Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Έπειτα από την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας που συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και ζήτησε την άμεση έναρξη της συζήτησης.

Δείτε Live την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ερωτήματα σχετικά με αλλαγές στο ηχητικό υλικό. «Η παρέα του Μαξίμου οργάνωσε τις υποκλοπές, πήρε τα προσωπικά δεδομένων χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε.

«Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της Δικαιοσύνης για λογοδοσία, ήρθε ο ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του. Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας στη θεσμική παρακμή», ανέφερε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας το λόγο της κυβέρνησης.

«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστολάκη: «Κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση παραβίαση του κράτους δικαίου»

Η Μιλένα Αποστολάκη, είναι η πρώτη βουλευτής, που ανέβηκε στο βήμα, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη-τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη, την εξεταστική επιτροπή, την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, την άσκηση δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, τα όσα δήλωσε η ευρωπαία εισαγγελέας και μια σειρά άλλων γεγονότων-με κεντρικό άξονα των όσων παρέθεσε, την «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και την «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους», εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα «γιατί» και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών», υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, η στόχευση ήταν μια και σαφής, ήταν «η οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως το αποκλειστικό αίτιο για το έγκλημα των Τεμπών» και «η αποδόμηση της προφανούς αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία στα Τέμπη».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, που επισήμανε ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη, από τον ΟΣΕ, και «κατόπιν κοπτοραπτικής, τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα, ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το προαποφασισμένο αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος.

«Αυτές οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται με επιτυχία», είπε η κ. Αποστολάκη. Κοντά σε αυτά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα «παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό» που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά σε υποψήφιους βουλευτές για να καταλήξει: «η σχέση της παράταξης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια σας να παραστήσετε ότι είστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, ηχεί ως ένα ανέκδοτο, όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σε όλο το έθνος».

Η κυβέρνηση παραβιάζει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το κράτος δικαίου, κατήγγειλε η κ. Αποστολάκη και πρόσθεσε ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη, του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τις υποκλοπές, από τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, από το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, από τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές.

Νίκος Παππάς: «Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε πως «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός».

«Εκλογές είναι η λύση» είπε ο κ. Παππάς και υποστηρίζοντας την πρόταση του προέδρου του κόμματός του προσέθεσε «Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

«Είστε σε μία κατάσταση κατά την οποία, σε αντίθεση με αυτό που έλεγε ο ιδρυτής σας ότι «έξω πάμε καλά», εσείς δεν πάτε καλά ούτε έξω ούτε μέσα» σημείωσε και υποστήριξε ότι Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και η κοινή γνώμη που κατά 90% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη στα Τέμπη .

Σχετικώς με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε, επίσης, ότι κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. «Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την  ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», είπε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης την επομένη του δυστυχήματος, στη 1.30 το μεσημέρι, έκανε αναφορά στο ανθρώπινο λάθος και διερωτήθηκε: «Είχε πρόσβαση στα ηχητικά ο ίδιος; Δεν νομίζω. Είχε μιλήσει με τον κ. Τερεζάκη; Θα περιμένουμε να μάθουμε. Είχε μιλήσει με την αστυνομία; Μα η αστυνομία δεν είχε τα αρχεία στα χέρια της. Γεννάται το ερώτημα: Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

«Η συγκάλυψη έχει γίνει πρώτη σας φύση. Και στα θέματα των υποκλοπών και στα θέματα της παράνομης εξαγωγής των δεδομένων των εκλογέων και στην υπόθεση του δυστυχήματος – εγκλήματος των Τεμπών. Πρέπει να επιτρέψετε στη δημοκρατία να ανασάνει. Πέρα από την προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσπαθείτε να υπερσυγκεντρώσετε της πολιτικής εξουσίας» είπε τέλος ο κ. Παππάς.

Κωνσταντοπούλου: «Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός για το έγκλημα στα Τέμπη»

«Η Πλεύση Ελευθερίας υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δεν μιλά «κομματικά αλλά βάσει του αισθήματος δικαίου των πολιτών που απαιτούν δημοκρατία», τονίζοντας ότι «πρώτος ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει εδώ για να απολογηθεί και να δώσει όλα τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών».

«Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις, και στοιχεία ο πρωθυπουργός. Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την προκλητική απουσία του αλλά και την προκλητική δήλωση του ότι κανείς δεν περιμένει να βγει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Να δώσει εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την παραποίηση του αποδεικτικού υλικού και την οργιώδη προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Και συνέχισε:

«Διερωτάται ο πρωθυπουργός που είναι η συγκάλυψη. Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το πρώτο λεπτό μετά την σύγκρουση των τρένων παρεμβαίνοντας στο ίδιο το υλικό.

Η συγκάλυψη βρίσκεται στις περίεργες διαδρομές της δικογραφίας, στο μπάζωμα και στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος τις πρώτες μέρες με πρωθυπουργική εντολή και με ανάμειξη του πρώην περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και του Υφυπουργού του κ. Τριαντόπουλου».

«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να έρθει εδώ όχι από τα κόμματα, αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων και από το ενάμιση εκατομμύριο των πολιτών που υπέγραψαν το δημοψήφισμα για άρση ασυλίας των βουλευτών σας και για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνηση στη δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ζήτησε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος με πρώτο τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Καραμανλή», συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, υποστήριξε ότι «δηλωτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις βουλευτών της που μιλούσαν για μπαγιάτικο υλικό ή ότι δεν θα πάρουμε μαντήλια να κλάψουμε».

«Υπογράφουμε την πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι τα θύματα των Τεμπών και οι συγγενείς τους δικαιούνται να ελπίζουν ότι σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη ανεξάρτητα», κατέληξε.

Βορίδης: «Θέλετε να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο – Δεν σας χαρίζουμε την ανθρώπινη ευαισθησία»

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο υπουργός καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτή είναι η πολιτική σας». «Θέλετε», είπε, «να εκμεταλλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο. Αλλά την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας την χαρίζουμε».

Αναρωτήθηκε «από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας».

Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βλέπω να έχει επιλέξει ως εισηγητή του για τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου».

Ο υπουργός, υποστήριξε ότι «από ένα κόμμα (εν. τον ΣΥΡΙΖΑ) που έχει δει Υπουργούς του να είναι καταδικασμένοι για θέματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου και ο αρχηγός του (εν. τον κ. Τσίπρα) έχει ομολογήσει την απόπειρα στησίματος δικαστηρίων και δημιουργίας ενόχων, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους περί του Κράτους Δικαίου. Γιατί όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή».

Ο κ. Βορίδης, είπε πως με τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «αισθάνθηκα deja vu, καθώς ακούω σε επανάληψη την συζήτηση που έγινε πριν μια εβδομάδα κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τα ίδια επιχειρήματα ακριβώς» και «θέλετε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί δεν σας αρέσει η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»!

Ο υπουργός, επισήμανε ότι τα θέματα των υποκλοπών, των Τεμπών, του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου έχουν συζητηθεί την αίθουσα κατ΄επανάληψη και αναρωτήθηκε «τι συνέβη την Κυριακή που ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρόταση για πρόταση δυσπιστίας;» προσθέτοντας ότι «το μόνο που υπήρξε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου όμως το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει ζητήματα λελυμένα εδώ και ένα χρόνο. Λελυμένα και απαντηθέντα, εδώ και ένα χρόνο»!

Ο κ. Βορίδης απέκρουσε τα περί «μονταζιέρας για να καταλογιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας ως η αιτία της τραγωδίας στα Τέμπη» αναρωτώμενος «κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;» και σημείωσε ότι «είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα».

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «εσείς προσωπικά, είστε ο ορισμός της συκοφαντίας, του συστηματικού ψεύδους, της κατασπίλωσης, όχι εμείς».

Ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε εάν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προσέρχονται σε αυτή την διαδικασία με «στόχο να λύσουν τις απορίες που έχουν; Και εάν ζητάτε να πέσει η Κυβέρνηση γιατί θέλετε διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό;».

Ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως «πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μαθήματα για το Κράτος Δικαίου όταν επί των ημερών της διακυβέρνησή του η χώρα κατρακύλησε 13 θέσεις, είναι υπερβολικά, δεν έχετε αυτή τη νομιμοποίηση» και μάλιστα «με ένα ψήφισμα του ΕΚ που παρουσιάζει την Ελλάδα όπου περίπου οι δημοσιογράφοι υφίστανται διωγμούς!».

Πλεύρης: «Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων»

«Εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο αποσκοπώντας σε μικροκομματικό όφελος» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι με την πρόταση αυτή «αποδείχθηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος σε ότι αφορά την διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών» προσθέτοντας ότι «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το μικροκομματικό όφελος»

Καταλόγισε σε όσους την συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας ότι «έχουν προσχωρήσει σε όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος».

Με την πρόταση δυσπιστίας σας, τόνισε ο κ. Πλεύρης «συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος. Έχετε αποσύρει πλήρως τις ευθύνες του ανθρώπου που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια γραμμή και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους για να έχετε μικροκομματικό όφελος». Πρόκειται είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας «για την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και η οποία δεν συνδέεται με κυβερνητική πολιτική!» σημειώνοντας πως ακόμα και η αρμοδιότητα άσκησης του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών δεν είναι της κυβέρνησης αλλά της Βουλής.

Οι πραγματικοί αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής «είναι ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Νίκος Παππάς» και απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «έχει ποινικό μητρώο που έχει αποτυπωθεί με δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε μετά από πόρισμα Προανακριτικών Επιτροπών για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Παπαγγελόπουλο) και για παρεμβάσεις στα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό (εν. τον κ. Νίκο Παππά) Και όσο εσείς θα επικαλείστε ψηφίσματα του ΕΚ εμείς θα επικαλούμαστε τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε ότι «αναπτύσσεται ένα αντί – Νέας Δημοκρατίας μέτωπο από κόμματα που μεταξύ τους σφάζονται με στόχο την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων ενόψει ευρωεκλογών».

Ο εισηγητής της ΝΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Καλοδεχούμενη και σας προκαλούμε να εξαντλήσετε όποιο μέσο θέλετε, διότι εδώ θα είναι συντεταγμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ο ελληνικός λαός που την στηρίζει για να σας δίνει τις απαντήσεις».

Τσακαλώτος: «Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate»

Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε:» Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα”.

Ιδίως για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες από τη μετωπική σύγκρουση των τρένων, «αποφάσισε ότι φταίει ο σταθμάρχης».

«Πάνω σε ποια στοιχεία το αποφάσισε αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Μετά από μια εβδομάδα αποφάσισε ο κ. Πρωθυπουργός αποφάσισε να εκφράσει τον τρόμο του; Ποιο βίντεο είχε δει και είχε αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και αναφέρθηκε «στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, που η συμπολίτευση δεν επέτρεψε να κληθεί να καταθέσει ο κ. Πέτσας», στην έρευνα της Βουλής για τις παρακολουθήσεις που δεν εκλήθη ο κ. Δημητριάδης, στην εξεταστική για τα Τέμπη στην οποία δεν εκλήθη εκείνος που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.

Θ. Παφίλης:«Η δική μας μομφή είναι η καθημερινή προσπάθεια οργάνωσης του λαϊκού αγώνα»

«Για το έγκλημα στα Τέμπη ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των άλλων κομμάτων που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, με βάση την ολέθρια πολιτική της ΕΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

«Και εσείς και οι υπόλοιποι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι αυτή την πολιτική. Εκατομμύρια Έλληνες φώναξαν ‘τα κέρδη τους ή η ζωή μας’», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η «εγκληματική πολιτική δεν έχει εφαρμογή μόνο στον σιδηρόδρομο» διότι στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιείται η υγεία, η παιδεία και οι λαϊκές ανάγκες συνολικά.

«Η προσπάθεια για συγκάλυψη βγάζει μάτι. Συνεχίζετε και οχυρώνεστε πίσω από το ανθρώπινο λάθος», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης και υπογράμμισε πως «αν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν θα γινόταν αυτό το έγκλημα».

«Εμείς την μομφή την κάνουμε κάθε μέρα, προσπαθώντας να οργανώσουμε τους λαϊκούς αγώνες. Και αυτό γίνεται. Και μεγαλώνει ο αγώνας των αγροτών, των εργατών, των φοιτητών. Αυτή είναι η πρόταση μομφής η δικιά μας. Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε, με το δικό μας σκεπτικό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και σχολίασε: «να ψηφίζεις το 70% των νόμων της Νέας Δημοκρατίας και μετά να ζητάς να πέσει η κυβέρνηση, είναι ένα ερώτημα».

Κ. Χήτας: «Μέγας χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης»

«Κύριε Βορίδη, πρέπει να βάλετε στη φανέλα της Νέας Δημοκρατίας ‘μέγας χορηγός-Νίκος Ανδρουλάκης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, σε παρέμβασή του νωρίτερα, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο άνθρωπος ο οποίος καταθέτει καθημερινά τα διαπιστευτήρια του στο σύστημα, με την πρόταση μομφής, να αποδείξει ότι είναι 100% συστημικός. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε μια δικιά τους παράσταση, με αφορμή αυτή την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κερδίζει και τη συσπείρωση των δήθεν αντιφρονούντων βουλευτών της και κερδίζει άλλους έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής της στην εξουσία, που συμπληρώνει με όσα λέει για σκοτεινό σχέδιο οικονομικών συμφερόντων».

«Τα έχετε βρει με τέτοιο δώρο που τους κάνετε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και χαρακτήρισε ντροπή τον αποκλεισμό κομμάτων με το επιχείρημα για τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. «Οι υπόλοιποι τι είμαστε; Ντροπή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για κόμματα του συνταγματικού τόξου», είπε ο κ. Χήτας και επισήμανε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση είχαν καλέσει τα κόμματα να καταθέσουν πρόταση μομφής για το γάμο ομοφύλων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση.

Θ. Τζάκρη: «Η πρόταση δυσπιστίας αποτυπώνει το δημόσιο αίσθημα»

«Η πρόταση δυσπιστίας δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών περισσότερο αντιπροσωπεύει μια συμβολική αποτύπωση του δημοσίου αισθήματος και για αυτό τον λόγο και συνυπογράψαμε και την στηρίζουμε, γιατί όταν μια κυβέρνηση προκαλεί διαρκώς και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πραγματικό εκλογικό σώμα πρέπει να της αποδίδεται η αρμόζουσα απαξία», εξήγησε για τη στάση του κόμματος της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Η λύση, όπως ορθά και ξεκάθαρα το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, είναι η άμεση προσφυγή στην κάλπη. Για να μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να φύγει δημοκρατικά και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει από την αντικοινωνική και αντιθεσμική διακυβέρνηση την οποία ασκεί ο ίδιος προσωπικά», είπε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε: «Ακόμη και όσοι επικαλούνται το επιχείρημα ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι αυτή η εντολή υπεξαιρέθηκε με έναν καταιγισμό ψεμάτων και συνειδητής παραποίησης της πραγματικότητας.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο αποκαλύφθηκαν όσα συγκάλυπτε και είναι τόσο επικίνδυνος για την πατρίδα μας γιατί δεν είναι ο εξωτερικός, αλλά ο εσωτερικός εχθρός της. Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και επιμένουμε για την ταχύτερη δυνατή προσφυγή σε εκλογές».

Χρ. Σταϊκούρας: «Να είναι περισσότεροι προσεκτικοί όσοι εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα για περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας»

Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση και το καθήκον της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Προφανώς, δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

Προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια. Υποστηρίζω, όμως, ότι κινούμαστε με ευθύνη στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, «βάσει ενός συγκροτημένου σχεδίου για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του όπως είπε.

Μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση:

-στην παράδοση, τον Σεπτέμβριο του 2023, της Σύμβασης 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας

-την παράδοση, τον Νοέμβριο του 2023 της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS – Level 1), επί της γραμμής και

– την ολοκλήρωση εντός του 2ου εξαμήνου του 2023, έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «ως προς τα πρόσφατα περιστατικά, που προφανώς είδαν το φως της δημοσιότητας, η πολιτική ηγεσία ζήτησε την άμεση υποβολή εκθέσεων που περιήλθαν σε γνώση της».

«Επί αυτών, έχουν ήδη εκδοθεί τα πρώτα πορίσματα.

Με βάση αυτά, θα συνιστούσα σε όσους εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα, να είναι περισσότερο προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Ενδεικτικά, να πω ότι πριν από 6 μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώτος υπογραφών την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε συνδυάσει τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες.

Θέλω να ενημερώσω τον κ. Ανδρουλάκη και φυσικά δημόσια την ελληνική κοινωνία ότι στα πορίσματα των ίδιων των εμπλεκομένων φορέων τα οποία έχω προφανώς στην κατοχή μου αναφέρεται ως υπεύθυνος για τα συμβάντα που έχουμε εκθέσεις ο ανθρώπινος παράγοντας.

Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες αναφορές διαπιστώνουν την αναγκαιότητα λήψης βελτιωτικών ενεργειών που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το κείμενο υπογράφεται από κάποιους από αυτούς που θέλατε να καλέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή».

Και ο κ. Σταϊκουρας συνέχισε:

«Τι προτείνεται για αυτά τα συμβάντα; Το πόρισμα αναφέρει ότι:

Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στο εμπλεκόμενο προσωπικό ότι πρέπει οι επικοινωνίες μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών να είναι σύμφωνες με τις οδηγίες γενικού κανονισμού κίνησης και κυκλοφορίας. Οι εντολές του σταθμάρχη πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες όπως και οι ανταποκρίσεις τι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι σταθμάρχες

Δεύτερον, να διενεργούνται επιπλέον μηνιαίοι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις ηχογραφημένες συνομιλίες, σε κομβικά σημεία του δικτύου, για να διαπιστώνετε αν βελτιώνεται η ποιότητα των συνεννοήσεων και είναι κανονιστικά προβλεπόμενοι.

Τρίτον, να ενημερωθούν ενυπόγραφα οι μηχανοδηγοί για την υποχρεωτική εκτέλεση των επικοινωνιών σύμφωνα με τις διατάξεις του γενικού κανονισμού κίνησης και των σχετικών εγκυκλίων.

Από αυτό διαπιστώνεται ότι στις ίδιες εκθέσεις δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις ίδιες αναφορές των εργαζομένων»

«Απευθύνω μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου.

Οφείλουμε να επιδεικνύουμε υψηλότερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε συμπληρωματικά με τις νέες τεχνολογίες, να αναβαθμίζουμε την ασφάλεια των μεταφορών και να ενισχύουμε την ποιότητα των υπηρεσιών.

Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες.

Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και τον ισόβιο πόνο των οικογενειών τους», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ι. Κόντης: «Δεν είναι δημοκρατική στάση να αποκλείονται κόμματα εκλεγμένα από τέτοιες σοβαρές διαδικασίες»

Τη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ για την προπαρασκευή πρότασης δυσπιστίας, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης, στη συζήτηση στη Βουλή.

«Βλέπουμε πως η πρόταση για κοινή μομφή έγινε προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και ανακαλύπτουμε ότι στη Βουλή, υπάρχει το δημοκρατικό τόξο και οι υπόλοιποι που είναι εκλεγμένοι ανήκουν σε ένα άλλο τόξο το οποίο δεν ξέρουμε πως περιγράφεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται, οι πρόεδροι των κομμάτων που υποβάλλουν αυτές τις προτάσεις να επικοινωνούν με όλους τους προέδρους των κομμάτων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» και πρόσθεσε: «Η απόρριψη ενός κόμματος ή δύο ή τριών είναι αν μη τι άλλο προσβλητική για τη λειτουργία του κοινοβουλίου, σε όλους που θέλουν να λένε ότι το σέβονται. Εμείς έχουμε δείξει ότι σεβόμαστε και τους κανόνες του, και τους θεσμούς και τους συναδέλφους και όλους. Εμείς θα συμμετάσχουμε και θα περιμένουμε να καταλάβουμε που αποσκοπεί η πρόταση αυτή που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα».

Η δημοκρατική στάση δεν αποκλείει ανθρώπους και κόμματα, είπε ο Ιωάννης Κόντης και αναρωτήθηκε «αν η πρόταση δυσπιστίας είναι μια πράξη απελπισίας που γνωρίζουν ότι πέφτουν στις δημοκρατικές έρευνες και άθελά της θα προσφέρει συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία».

Ν. Βρεττός: «Δεκανίκι στην κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας»

«Εμείς στη Νίκη, δεν αισθανόμαστε άσχημα αν υπάρχουν συνάδελφοι στη Βουλή που δεν μας εντάσσουν στο δημοκρατικό τόξο. Αν το δημοκρατικό τόξο ήταν αυτό που έχει φέρει σε αυτή την κατάντια τη χώρα μας, τότε σας το χαρίζουμε», σχολίασε για την πρόταση δυσπιστίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Νίκος Βρεττός. «Όλοι μαζί, από κοινού, να συναποφασίζετε, όπως συναποφασίζατε στην επιτροπή για τα Τέμπη. Καταγγείλατε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τώρα ανακαλύψατε ξαφνικά ότι είναι μαφιόζος. Εμείς δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε κανένα τόξο που απαρτίζεται από κόμματα που φέρατε τον ελληνικό λαό σε αυτό το κατάντημα. Αυτή η πρόταση είναι ένα δεκανίκι απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή η πρόταση είναι σανίδα σωτηρίας για κόμματα που βλέπουν να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις», είπε ο κ. Βρεττός.

Δ. Καιρίδης: «Σύρεστε πίσω από τον παροξυσμό και την συνωμοσιολογία του κ. Βελόπουλου»

«Ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποφασίσουμε τώρα στο πως θα προχωρήσουμε. Ανατινάζοντας ή χτίζοντας. Θα μετατρέψουμε τον πόνο των Τεμπών σε δύναμη ώστε ποτέ ξανά η ελληνική κοινωνία να μην θρηνήσει τόσο άδικα τόσους πολλούς συνανθρώπους μας. Αυτό το είναι το στοίχημα που απαντά η Κυβέρνηση της ΝΔ και όλος μαζί ο ελληνικός λαός» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

O κ. Καιρίδης, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας «ανορθολογισμό» και ότι σύρονται «στον χορό του παροξυσμού και της οξύτητας της ακροδεξιάς που δεν μπορείτε να την συναγωνιστείτε». Πρωταγωνιστής, είπε ο υπουργός, «είναι η Ελληνική Λύση και σύρεστε είπε πίσω από την συνωμοσιολογία του κυρίου Βελόπουλου».

Ο υπουργός, είπε πως Κυβέρνηση και ΝΔ προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση «με σεβασμό και για να τα συζητήσουμε όλα με νηφαλιότητα και με επιχειρήματα».

Απέρριψε ότι «η Ελλάδα αποκλίνει οικονομικά και πολιτικά από την Ευρώπη εξ αιτίας της Κυβέρνησης της ΝΔ» όπως αναφέρεται στην καταληκτική πρόταση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας και διερωτήθηκε «από που προκύπτει αυτό; Όταν η Ελλάδα τρέχει δύο και τρείς φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ; Έχοντας χαμηλότερο μέσο όρο ανεργίας από την Ισπανία; Χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από την Ιταλία;» ή «όταν οι εκθέσεις όπως αυτή του Economist αναβαθμίζουν την Δημοκρατία της Ελλάδας πάνω από αυτή της Αμερικής ή του Βελγίου, της Ιταλίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών»

Ο κ. Καιρίδης, σημείωσε πως «η κονιορτοποίηση του τεκμηρίου αθωότητας , ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία ότι έχουν σχέση με το Κράτος Δικαίου που λέτε». Στεκόμαστε, είπε, «με απόλυτο σεβασμό στον πόνο των συγγενών των θυμάτων αλλά και στην πανεθνική οδύνη για την μεγάλη απώλεια, το εθνικό τραύμα» Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που έχει να κάνει με το γεγονός ότι «η κοινωνία μας και το πολιτικό σύστημα ανέχθηκαν το χάλι του ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ είναι μια μελανή σελίδα για την μεταπολίτευση. Καθώς στον ΟΣΕ συναντήθηκαν όλες οι παθογένειες του μεταπολιτευτικού συστήματος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή ο νοσηρός συνδικαλισμός, όλα αυτά που έφτιαξαν αυτό το χάλι. Αλλά για υτό το χάλι προφανώς δεν ευθύνεται ένας άνθρωπος. Ο τότε Υπουργός (εν. τον κ. Κ. Καραμανλή) ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και πέρα αυτής που του αναλογούσε».

Ο υπουργός, τόνισε πως «αυτή η τραγωδία στα Τέμπη θα πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη για να φτιάξουμε ένα Κράτος όπως το θέλει και αξίζει στον ελληνικό λαό Και αυτό κάνει η ΝΔ».

Σχετικά με το εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «αυτό το εξετάζει η Δικαιοσύνη που προς τον παρόν έχει απαγγείλει σε πολλούς κατηγορίες και προχωράει πολύ γρήγορο ρυθμό στην διαδικασία του ακροατηρίου».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι από την Εξεταστική Επιτροπή αποκλείστηκαν κρίσιμοι μάρτυρες, ο υπουργός είπε «πάρα πολύ μάρτυρες προσκλήθηκαν και κατέθεσα μάρτυρες που πρότεινε η Αντιπολίτευση, αλλά δεν είδα ούτε μια φράση από αυτές τις μαρτυρίες να αναπαράγεται στην συνέχεια από εσάς. Δηλαδή, δεν ειπώθηκε από αυτούς τους μάρτυρες το οτιδήποτε αξιοσημείωτο για εσάς. Με αυτό τον τρόπο αφήσατε πίσω σας την τραγωδία και τώρα πιάσατε ένα καινούριο στόρι του οποίου όμως δεν είστε εσείς οι αυθεντικοί εκφραστές του αλλά ο κ. Βελόπουλος. Εσείς τα υιοθετήσατε εκ των υστέρων».

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι είναι πρωτοφανές ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνισμό. Έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα (εν. το ΠΑΣΟΚ) που πίστεψε ότι μπορεί να γίνει δεύτερο. Υπήρξαν οι δημοσκοπήσεις που ξεφούσκωσαν αυτές τις ελπίδες» γι΄ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης πήρε αυτή την απόφαση στον διαγκωνισμό που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός, είπε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πείρα από τους κινδύνους του ανορθολογισμού, του μετώπου της εξαλλοσύνης, της καλλιέργειας της οργής, του συναισθήματος σε βάρος της λογικής και από τα τραύματα του 2015» και μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά με «την πολιτική της λογικής, της θεσμικής συμπεριφοράς, της μετριοπάθειας και της Ευρώπης» που εκφράζει η ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης απευθυνόμενος στον υπουργό είπε ότι «ο κύριος υπεύθυνος των γεγονότων που απασχολούν σήμερα το Κοινοβούλιο λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε Βελόπουλος, ούτε Ανδρουλάκης, ούτε Κασσελάκης. Όλα αυτά είναι απότοκα της πολιτικής με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη». Κάλεσε τον κ. Καιρίδης να σχολιάσει την ανάρτηση που έχει κάνει ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ Αντώνη Καρακούση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας είπε στον υπουργό ότι «η Ελληνική Λύση δεν είναι συνωμοσιολόγος καθώς το μπάζωμα, η μεταφορά ξυλόλιου από την εμπορική αμαξοστοιχία και αποκαλύφθηκε από τις ερωτήσεις που κατέθεσε η Ελληνική Λύση ή ο θάνατος των 57 ανθρώπων είναι συνωμοσιολογία; Είστε αμετανόητοι και δεν σέβεστε τίποτα. Το αποτέλεσμα, όμως των ευρωεκλογών του Ιουνίου δεν θα είναι συνωμοσιολογία θα είναι μια σκληρή πραγματικότητα για εσάς που θα λάβετε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανακαλέστε τα περί ακροδεξιάς και ελάτε σε σοβαρό πολιτικό διάλογο με εμάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας με παρέμβασή καταλόγισε στον υπουργό ότι «η τοποθέτησή του είχε ανακρίβειες και επέμεινε σε μια θλιβερή επιχειρηματολογία με στόχο να κρύψει τις αδυναμίες που έχει η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί τον εαυτό της» και τον εγκάλεσε ότι «αντί να απολογηθεί η Κυβέρνηση για όσα είστε υπόλογοι προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας λέγοντας ότι συρόμαστε πίσω από την Ελληνική Λύση αλλά με αυτό τον τρόπο δεν ξεφεύγετε και δεν πείθετε κανέναν».

Ο υπουργός επέμεινε ότι τα κόμματα που συνυπόγραψαν την πρόταση δυσπιστίας σύρονται πίσω από την Ελληνική Λύση.

Ειρ. Αγαπηδάκη: «Πρωτοφανή, απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη συμπαράταξη με συμφέροντα που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της εκλεγμένης κυβέρνησης»

Πρωτοφανή απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη συμπαράταξη με συμφέροντα που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της εκλεγμένης κυβέρνησης, καταλόγισε η αν. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας επισημαίνοντας πως αν ενώσει κανείς τα κομμάτια του παζλ θα βγάλει συμπεράσματα. Ανέφερε πως κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την ώρα που βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο βρίθει ανακριβειών, ενώ δεν την κατέθεσε ούτε όταν έγινε Εξεταστική, ούτε όταν έγινε στην Ολομέλεια συζήτηση του πορίσματος, παρά μόνο όταν δημοσίευμα από συγκεκριμένη πηγή αποκάλυψε την δήθεν μεγάλη αλήθεια.

Και βέβαια – είπε – ότι μετά την πρόσκληση Ανδρουλάκη δεν μπόρεσε να μείνει πίσω ο κ. Κασσελάκης, “ο οποίος έπρεπε να βρει κάτι εξίσου εντυπωσιακό για να ρεφάρει την κίνηση Ανδρουλάκη” με αποτέλεσμα να πει σε πρόσφατα εκλεγμένο πρωθυπουργό με ευρεία πλειοψηφία το ανήκουστο ότι πρέπει να παραιτηθεί ήρεμα και να γίνουν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, χωρίς να σκεφτεί “πόσο βάναυσα προσβάλλει την χώρα και όλους τους εμπλεκόμενους με την διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα”.

Η κυρία Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας για να χαρακτηρίσει “ανακριβή, παραπειστικά και αναληθή” τα στοιχεία και τόνισε ότι έχει γίνει συρραφή αποσπασματικών αναφορών που μόνο στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και την δημιουργία εντυπώσεων προς άγραν πολιτικής εκμετάλλευσης. Επισήμανε δε πως το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ανερυθρίαστα μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για να καλύψει την πλήρη ανυπαρξία προτάσεων αντιπολίτευσης και την προσωπική αποτυχία του κ. Ανδρουλάκη να κερδίσει ψηφοφόρους από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφισβητώντας τον ισχυρισμό περί συγκάλυψης, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μιλά κανείς για συγκάλυψη όταν έχουμε μια εθνική τραγωδία για την οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και για την οποία υπάρχουν 57 δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας, 57 δικηγόροι δηλαδή, δεκάδες πραγματογνωμοσύνες και δεκάδες διαφορετικά θέματα, 33 κατηγορούμενοι με βαρύτατες ποινικές διώξεις, χιλιάδες σελίδες δικογραφίας κι όλα αυτά έχουν συμβεί πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα και με την δίκη να πρόκειται να ξεκινήσει σε λιγότερους από τρεις μήνες.

“Που είναι η συγκάλυψη και η καθυστέρηση όταν δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση πολύνεκρου δυστυχήματος που να προχώρησε τόσο γρήγορα η υπόθεση διερεύνησης;” διερωτήθηκε και προσέθεσε απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση: “Η αλήθεια είναι μόνο μία: Ότι δεν σας ενδιαφέρει η διερεύνηση, ούτε η μνήμη των θυμάτων και η δικαίωση των οικογενειών, ούτε τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν και θα βοηθούσαν στην βελτίωση των συγκοινωνιών παρά μόνο σας ενδιαφέρει η πολιτική εκμετάλλευση ακόμη κι αν προσβάλλει 57 νεκρούς”.

Η αν. υπουργός Υγείας χαρακτήρισε “επαίσχυντες” τις αναφορές περί “μπαζώματος” του σημείου της τραγωδίας και έκανε λόγο υιοθέτηση κάθε θεωρίας συνωμοσίας που πάντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα αυτιά κάποιων και προκειμένου να αποκαλύψει το “φαιδρό” – όπως είπε – του ισχυρισμού ότι χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα έθεσε το ερώτημα αν μόνο σε αυτή την πλευρά του δυστυχήματος υπήρχαν τέτοια πολύτιμα στοιχεία κι όχι από την άλλη. Ταυτοχρόνως τόνισε ότι έχει απαντηθεί από τους ειδικούς ότι στο σημείο εκείνο του δυστυχήματος υπήρξε ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων με βαρέως τύπου μηχανήματα τα οποία έπρεπε να επιχειρούν σε σταθερό έδαφος.

“Ο κ. Ανδρουλάκης, αντιγράφει την συνταγή του κ. Τσίπρα, αλλά δεν είναι τόσο ικανός ούτε υπάρχουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που ευνόησαν τον κ. Τσίπρα. Τώρα δεν είναι το ίδιο. Διαδίδετε ψευδείς ειδήσεις και χρησιμοποιείτε παραπλανητικά στοιχεία για να υπονομεύσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη για να νιώθουν πως δεν μπορούν να ελπίζουν πουθενά διότι υπάρχει μια διαβολική κυβέρνηση που ελέγχει τα πάντα άρα το μόνο που μένει είναι η ψήφος στο χάος και στο μπάχαλο, η ψήφος εκδικητικότητας. Αυτή τη δεξαμενή παλεύει το ΠΑΣΟΚ να μεγαλώσει. Από αυτή ελπίζει να αντλήσει το ΠΑΣΟΚ”, υπογράμμισε επίσης η κα Αγαπηδάκη.

Προσέθεσε πως έφτασαν στο “αισχρό σημείο” να αποδίδουν στην κυβέρνηση παραποίηση στοιχείων και διερωτήθηκε αν αλήθεια αξίζει όλο αυτό με τίμημα την υπονόμευση της Δημοκρατίας, τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στον κοινοβουλευτισμό και την διασπορά αμφιβολίας για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Τέλος, με αιχμή τις αναφορές του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας στα θέματα της Υγείας, η αν. υπουργός Υγείας αναφέρθηκε το έργο του υπουργείου και τόνισε πως αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης η θεμελίωση ενός ισχυρού συστήματος Υγείας με ισότιμη πρόσβαση και με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μίλησε μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα 6.500 προσλήψεων, τα πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά και καρκίνου), τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την ταχεία υλοποίηση έργων που δεν έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. “Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας, στα ψεύδη και τη λάσπη: το έργο μας και η σκληρή δουλειά για μια καλύτερη Ελλάδα. Η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη χώρα και να την οδηγήσει προς τα εμπρός κι αυτό το ξέρουν οι πολίτες” κατέληξε στην ομιλία της η κ. Αγαπηδάκη.

Ολόκληρη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης:

«Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Χώρας μας, όταν το επιβατικό τρένο Intercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τον Σ.Σ. Ευαγγελισμού Τεμπών λόγω της ταυτόχρονης κίνησης και των δύο στην γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.

Το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε ανεπίτρεπτα κενά στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς και ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία είτε βρίσκονταν εκτός λειτουργίας είτε δεν είχαν καν τοποθετηθεί τη στιγμή της πολύνεκρης τραγωδίας, όπως επανειλημμένως και με ρητό τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις, κεντρικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες, αλλά είχαν το θράσος να διαβεβαιώνουν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι δεν υφίσταται θέμα ασφάλειας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων.

Αρχικά, με διαταγή που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 2023, μόλις μερικές μέρες μετά την τραγική σύγκρουση, επήλθε παράνομη αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με τη μεταφορά των βαγονιών των δύο συρμών, το «μπάζωμα» και την εκχέρσωση της περιοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων για τις έρευνες αποδεικτικών στοιχείων, όπως πιστοποιούν και ειδικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητήματα ουδέποτε ερευνήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή, που εργαλειοποιήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία για να υπηρετήσει το σχέδιο συγκάλυψης. Κυβερνητική πλειοψηφία που αρνήθηκε την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος, προκειμένου να διερευνηθούν-μετά από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας- τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονταν με την μη ορθή και έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014.

Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνεχίστηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» ερευνώντας τις συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 1997, είκοσι έξι δηλαδή χρόνια πριν το έγκλημα των Τεμπών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μεθοδευμένο αποκλεισμό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαρτύρων κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς επρόκειτο για πρόσωπα που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή αγνόησαν τα επανειλημμένα αιτήματά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προχώρησαν στην παρελκυστική κλήτευση μαρτύρων που δεν είχαν καμία γνώση της τρέχουσας κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και στην καθυστερημένη κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων αφότου αυτοί είχαν περιέλθει σε θέση κατηγορουμένου με αποτέλεσμα να προφασισθούν το δικαίωμα στη σιωπή. Ακόμα, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην αυθαίρετη απόφαση για την πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η τελευταία πράξη αυτής της -μόνο κατ’ όνομα- Εξεταστικής Επιτροπής γράφτηκε κατά την τελική συζήτηση των πορισμάτων της Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής, με το πόρισμα 723 σελίδων που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία να προβαίνει σε μια εξόφθαλμη και άγαρμπη προσπάθεια να αποδώσει την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος, αγνοώντας πλήρως το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η ίδια η Κυβέρνηση συνέστησε και από το οποίο προέκυπτε η απουσία τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η μη λειτουργία του κεντρικού δευτεροβάθμιου συστήματος ελέγχου στην Καρόλου, η μη ενεργοποίηση συστήματος GSM-R και η ελλιπής και ανεπαρκής εκπαίδευση του σταθμάρχη που παράνομα είχε μεταταχθεί. Όπως επίσης και στη μη ολοκλήρωση της επίδικης σύμβασης 717/2014 που συνδέεται με το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS) που αν λειτουργούσαν στις 28/2/2023, η τραγωδία μετά βεβαιότητας θα είχε αποφευχθεί καθώς οι αμαξοστοιχίες θα ακινητοποιούνταν αυτόματα. Στην αιτιώδη σχέση μεταξύ της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014 και της τραγωδίας στα Τέμπη, που διερευνά και η αρμόδια ανακριτική αρχή, αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Σημειώνουμε δε ότι στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί, περιφρονώντας τον ρόλο και την ίδια τη λειτουργία της Βουλής.

Στη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών έρχονται τώρα να προστεθούν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι, μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το -προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη – επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. το καταγεγραμμένο ηχητικό υλικό παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας από υπάλληλο του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου 2023.

Οι νέες αυτές συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η Κυβέρνηση «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο έχει προκαλέσει κύμα δικαιολογημένης οργής στην κοινωνία.

Στις επικρίσεις μάλιστα και της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την κάλυψη που παρέχει η Κυβέρνηση στον πρώην Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή, μέλος της Κυβέρνησης δεν δίστασε να στρέψει τα πυρά του και κατά της εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων και, συγκεκριμένα, της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην υπόθεση, λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες που θα έρθουν να μας πουν τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε στη Χώρα μας».

Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ψήφισμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παράνομης χρήσης και εξαγωγής τεχνολογίας παρακολούθησης, και καταδίκασε τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ.

Τελευταίο παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του.

Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση.

Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων»

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα . Να ξεκινήσει άμεσα. Η Βουλή θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αποδεχόμενος εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας.

Ο κ. Βορίδης είπε πως «η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια εντύπωση, καθώς αυτά τα ζητήματα έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πλείστες όσες φορές» υπενθυμίζοντας ότι «το ζήτημα των Τεμπών συζητήθηκε όταν αποφασίσαμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και εκεί υπήρξε και η συζήτηση Προκαταρτικής Επιτροπής. Εν συνεχεία, η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος της Εξεταστικής». Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είπε ο υπουργός, που θέσατε έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά -ο καθένας προφανώς εδώ έχει τις προσεγγίσεις του- αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση».

Ο κ. Βορίδης, σημείωσε, ότι «το προστιθέμενο στοιχείο που έχει υπάρξει και σας οδηγεί στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είναι το δημοσίευμα του “Βήματος”» και το οποίο «αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία όχι μόνο δόθηκαν αμέσως εξηγήσεις αλλά για την οποία κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της». «Δηλαδή, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, υλικό που έχει δημοσιευτεί και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες από την κρατική τηλεόραση, υλικό για το οποίο δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις. Εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση». Συνεπώς, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, «όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα».

Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» προσθέτοντας ότι δημιουργείται και μια πρόσθετη εντύπωση «καθώς, έχω δηλώσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που χαρακτηρίζει σόου τη συζήτηση που θα διεξαχθεί» και αναρωτήθηκε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε να γίνει μια συζήτηση σόου και κοκορομαχίας;».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑβράμοβιτς: «Είμαι ο τύπος που έχει πολλή ενέργεια»
Επόμενο άρθροΣεισμός 6,2 Ρίχτερ στα νησιά Βανουάτου