Στον εισαγγελέα εκδόσεων των ποινών αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η Αντωνία Ηλία, πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος η οποία φυγοδικούσε από το 2005 στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Μεγάλη Βρετανία, έχοντας αποφυλακιστεί από το 2012 με ειδικό βραχιολάκι.

Η Αντωνία Ηλία, έφθασε αργά χθες το βράδυ στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς της Ιντερπόλ, με αεροσκάφος από την Μεγάλη Βρετάνια το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.  Από το αεροδρόμιο μετήχθη με την συνοδεία και αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ στο Μεταγωγών όπου και διανυκτέρευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην ανακρίτρια αφού μεταχθεί σήμερα στον εισαγγελέα εκδόσεων των ποινών, ακολούθως θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα εκτέλεσης των ποινών, εισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Βλάχο. Αναλόγως των εξελίξεων που θα προκύψουν,  θα ακολουθήσει η μεταγωγή της στις γυναικείες φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, προκειμένου να εκτίσει την ποινή της.

Η Αντωνία Ηλία που εκδόθηκε χθες στην Ελλάδα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών, που διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση, για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ωστόσο από το 2005 διέφυγε στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. Φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011 στη Βρετανία και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους, φορώντας βραχιολάκι. Η απόφαση περί έκδοσής της στην Ελλάδα πάρθηκε από δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να καθυστερεί την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίωξη της Αντωνίας Ηλία ξεκίνησε από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλοπουλου για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα.

Συγκεκριμένα με βούλευμα 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) παραπέμφθηκαν στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόροι, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιακωβος Γιοσάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι) ως μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν, με βάση τη δικογραφίαπου σχηματίστηκε, η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος. Στην συνέχεια οι τότε εμπλεκόμενοι δικηγόροι τέθηκαν εκτός του ποινικού κάδρου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, καταλογιζόντουσαν στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων και τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως είναι απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.

Το όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς.

Μετά τη τροπή που έλαβε η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, τον Ιούλιο του 20008, η πρώην Πρωτοδίκης, επικαλούμενη λόγους υγείας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για το εξωτερικό, με κατεύθυνση, το Παρίσι.

Όπως είχε δηλώσει η Αντωνία Ηλία στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της και είχε επισημάνει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη ως προς το πρόσωπό της και ότι σε βάρος της υπάρχει σκευωρία.

Σε βάρος της Ηλία είχε επιβληθεί απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για μη υποβολή δηλώσεως του «πόθεν έσχες» και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή. Όμως, μετά την καταδίκη της έγινε άρσης του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την ίδια χρονική στιγμή με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η Αντωνία Ηλία απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Δείτε τι είχε πει η Αντωνία Ηλία στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτη Σαουδική Αραβία για την επόμενη τριετία τα WTA Finals
Επόμενο άρθροΕπικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Greenyourair