Με στόχο το δεύτερο βήμα προς την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025, η εθνική μπάσκετ αντιμετωπίζει την Ολλανδία, στη Χάγη, το βράδυ της Δευτέρας (26/2, 20:30), για τη 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου των Προκριματικών. H «επίσημη αγαπημένη», μετά τη νίκη της με 72-64 επί της Τσεχίας στο… γαλανόλευκο ΣΕΦ την περασμένη Παρασκευή (23/2) στο ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού αντιμετωπίζει μία πιο αδύναμη ομάδα και διεκδικεί με αξιώσεις το «διπλό» και το δύο στα δύο, στο πρώτο «παράθυρο». Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου, η Τσεχία υποδέχεται τη Μεγάλη Βρετανία στις 21:15. Οι Βρετανοί είχαν επικρατήσει της Ολλανδίας με 98-94 στην πρεμιέρα.

Εν συγκρίσει με το ματς απέναντι στους Τσέχους, απών θα είναι ο MVP του αγώνα, Τόμας Ουόκαπ, αφού τη θέση του θα καλύψει ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στήθος. Εκτός της αποστολής που αναχώρησε την Κυριακή (25/2) για την Ολλανδία βρίσκονται επίσης ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, ο Ντίνος Μήτογλου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (πρόβλημα στον μηνίσκο). Εκτός του Ναζ Μήτρου Λονγκ, για την πρώτη εμφάνιση μετρά αντίστροφα και ο Βαγγέλης Ζούγρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση είχε αποτελέσει… πρόβλημα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο α΄ μέρος του αγώνα με την Τσεχία, αλλά στην 3η περίοδο με τον νεαρό Δημήτρη Μωραϊτη να οργανώνει και να βγάζει ενέργεια, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα… πήρε μπροστά και στο σκοράρισμα. Ο Ουόκαπ είχε συνεισφορά 16 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 κλεψίματα συγκεντρώνοντας 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ο Μήτογλου με 22 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο αρχηγός Παπανικολάου (16π. 8ρ.) ήταν επίσης εξαιρετικοί. Στο 4ο δεκάλεπτο, η «επίσημη αγαπημένη» ξέφυγε για πρώτη φορά με +8 (58-50) χάρη σε 5 διαδοχικούς πόντους του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που είχε σημαντική συνεισφορά και στα ριμπάουντ σ’ εκείνο το κρίσιμο διάστημα (7 ριμπάουντ στο σύνολο).

Η εθνική μετρά 18 νίκες απέναντι στους «Οράνιε»

Από το 1949 έως σήμερα η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν συναντηθεί σε επίπεδο εθνικής ανδρών στο μπάσκετ 23 φορές, σε επίσημους και φιλικούς αγώνες. Η εθνική μετρά 18 νίκες και μόνο 5 ήττες. Η τελευταία φορά που ηττήθηκε από τους «οράνιε» σημειώθηκε στις 12 Μαϊου (97-98), δηλαδή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής για το Ευρωμπάσκετ και περίπου έναν μήνα μετά στις 14 Ιουνίου, θα κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα στην Ιστορία της!

Η τελευταία φορά που η εθνική βρήκε στον δρόμο της την Ολλανδία, ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015, στο Ζάγκρεμπ, για την 5η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ. Με Ομοσπονδιακό προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη, η εθνική είχε επικρατήσει με 68-65 των Ολλανδρών, σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα, κάνοντας το πέντε στα πέντε στον 3ο όμιλο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με εκείνη τη νίκη επί της Ολλανδίας είχε ολοκληρώσει αήττητο δηλαδή την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ και έφτιαξε βαλίτσες από το Ζάγκρεμπ για τη Λιλ. Οι «οράνιε» αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είχε αγωνιστεί σ’ εκείνο το ματς, με τον Φώτη Κατσικάρη να εμπιστεύεται παίκτες που είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα παιχνίδια (Παπανικολάου, Μάντζαρης, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου). Πρώτος σκόρερ είχε αναδειχτεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (11π.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 Αυγούστου 2015, η εθνική αντιμετώπισε την Ολλανδία στον πρώτο αγώνα της στο 27ο Τουρνουά «Ακρόπολις» στο ΟΑΚΑ. Τότε, η εθνική είχε επικρατήσει με 92-80. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 22 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ από 10 πόντους σημείωσαν οι Μπουρούσης, Πρίντεζης, Ζήσης και Καλάθης. Από την Ολλανδία… προβλήματα στην ελληνική άμυνα προκάλεσαν οι Κλουφ (17π.) και Άκερμπουμ (16π.).

Πριν από το Τουρνουά Ακρόπολις, Ελλάδα και Ολλανδία είχαν να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» από τις 2 Ιουνίου 1999, όταν η εθνική με Ομοσπονδιακό τον Κώστα Πετρόπουλο επικράτησε με 65-39, στο κλειστό του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι, στο πρώτο τεστ της ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας του 1999. Η φιλική αναμέτρηση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο
Επόμενο άρθροΚαρδίτσα: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών