alonso να ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα στην εκκίνηση. Στις θέσεις 7 και 8 οι Hamilton και Leclerc.

Πως κύλησε ο αγώνας

1η Εκκίνηση 

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο Ολλανδός θα κάνει πολύ καλή εκκίνηση, έχοντας και την ασφάλεια του Perez από την 2η θέση. Ενώ όλα έδειχναν καθαρά και οι περισσότεροι οδηγοί ήταν προσεκτικοί, ο Daniel Ricciardo της RB δεν θα προσέξει το μονοθέσιο του Albon της Williams και θα υπάρξει επαφή που θα τους στείλει και τους δύο στα προστατευτικά ελαστικά.

Αμέσως θα σηκωθεί κόκκινη σημαία και θα γίνει διακοπή αγώνα με τους Ιάπωνες να παραδίδουν μαθήματα «καθαρίσματος» της πίστας και να δίνουν το πράσινο φως για νέα εκκίνηση σε μισή ώρα.

2η Εκκίνηση

Η δεύτερη εκκίνηση θα είναι απολύτως καθαρή χωρίς επαφές αλλά και χωρίς ιδιαίτερες κερδισμένες θέσεις. Να θυμίσουμε πως πλέον αγωνίζονται 18 μονοθέσια αφού και ο Albon και ο Ricciardo από το ατύχημα στην 1η εκκίνηση είναι εκτός.

Η μοναδική ζώνη DRS στη συγκεκριμένη πίστα είναι στην ευθεία εκκίνησης – τερματισμού.

Ο Sergio Perez θα βγει με ολόκληρο το μονοθέσιο του εκτός πίστας στον γύρο 6, όμως ψύχραιμα θα καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο και μάλιστα να μη χάσει και πολύ χρόνο, παραμένοντας 2 δευτ. πίσω από τον πρωτοπόρο Verstappen και 2 δευτ. μπροστά από τον τρίτο Norris.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο ημέρες, ο καιρός είναι καλός και οι πιθανότητες βροχής είναι σχεδόν μηδενικές. Η θερμοκρασία οδοστρώματος είναι στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Η τρίτη εγκατάλειψη θα γίνει στον 14ο γύρο και είναι του Zhou της Kick Sauber, καθώς θα τον καλέσουν στα Pits λόγω βλάβης στο κιβώτιο. Δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και έτσι θα παραμείνουν στην πίστα 17 μονοθέσια.

Οι αλλαγές στην κατάταξη συνεχείς μιας και οι οδηγοί μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών με τις εταιρίες να διαλέγουν διαφορετικές στρατηγικές. Άλλοι πηγαίνουν για δύο αλλαγές, αρκετοί για μία, με τα σύννεφα στον ουρανό να μαζεύονται, όμως οι προβλέψεις να μη δείχνουν βροχή.

Σε κάθε πέρασμα του Ιάπωνα οδηγού της RB, Yuki Tsunoda, οι χιλιάδες θεατές ζητωκραυγάζουν, με τον πιλότο να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και να πετυχαίνει μερικές καλές προσπεράσεις. Βρίσκεται στη 10άδα των βαθμών.

Ο Verstappen θα πραγματοποιήσει το 2ο pit stop του στο 33ο γύρο, το οποίο είναι και το ταχύτερο φετινό με χρόνο μόλις 2 δευτ. Εντυπωσιακή η Red Bull για μία ακόμη χρονιά, από οδηγούς μέχρι μηχανικούς και μονοθέσιο.

Δείτε σε αυτό το υπέροχο γράφημα, πόσες θέσεις έχουν αλλάξει οι οδηγοί μέχρι και τον 25ο γύρο του αγώνα.

Στον 42ο γύρο ο Sargeant θα βγει για λίγο εκτός πίστας μετά από άτσαλο πάτημα στο κερμπ. Παρόλα αυτά θα κάνει όπισθεν και θα συνεχίσει με ένα μονοθέσιο που έχει τόσα χώματα, που θα ζήλευε και έναDuster μετά από off road διαδρομή.

Ο Ολλανδός για ακόμη μία φορά θα αντικρύσει  πραγματικά ανενόχλητος την καρό σημαία με τη Red Bull να κάνει ξανά το 1-2. Η τελική κατάταξη είναι: Verstappen – Perez – Sainz – Leclerc – Norris – Alonso –  Russell – Piastri – Hamilton – Tsunoda – Hulkenberg Stroll – Magnussen – Bottas – Ocon – Gasly – Sargeant.

Εγκατέλειψαν οι: Ricciardo – Albon – Zhou

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ «τζόκερ» έφθασε στα 25 triple double και οδηγεί τους Νάγκετς
Επόμενο άρθροΜαθητές δημοτικού έφτιαξαν ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να ψωνίζουν