Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων-έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων είναι το θέμα ημερίδα που πραγματοποιείται στο ΤΕΕ Μαγνησίας, με διοργανωτή το Ινστιτούτο Αειφόρου Διαχείρισης των Υδάτων του Δικαίου του Νερού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Μεταξύ των ομιλητών και ο Ν. Νεοφύτου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος που μίλησε με θέμα: «Οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα υδάτων του Παγασητικού».

Ο κ. Νεοφύτου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνέπειες από τις πλημμύρες στον Παγασητικός απομειώνονται σταδιακά καθώς το οικοσύστημα έχει τη δυνατότητα αυτοκαθορισμού, αλλά παραμένει ο προβληματισμός για τη συνεχόμενη εισροή υδάτων από το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Θετικά τα μηνύματα για την ποιότητα νερού και αλιευμάτων του Παγασητικού

Δειγματοληψίες και αναλύσεις αποτυπώνουν την ποιότητα των βενθοπελαγικών ψαριών του Παγασητικού σε μέταλλα και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά την διάρκεια της πλημμύρας στην περιοχή της Θεσσαλίας, έγινε μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων νερού και φερτών υλών μαζί με ρύπους προς την παράκτια ζώνη του Παγασητικού κόλπου. «Σίγουρα υπήρξαν επιπτώσεις αλλά όχι στο βαθμό που φοβόταν ο κόσμος στην αρχή. Ναι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Όμως η ουσία είναι ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το νερό της θάλασσας ανανεώνεται πιο συχνά από ό,τι σε μία λίμνη ή ένα ποτάμι», τόνισε.

Δεν έχουν γίνει έλεγχοι στον υπόγειο υδροφορέα

Στο μεταξύ ο Γ.Γ. Δασών Ευστάθιου Σταθόπουλου που συμμετείχε στην ημερίδα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έγινε ακόμη έλεγχος στον υπόγειο υδροφορέα ώστε να είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται κατανάλωση νερού και κάτω επίσης από ποιες συνθήκες θα γίνει -σε όποιες περιοχές είναι δυνατόν- πότισμα εδαφών. Τόνισε, όμως ότι αυτό θα γίνει την πορεία, «δεν γίνονται όλα με μαγικό ραβδί».

Στην ημερίδα τονίστηκε ο κίνδυνος λειψυδρίας στην περιοχή της Μαγνησίας που διαχρονικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, ενώ έχουν καταστραφεί σοβαρές υποδομές ύδρευσης με την πρόεδρο του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικών, Αλ. Γούναρης επισήμανε, ότι η λειψυδρίας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέσα για το νομό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για όλη την οικογένεια
Επόμενο άρθροΠρόστιμο 15.000 ευρώ στον Μπέο από τη ΔΕΑΒ