Είναι τελικά αλήθεια ότι ορισμένες ερωτικές στάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης; Σίγουρα δεν θα μπορούσα να απαντήσω με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως κάποια στάση βοηθά. Υπάρχουν πάντως στάσεις που διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να φθάσουν στο ωάριο κι ένα από αυτά να έχει την ευκαιρία να το γονιμοποιήσει.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σεξουαλική στάση που να έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να φθάσει το σπέρμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τράχηλο, ο οποίος συνδέει τον κόλπο με τη μήτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πλήρη διείσδυση υπάρχουν δύο ερωτικές στάσεις κατά τις οποίες το σπέρμα φθάνει ακριβώς στο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας:
• η λεγόμενη «ιεραποστολική»
• με τη γυναίκα στα τέσσερα και τον άνδρα να διεισδύει από πίσω στον κόλπο

Μετά την ερωτική επαφή

Αρκετές φορές με ρωτούν: «Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω αμέσως μετά το σεξ για να έχω περισσότερες πιθανότητες να μείνω έγκυος;». Αν και τίποτα από αυτά που ακολουθούν δεν έχει
αποδειχθεί με επιστημονική έρευνα, μπορείτε να βοηθήσετε τα σπερματοζωάρια στο ταξίδι τους προς το ωάριο, που διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μπορείτε λοιπόν να:

  •  να μην σηκωθείτε από το κρεβάτι για περίπου 10-15 λεπτά, ώστε να διευκολύνετε τα σπερματοζωάρια στο ταξίδι τους.
  •  τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας μετά το σεξ, έτσι ώστε η βαρύτητα να μπορεί να μετακινήσει το σπέρμα προς τη μήτρα σας (10-15 λεπτά είναι αρκετά).
  •  ακουμπήσετε τα πόδια σας ψηλά σε έναν τοίχο, ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει το σπέρμα να φθάσει στο ωάριο

Τι πρέπει να αποφύγετε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  •  Τις κολπικές πλύσεις μετά το σεξ
  •  Ορισμένα λιπαντικά, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και την ικανότητά τους να κινούνται προς τα πάνω στον τράχηλο της μήτρας ή να επιβραδύνουν την ταχύτητα τους. Προτιμήστε λιπαντικά με βάση την υδροξυαιθυλοκυτταρίνη, η οποία είναι παρόμοια σε υφή με τη βλέννα που παράγει φυσικά ο κόλπος σας, ενώ δεν επιβραδύνουν το σπέρμα.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος κάνοντας σεξ σε σχεδόν οποιαδήποτε στάση. Όταν θέλετε λοιπόν να γίνετε μητέρα, πιο σημαντικό από την ερωτική στάση,
είναι να κάνετε σεξ στο λεγόμενο «γόνιμο παράθυρό» σας. Η γόνιμη περίοδος είναι συνήθως γύρω στις 3 ημέρες πριν την ωορρηξία και μία μέρα μετά. Δηλαδή σε μία γυναίκα που έχει ένα κύκλο 28 ημερών το γόνιμο παράθυρο βρίσκεται ανάμεσα στην 11η και 17η ημέρα.

Έχει υπολογιστεί ότι τα 8 στα 10 ζευγάρια που έχουν τακτικές ερωτικές επαφές, θα έχουν εγκυμοσύνη μέσα σε 12 μήνες, εάν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών.

Εάν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, είναι καλό να συμβουλευθείτε έναν ιατρό αναπαραγωγής. Στα ζευγάρια που η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, θα πρέπει να μιλήσετε με ειδικό εάν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη σε 6 μήνες. Ο χειρότερος εχθρός της γονιμότητας είναι το χάσιμο χρόνου.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο για την καρδιά σας
Επόμενο άρθροΨάρρας: “Ήταν ακόμα μια υπέρβαση”