Συλλαλητήριο και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ.για να μην ξεχαστεί το «έγκλημα των Τεμπών», αλλά και για «να διεκδικηθεί ένας αξιοπρεπής τρόπος ζωής απέναντι στην ακρίβεια και την υποβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας όλων»,όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διοργανώνει η διοίκηση του ΕΚΒ συμπεριλαμβανομένης της παράταξης της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ και από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Οι ζυμώσεις για την κοινή κάθοδο στην κινητοποίηση ξεκίνησαν από τα περυσινά συλλαλητήρια για τα Τέμπη.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ν.Τ. Της ΑΔΕΔΥ κ. Κωνσταντινίδης κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση επισημαίνοντας ότι «τα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστούν» και ότι «απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι τα αποδοθούν ευθύνες». Επιπλέον Από τα οικονομικά ζητήματα, επισήμανε ότι «οι αυξήσεις που δόθηκαν αποτελούν κοροϊδία. Μιλάμε 1,5 ευρώ την ημέρα. Αυτές οι αυξήσεις δεν ήλθαν στις τσέπες μας και δεν ανταποκρίνονται στο τρελό ράλι της αγοράς. Ζητάμε 10% στους μισθούς, 12.000μ αφορολόγητο και να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Θανάσης Παπαδημόπουλος ανέφερε οτι «η διοίκηση αποφάσισε ομόφωνα στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 08-02-2024 την προκήρυξη παμβολιώτικης γενικής απεργίας για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών».

Τι ζητούν

• Την απόδοση της δικαιοσύνης στους πραγματικούς ευθύνοντες για το δυστύχημα των Τεμπών και καμία ανοχή σε συγκάλυψη.
• Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.)
• Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.
• Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.
• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
• Ξεπάγωμα των τριετιών, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς συμψηφισμούς και αναδρομικά από το 2012.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
• Την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας
• Επάνδρωση με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο του Βόλου

Και προτείνουν τα εξής:
• Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό, ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
• Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών
• Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Επιπλέον τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενώ ο Γραμματέας του ΕΚΒ, Δημήτρης Βασιλείου, κάλεσε όλους να δώσουν δυναμικό παρών. Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. Παναγιώτης Τσιτσιρίγκης και πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων, επισήμανε ότι «από πέρυσι δώσαμε υπόσχεση το έγκλημα να μην ξεχαστεί. Βάλαμε στόχο την πολιτική προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Μια πολιτική που βγάζει στο δρόμο τους αγρότες και όχι μόνο. Παλεύουν για τη ζωή τους. Στο δρόμο και οι φοιτητές για τόσο εβδομάδες, ίδια πολιτική που οδηγεί στην ακρίβεια και στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν βγάζουν το μήνα. Θα απεργήσουμε για όλα αυτά για να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με φιλοδωρήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροConference League: Τα βλέμματα σε Φρανκφούρτη και Ζάγκρεμπ
Επόμενο άρθροΜία πρόκριση, μία ιστορία και οι αναμνήσεις