Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol μετά την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το POLITICO, μια σειρά από εξαιρετικά ευαίσθητα αρχεία της αστυνομικής υπηρεσίας της ΕΕ που περιείχαν προσωπικές πληροφορίες κορυφαίων στελεχών επιβολής του νόμου εξαφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φάκελοι περιείχαν προσωπικά δεδομένα της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Κάθριν Ντε Μπόλε και τριών εκ των αναπληρωτών διευθυντών, των Γιούργκεν Έμπνερ, Αντρέι Λίντα και Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Τα αρχεία φέρεται να ήταν κλειδωμένα, σε μια ασφαλή αποθήκη μέσα στα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι τα έντυπα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της», έγραφε το σημείωμα. Όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία της υπηρεσίας, ανακάλυψαν ότι έλειπαν επιπλέον αρχεία».

Το POLITICO μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους της Europol που γνωρίζουν το περιστατικό. Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους παρέδωσε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχοι.

Η Europol είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις σε συνεργασία με εθνικές αστυνομικές αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Politico, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χάγης, Στίβεν βαν Σαντέν, είπε: «Η αστυνομία της Χάγης ενεπλάκη σε ορισμένες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol».



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚολωνός – Επιστολή 12χρονης: «Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί αυτό το τέρας μπροστά μου»
Επόμενο άρθρο«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη σύμβαση «717»