Η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι επικράτησε με 3-1 του ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό του Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται στο “Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης” και πήρε… το αίμα του πίσω τόσο για τον χαμένο περσινό τελικό της Καλαμάτας, όσο και για το πρόσφατο Σούπερ Καπ. 

Ο Ολυμπιακός έβγαλε την κατάλληλη αντίδραση μετά το χαμένο πρώτο σετ, πήρε τα επόμενα τρία και προκρίθηκε στον αγώνα που θα κρίνει τον Κυπελλούχο. Νέα μονομαχία με τον Μίλωνα για τους Πειραιώτες το Σάββατο (30/3, 20:15, ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ), με φόντο το τρόπαιο.

Ο αγώνας

Οι πρώτες φάσεις επιδείκνυαν μία ισορροπία, η οποία υπήρχε κυρίως χάρη στους Τράβιτσα και Φαν Χάρντερεν. Ο Ολυμπιακός όμως βρισκόταν μπροστά στο σκορ, έχοντας κάποια προβαδίσματα 1-2 πόντων (5-4 & 8-6). Ωστόσο, οι Θεσσαλονικείς ανέτρεψαν την κατάσταση αρχικά πίσω από το σερβίς του Λινάρδου κι έπειτα χάρη στην καλή λειτουργία του μπλοκ τους, για να κάνουν ένα 5-0 και να φτάσουν στο +3 (11-8). Από εκείνο το σημείο κι έπειτα ο έλεγχος πέρασε στα δικά τους χέρια. Το μπλοκ συνέχισε να αμύνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρά τις προσπάθειες των ερυθρολεύκων για ανατροπή (22-20 & 24-22), εν τέλει ο Τρούχτσεφ έκλεισε το σετ ανοίγοντας το σκορ για τον ΠΑΟΚ.

Η εικόνα στη συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετική. Ο “δικέφαλος του βορρά” είχε ναι μεν προβάδισμα στους πρώτους πόντους, φτάνοντας και το +2 (6-4 & 7-5), όμως οι Πειραιώτες αντέδρασαν και έφτασαν στο 8-8. Λίγο αργότερα, κατάφεραν να βρεθούν και μπροστά με 13-11, χάρη σε συνεχόμενους άσους του Στερν. Η συνέχεια άνηκε πλήρως στους παίκτες του Καστελάνι, οι οποίοι βελτίωσαν τη δική τους απόδοση στο μπλοκ και κατάφεραν να κάνουν το 25-18, φέρνοντας το ματς στα ίσα με το 1-1.

Μία από τις… αμέτρητες μονομαχίες πάνω από το φιλέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Νεάπολης στον β’ ημιτελικό. (EUROKINISSI)

Ο Ολυμπιακός είχε πλήρως με το μέρος του το μομέντουμ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στις αρχές του τρίτου σετ. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν δυναμικά και με ένα 6-2 στους πρώτους οκτώ πόντους έβαλαν τις βάσεις της ανατροπής. Αυτό το προβάδισμα έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση στους τυπικά γηπεδούχους, οι οποίοι έφτασαν στο +6 (11-5). Η διαφορά έμοιαζε αδύνατο να ανατραπεί, με την πορεία που είχε πάρει το σετ. Παρά κάποια ατομικά ξεσπάσματα από πλευράς ΠΑΟΚ, σε επί μέρους φάσεις, οι πρωταθλητές γύρισαν… τούμπα τον ημιτελικό και με το 25-18 έκαναν το 2-1.

Οι παίκτες του Μιλενκόσκι επιχείρησαν να αντιδράσουν στις αρχές του τέταρτου σετ. Παρά το γεγονός ότι στους πρώτους πόντους διατηρήθηκαν σε κοντινή απόσταση (5-4), στη συνέχεια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το σύνολο του Καστελάνι ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό και βρέθηκε ξανά στο +3 (9-6). Ένα σερί 4-0 έφερε τη διαφορά στον πόντο (14-14), με τους Θεσσαλονικείς να ανεβαίνουν ψυχολογικά και να επιστρέφουν στη διεκδίκηση του σετ. Η ψυχραιμία του Τράβιτσα αποδείχθηκε καθοριστική για τον Ολυμπιακό που επέστρεψε στο +3 (19-16) μετά από καθοριστικές επιλογές του Ιταλού, αλλά και έναν άσο.

Τα σετ: 22-25, 25-18, 25-18, 25-19

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Final-4:

Παρασκευή 29 Μαρτίου

Ημιτελικοί:

Παναθηναϊκός Α.Ο. – Α.Ο.Ν.Σ. Μίλων 1-3
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. – Π.Α.Ο.Κ. 3-1

Σάββατο 30 Μαρτίου

20:15 Τελικός (ΕΡΤ3, ΕΡΑ ΣΠΟΡ)

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑσύλληπτος Χέιζ-Ντέιβις με 50 πόντους κόντρα στην Άλμπα
Επόμενο άρθροNATO: Ιταλικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα