Οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν επτά Σύρους που φέρονται να είχαν εμπλοκή στη δολοφονία στελέχους του χριστιανικού κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις (FL), το πτώμα του οποίου βρέθηκε στη Συρία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μια δικαστική και μια στρατιωτική πηγή.

Τρεις ύποπτοι για τη δολοφονία του Πασκάλ Σλεϊμάν, που απήχθη την Κυριακή βόρεια της Βηρυτού, παραδόθηκαν από τις συριακές αρχές στις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, διευκρίνισε η στρατιωτική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Λίβανο, με το χριστιανικό κόμμα να κάνει λόγο για “πολιτική δολοφονία μέχρις ότου αποδειχθεί το αντίθετο”.

Το κόμμα των FL του Σαμίρ Γκεαγκέα είναι ορκισμένος εχθρός της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο επικεφαλής της οποίας Χάσαν Νασράλα διέψευσε σε ομιλία του το βράδυ χθες, Δευτέρα, οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή «οι ομολογίες των επτά Σύρων συλληφθέντων συνέκλιναν στο γεγονός ότι μοναδικό κίνητρο του εγκλήματος ήταν η κλοπή του αυτοκινήτου του θύματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ πως «σκοτώθηκε από μέλη μιας συμμορίας που προσπαθούσε να κλέψει το αυτοκίνητό του», σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, οι ύποπτοι “ομολόγησαν ότι χτύπησαν το θύμα στο πρόσωπο και στο κεφάλι με τη λαβή των περιστρόφων τους προκειμένου να σταματήσει να αντιστέκεται, στη συνέχεια τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου” και τον μετέφεραν στη Συρία όπου ανακάλυψαν ότι είχε πεθάνει.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως το πτώμα εντοπίστηκε στη Συρία και πως οι κακοποιοί ήταν μέλη μιας συμμορίας κλοπής αυτοκινήτων στον Λίβανο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία αλλά διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε πως ένα πτώμα που αντιστοιχεί στην περιγραφή του θύματος, εντοπίστηκε στη συριακή επαρχία Χομς.

Η ζώνη αυτή που είναι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο τελεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού και η σύμμαχός του, η λιβανική Χεζμπολάχ, έχει ισχυρή παρουσία εκεί.

Η στρατιωτική πηγή ανέφερε πως οι αρχές του Λιβάνου αναμένεται να ανακτήσουν το πτώμα σήμερα.

Η ανακοίνωση της απαγωγής και ακολούθως του θανάτου του Πασκάλ Σλεϊμάν προκάλεσε οργή στην πόλη Βύβλος του βορείου Λιβάνου, όπου ήταν ο τοπικός αξιωματούχος των FL.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του χριστιανικού κόμματος απέκλεισαν χθες βράδυ τους δρόμους και ορισμένοι επιτέθηκαν σε περαστικούς Σύρους, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τη δολοφονία και κάλεσε σε μια ανακοίνωση τους Λιβανέζους «να επιδείξουν σύνεση και να μην παρασυρθούν από τις φήμες και τη συναισθηματική φόρτιση».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροLive: Παρουσιάζεται ο Νέος Δικαστικός Χάρτης
Επόμενο άρθροΡάιτ στην ΕΡΤ: «Πρώτα κοιτάμε τη Φενέρ, τα υπόλοιπα… στην ώρα τους» (video)