Στην άμυνα της Εθνικής και στην υπερπροσπάθεια των Ελλήνων διεθνών, στάθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης, μετά τη νίκη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με 74-72 επί της Ολλανδίας, για την 2η αγωνιστική του 6ου προκριματικού ομίλου για το Ευρωμπάσκετ 2025.

«Η άμυνα είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει να κερδίζουμε. Δεν είναι κατάλληλος για καρδιακούς, αλλά έχουμε παιδιά με ψυχή. Είχαμε την ατυχία να τραυματιστεί ο Κώστας (Αντετοκούνμπο), αλλά όλα τα παιδιά έπαιξαν και γι’ αυτούς που έλειπαν. Το πιο σημαντικό πέρα από τη νίκη είναι να χτίσεις τη νοοτροπία της ομάδας. Είπα πριν το παιχνίδι στα παιδιά ότι πρέπει να καταλάβουν ποια φανέλα φορούν, ότι έχει έρθει κόσμος από την ξενιτιά αλλά και την Ελλάδα να τους δει. Ότι πρέπει να παίξουν για την πατρίδα μας και να ξανακάνουν την ομάδα επίσημη αγαπημένη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, δείξαμε και πάλι ότι οι Έλληνες είναι παντού και ενωμένοι. Είμαι περήφανος για τα παιδιά, έκαναν υπερπροσπάθεια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχω μιλήσει αρκετά με τον Τολιόπουλο, μίλησα μαζί του και μετά την Τσεχία όπου δεν ήταν πολύ καλός. Του έχω πει πως τον πιστεύω σαν παίκτη, αλλά δεν θέλω να σταθώ μόνο σε εκείνον αλλά σε όλα τα παιδιά που έδωσαν και την ψυχή τους για την ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι περήφανος για τους παίκτες και τη χώρα μου. Αρκετά παιδιά θυσίασαν τους εαυτούς τους παίζοντας με ενοχλήσεις για να παίξουν με την Εθνική ομάδα και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό για να αλλάξουμε τη νοοτροπία της χώρας μας στο μπάσκετ. Η νοοτροπία είναι το νούμερο ένα που χρειάζεται για να πετύχεις. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε πολλά λάθη και χάσαμε πολλά ριμπάουντ. Χάσαμε το δρόμο μας και τη φιλοσοφία μας, αλλά τα 2-3 τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου ήταν σημαντικά για μας για να μας οδηγήσουν σε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Η Ολλανδία είναι καλή ομάδα, όλες οι ομάδες μπορούν να σε κερδίσουν. Περιμέναμε να παίξουμε απέναντι σε ζώνη, αλλά δεν είναι εύκολο να παίζεις 40 λεπτά απέναντι σε ζώνη, ειδικά όταν έχεις λίγες προπονήσεις. Τα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις αντέδρασαν καλά».

Από την πλευρά των παικτών, ο πρωταγωνιστής της νίκης, Βασίλης Τολιόπουλος, είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είναι τεράστια τιμή και να κερδίζεις με την Εθνική είναι κάτι που ονειρευόμουν από μικρός. Η άμυνα αλλαγών είναι κάτι που παίζουμε όλη τη χρονιά με την ομάδα μου και έχω συνηθίσει. Όταν παίζεις με την Εθνική ομάδα το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να θυσιάσεις το κορμί σου. Καταφέραμε να μειώσουμε στους επτά στο ημίχρονο, είπαμε πως μπορούμε να το γυρίσουμε, βγάλαμε ψυχή, βγάλαμε μεγάλες άμυνες, μπήκαν τα σουτ και καταφέραμε να το γυρίσουμε. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, αλλά τα παιδιά είναι όλοι δυνατοί χαρακτήρες και το έδειξαν όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Είναι τεράστια χαρά μου, είναι όνειρο ζωής να με καλεί ο Βασίλης Σπανούλης στην Εθνική Ανδρών κι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ κάθε φορά για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα με την Εθνική ομάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙωνικός: «Ζητάμε ίση αντιμετώπιση με όλες τις ομάδες»
Επόμενο άρθροΤολιόπουλος: «Είναι τιμή να μας προπονεί ο Βασίλης Σπανούλης»